Etatinio koordinavimo grupė patikrino Lentvario „Versmės“ gimnaziją: rasta daugybė pažeidimų

Trakų rajono Lentvario „Versmės“ gimnazijoje apsilankę etatinio koordinavimo darbo grupės nariai aptiko darbo teisės pažeidimų: mokytojai neturi pasirašytų arba atnaujintų darbo sutarčių, mokykloje nėra patvirtintos darbo apmokėjimo sistemos, kuri būtų oficialiai suderinta su darbuotojais, nėra išrinkta Darbo taryba. Dėl šios mokyklos Švietimo ir mokslo ministerija yra gavusi skundų.

Trakų rajono Lentvario „Versmės“ gimnazijoje apsilankę etatinio koordinavimo darbo grupės nariai aptiko darbo teisės pažeidimų.<br>Wikipedia.org nuotr.
Trakų rajono Lentvario „Versmės“ gimnazijoje apsilankę etatinio koordinavimo darbo grupės nariai aptiko darbo teisės pažeidimų.<br>Wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 6:49 PM

„Kadangi gimnazijoje nėra veikiančios profesinės sąjungos ir nėra išrinkta darbuotojams atstovaujanti Darbo taryba, būtina pagal Darbo kodeksą, mokytojų interesai nėra tinkamai atstovaujami. Darbo apmokėjimo sistema nebuvo suderinta pagal teisės aktų reikalavimus, su darbuotojais nepasirašytos sutartys, o nemaža dalis išvis jų neturi. Tai nėra tos naujovės, kurios atėjo į mokyklas su etatinio įvedimu, – tai turėjo būti sutvarkyti jau gerokai anksčiau. Ypač dėkojome mokytojams, kurie kreipėsi į profesinę sąjungą, o jos skundas pasiekė mus. Kad problemos būtų sprendžiamos, pirmiausia jas reikia įsivardinti“, – sako švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Kita vertus, net ir neturint darbo sutarčių atlyginimai už rugsėjį yra sumokėti pagal naują – etatinio – tvarką. Gimnazijos mokytojų darbo užmokesčio fondas didėja ir, remiantis mokyklos vadovybės pateiktais duomenimis, 25 mokytojams atlyginimai auga, vienam iš jų net 300 eurų, trims mokytojams mažėja dėl sumažėjusio darbo krūvio.

„Su mokyklos administracija ir savivaldybe sutarėme bei informavome visą mokytojų kolektyvą, kad artimiausiu metu bus išrinkta mokyklos darbo taryba, kurioje iš karto bus aptarta ir darbo užmokesčio apmokėjimo sistema. Taip pat bus pasirašytos sutartys su mokytojais. Savivaldybės atstovai užtikrino, kad tuo pasirūpins ir kitos savivaldybės mokyklos. Stebėsime situaciją“, – sako A. Varanauskas.

Ministrės patarėjas taip pat atkreipia dėmesį, kad ne tik Lentvario „Versmės“, bet ir kitos Trakų mokyklos mokytojų darbo užmokestį šiems metams planavo pagal senus, praėjusių mokslo metų statistinius ir finansinius rodiklius, nors šiais mokslo metais valstybė tam skiria daugiau lėšų.

„Taip būti neturėjo. Nuo pat pradžių mokyklos turėjo planuoti remdamosi tais duomenimis ir skaičiais, kuriuos matė švietimo informacinėje sistemoje. Kodėl savivaldybė nurodė planuoti pagal praeitų metų patvirtintą biudžetą, aiškaus atsakymo negavome. Supratome, jog tai buvo politinis sprendimas, labiausiai gaila, kad dėl tokio steigėjo elgesio pirmiausiai kentėjo mokytojai“, – pabrėžia A. Varanauskas.

Patarėjas atkreipia dėmesį, kad mokytojų atlyginimai gali mažėti tik tada, jei sumažėjo mokytojo darbo krūvis dėl mažėjančio klasių ir pamokų skaičiaus, jei nustojo galioti terminuotas koeficiento didinimas, pavyzdžiui, praeitais metais mokytojas dirbo su 5 spec. poreikių vaikais ir dėl to jam buvo metams padidintas koeficientas.

Jei koeficiento didinimas nebuvo terminuotas, tuomet mažėti negali. Dėl etatinio koeficientai negalėjo būti mažinami.

I etapo etatinio įvedimo metu galėjo atsirasti finansavimo netolygumų mokyklose, kuriose dirba daug mokytojų, turinčių didelį stažą ir aukštas kvalifikacines kategorijas, taip pat pradinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose, specialiosiose mokyklose. Tokiems netolygumams išlyginti savivaldybėms skiriamos papildomos lėšos, kurias jos gali perskirstyti mokykloms pagal jų finansinius poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.