Kas išloš: R. Paksas be „Tvarkos ir teisingumo“, ar partija be R. Pakso

Šeštadienį Klaipėdoje vykęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ kongresas pažėrė netikėtumų. Partijos įkūrėjas, Europos parlamento narys Rolandas Paksas kongrese neapsilankė, bet išplatino viešą žinią, kad jau nebelaiko savęs partijos dalimi. O parlamentaras Remigijus Žemaitaitis buvo perrinktas dar 2 metus vadovauti šiai partijai.

Šeštadienį R.Paksas paskelbė, kad savęs jau nebelaiko partijos „Tvarka ir teisingumas“ dalimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šeštadienį R.Paksas paskelbė, kad savęs jau nebelaiko partijos „Tvarka ir teisingumas“ dalimi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologai sutinka, kad partija jau nebepriklauso tik R.Paksui. <br>D.Umbraso nuotr.
Politologai sutinka, kad partija jau nebepriklauso tik R.Paksui. <br>D.Umbraso nuotr.
Šeštadienį R.Paksas paskelbė, kad savęs jau nebelaiko partijos dalimi.<br>D.Umbraso nuotr.
Šeštadienį R.Paksas paskelbė, kad savęs jau nebelaiko partijos dalimi.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijai vadovauti vėl išrinktas Remigijus Žemaitaitis. <br>D.Umbraso nuotr.
Partijai vadovauti vėl išrinktas Remigijus Žemaitaitis. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 1, 2018, 3:16 PM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai teigė, kad partija jau nebepriklauso R.Paksui, bet kol kas sunku pasakyti, kad geriau – partijai be R.Pakso, ar jam be partijos.

R.Žemaitaitis kol kas atrodo prasčiau

Politologas Lauras Bielinis teigė, kad partijai be R.Pakso yra geriau. Anot jo, taip galima lengviau suvaldyti partijos veiksmus dabartinėje politinėje arenoje.

„Be R.Pakso partijai iš vienos pusės netgi ir geriau. Nes jaunesnės pajėgos daug adekvačiau reaguoja į kintančią situaciją, kuri dabar yra politiniame Lietuvos lauke. Bet kita vertus, R.Paksas savaime yra labai stiprus įvaizdis, dar vis yra stiprus. Daugeliui rinkėjų ši partija yra personalizuota partija, tai R.Pakso partija. Ir tai daliai rinkėjų R.Pakso pasitraukimas reiškia signalą, kad neverta balsuoti už ją. Taip kad jaunajai partijos kartai teks gerokai padirbėti, kad rinkėjus sugebėtų sugrąžinti atgal“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė politologas L.Bielinis.

Paklaustas, ar dar kartą partijai vadovauti perrinktas R.Žemaitaitis gali užimti R.Pakso vietą, L.Bielinis teigė, kad kol kas įdirbio ir pastangų nėra pakankamai.

„Garbanotas plaukais įvaizdžio neatlaikysi“, – juokėsi politologas. „Tegul stengiasi, bet kol kas yra akivaizdu, kad R.Pakso įvaizdžiui, per visą jo politinės karjeros laiką, buvo sutelkta daug daugiau resursų. Ir mes turime tas inercines pasekmes ir dabar. Tad R.Žemaitaičio resursai šiai akimirkai yra nepalyginamai mažesni“, – R.Žemaitaičio galimybes kryptingai partiją vesti toliau kalbėjo L.Bielinis.

Kalbėdamas apie prezidento rinkimus, politikos ekspertas sakė, kad jei R.Paksas juose dalyvautų, į antrąjį rinkimų turą nepatektų.

„Net jeigu Seimas ir nuspręs jam leisti dalyvauti rinkimuose, tai būtų labai diskutuotinas dalykas, bet jei tai įvyktų, aš nemanau, kad jis surinks tokią sumą balsų, kad galėtų išeiti net į antrąjį rinkimų turą. Aš manau, kad jis būtų gana įdomus statistas, tame fone, kurį sudarys Arvydas Juozaitis, Aušra Maldeikienė ir kiti“, – kalbėjo L.Bielinis.

Sudalyvautų ir nurimtų?

Mykolo Romerio universiteto docentas ir politologas Vytautas Dumbliauskas taip pat sutiko, kad partija be R.Pakso jau gali apsieiti.

„Jei R.Paksas pasitraukė, matyt, kad jam yra naudinga. Nes tai, kai jis pasitraukė iš pirmininko posto ir partija visai neblogai tvarkėsi. Ir tai rodo, kad partija be R.Pakso gali apsieiti. Nors visi vienbalsiai sunkiai įsivaizdavo partiją be jo. Politikos moksle yra toks terminas „organizacinė depersonalizacija“. Partija juk jau nėra vien R.Pakso partija“, – kalbėjo politologas.

Jo teigimu, R.Paksod dabartiniai veiksmai indikuoja, kad jis sieks dalyvauti Europos parlamento rinkimuose, kad ir pats užsimena ir apie prezidento rinkimus.

„Spėčiau, kad R.Paksas kuria tą judėjimą „Šaukiu aš tautą“, man toks įtarimas, kad partija neatitinka asmeninių jo tikslų. Paskui, matyt, to judėjimo pagrindu jis kurs ir rinkimų komitetą, dalyvauti Europos parlamento rinkimuose“, – įžvalgomis dalijosi V.Dumbliauskas.

Paklaustas apie R.Pakso planus dalyvauti prezidento rinkimuose, V.Dumbliauskas norėtų, kad politikas juose dalyvautų. „Užimtų kokią 7 vietą ir nusiramintų. Nebebūtų dirginimo“, – kalbėjo jis.

Politologas teigė, kad pagal partijos palaikymą, panašu, kad partija tikrai palaiko R.Žemaitaitį.

„Šukuosena labai faina, juk visi matė“, – juokavo V.Dumbliauskas. Jis teigė, kad jo kaip partijos pirmininko perrinkimo faktas rodo, kad partija R.Žemaitaičiu pasitiki.

„Jis tikrai turi tos charizmos, kas yra reikalinga politikui. Jis kol kas labai neblogai tvarkosi“, – kalbėjo jis.

Politologas pasakojo, kad partija savo rinkėją vis dar turi. „Jie turi apie 100 tūkstančių rinkėjų, to užtenka, kad patektum į Seimą. To užtenka – darbo turi žmonės. Partija prileidžiama prie maisto“, – kalbėjo jis.

„Objektyviai vertinant, tai yra antrojo ešelono partija. Ir kol kas tokia lieka. Ne pirmu numeriu pakliūna partijos nariai į parlamentą ir ten jau gauna deguonies – pinigų, postų, žiniasklaidos dėmesio“, – partijos „Tvarka ir teisingumas“ įvaizdį vertino politologas.

Savęs nebelaiko partijos dalimi

Buvęs parlamentinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis, per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintas europarlamentaras Rolandas Paksas sako pasitraukiantis iš partijos.

„Nuo šiol nebelaikau savęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariu ir nenoriu ateityje būti saistomas su jos politiniais sprendimais“, – šeštadienį prieš partijos kongreso pradžią savo Facebooko paskyroje pareiškė R. Paksas.

Jis pareiškė, kad dalyvaus prezidento rinkimuose nepaisant to, kad juose formaliai kandidatuoti negali. Iki šiol nėra aišku, ar Konstituciją sulaužiusiam politikui Seimas atvers kelią į rinkimus.

Politikas taip pat užsiminė, kad su buriamu visuomeniniu judėjimu „Šaukiu aš tautą“ ketina dalyvauti ir kitose 2019 metais vyksiančiuose rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.