„MG Baltic“ byla: teisme tirtėjo nuo šalčio, bet lavino klausą

Advokatai, saugantys privatų politikų gyvenimą, prašė jų pokalbių klausytis neviešuose Vilniaus apygardos teismo posėdžiuose, tačiau netrukus patys įsitikino, kad toks prašymas neturi prasmės. Mat įrašuose negirdėti net to, kas nurodyta byloje.

Teismas nusprendė pirmiausia klausytis E.Masiulio (kairėje) ir R.Kurlianskio pokalbių, kurie buvo įrašyti kavinėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismas nusprendė pirmiausia klausytis E.Masiulio (kairėje) ir R.Kurlianskio pokalbių, kurie buvo įrašyti kavinėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 7:33 AM

„Klausos lavinimo pratimų posėdis“, – ištarė buvęs Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, kai politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas (VAT) paskelbė dešimties minučių pertrauką.

Pertraukos prireikė ne tik tam, kad teisiamųjų suole atsidūrę politikai bei jų papirkimu kaltinamas koncerno „MG Baltic“ valdybos narys Raimondas Kurlianskis pailsėtų nuo kavinėse įrašyto triukšmo, kuriame bandė išgirsti savo balsus.

Tai buvo proga ir trumpam sušilti, nes teismo koridorius atrodė šiltesnis nei prieš ilgą posėdį gerai išvėdinta didžiausia VAT salė.

E.Masiulis po pertraukos nebenusivilko palto – pasekė salėje visą laiką su striuke sėdėjusio buvusio bendražygio Šarūno Gustainio pavyzdžiu.

Dokumentus sklaidęs R.Kurlianskis vis trynė sušalusias rankas, o įpusėjus posėdžiui teisėjų paprašė bent uždaryti langą.

Kolegija nenusišalino

Šią bylą nagrinėjanti trijų teisėjų kolegija atmetė ankstesnius R.Kurlianskio ir E.Masiulio advokatų pareiškimus ir vakar paskelbė nenusišalinanti.

Nušalinti teisėjus buvo prašoma dėl jų pasirinktos įrodymų tyrimo tvarkos – kolegija buvo nusprendusi prieš liudytojų apklausą susipažinti su vaizdo ir garso įrašais, o jų peržiūrą pradėti nuo užfiksuotos E.Masiulio automobilio patikros.

Automobilyje buvo skaičiuojami galbūt kaip kyšis E.Masiuliui perduoti pinigai.

Per kratą 2016 metų gegužę politiko namuose ir automobilyje rasta 106 tūkst. eurų.

„Teisė pasirinkti įrodymų tyrimo tvarką nėra pagrindas kolegijai nusišalinti“, – paaiškino kolegijos pirmininkė Nijolė Žimkienė, tačiau nusprendė pirmiausia žiūrėti ne įrašus iš E.Masiulio automobilio, o klausytis R.Kurlianskio ir tuomečių Seimo narių pokalbių.

Teisme paslaptys išnyksta

R.Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas jau ne pirmą kartą prašė įrašų klausytis neviešuose teismo posėdžiuose.

Advokatas baiminosi, kad bus paviešinta su nusikaltimais visai nesusijusi informacija – teisiamųjų pokalbiai apie šeimos laisvalaikį, maistą, žinios apie kitus asmenis.

Tačiau prokuroras Justas Laucius priminė Konstitucinio teismo nutarimą, jog nusikaltimą padariusiam asmeniui privataus gyvenimo apsaugos principas netaikomas, todėl siūlė bylą nagrinėti viešai.

„Visuomenė turi teisę žinoti, kaip ir kokiomis aplinkybėmis veikė jos rinkti asmenys“, – teigė prokuroras.

Teismas taip pat neįžvelgė pagrindo saugoti teisiamųjų privatumą, o netrukus ir advokatai įsitikino, jog baiminosi visai be reikalo.

Balsus užgožė muzika

Vilniaus restoranuose bei kavinėse teisėsaugininkų slapta darytuose įrašuose muzika ir puodelių skimbčiojimas buvo girdimas daug geriau nei R.Kurlianskio, E.Masiulio ir buvusio Seimo nario Vytauto Gapšio balsai.

Keturi teismo išklausyti įrašai truko maždaug po pusvalandį, tačiau juose buvo galima išgirsti tik vieną kitą rišlią frazę.

2015 metų rugsėjį specialiųjų tarnybų užfiksuotame E.Masiulio ir R.Kurlianskio susitikime buvo kalbama apie krepšinio komandų finansavimą bei 2016 metų Seimo rinkimus.

Tuometis liberalų vedlys su „MG Baltic“ atstovu svarstė, prie kurios politinės jėgos prisijungs tada Vidaus reikalų ministerijai vadovavęs dabartinis premjeras Saulius Skvernelis.

„S.Skvernelis blaškosi, Algirdas Butkevičius jį spaudžia, Rolandas Paksas irgi spaudžia. Sakiau, pats apsispręsk, ar tu su mumis“, – kalbėjo E.Masiulis.

Šiame pokalbyje ne kartą paminėtas ir europarlamentaras Antanas Guoga, kuris, jų žodžiais, „pats savęs ieško“.

„Kalbėjome apie jį, pasidalijome įspūdžiais. A.Guoga – įdomus personažas. Aš gerai pažįstu A.Guogą“, – žurnalistams paaiškino R.Kurlianskis.

Kodėl buvo kalbama apie A.Guogą bei kitus politikus, verslininko klausė ir prokuroras, tačiau jį įžeidė J.Lauciaus pasakymas apie viešą bylos nagrinėjimą: „Jūs mane šiandien įvardinote nusikaltėliu, todėl aš į jūsų klausimus neatsakinėsiu.“

Stenogramos – netikslios

E.Masiulis pažadėjo visus pokalbius pakomentuoti vėliau, nors prisipažino, jog iš nekokybiškų įrašų pats sunkiai supranta, kas buvo kalbama. Jų pokalbyje su R.Kurlianskiu geriausiai girdima frazė – verslininko pasiūlymas apmokėti sąskaitą.

„Negirdėjau ne tik susitarimų, bet visai nieko“, – per teismo posėdžio pertrauką sakė R.Kurlianskis, kuris vienintelis klausydamasis įrašų skaitė ir pokalbių protokolus.

Anot verslininko, iššifruotų pokalbių stenogramos nėra visai tikslios – jose yra ištrintų arba prikurtų žodžių.

Pareigūnai įrašė ir R.Kurlianskio pokalbį su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektoriumi Remigijumi Žaliūnu, bet pastarasis nebuvo iškviestas į posėdį, todėl įrašo nuspręsta neklausyti.

Atsakymų teks palaukti

Trys V.Gapšio ir R.Kurlianskio pokalbiai buvo įrašyti toje pačioje vietoje – netoli Seimo esančioje kavinėje „AJ šokoladas“.

Iš atskirų frazių galima suprasti, jog buvo kalbama apie artėjančius rinkimus bei Seime svarstomus įstatymus.

V.Gapšys taip pat pripažino, jog be jo paties, pokalbio įrašų niekas nesuprastų.

Buvęs vienas Darbo partijos lyderių į klausimus žadėjo atsakyti, kai bus paviešinti ne tik kavinėse daryti įrašai, bet ir telefono pokalbiai, nes dauguma jų susiję.

Pavadino triukšmo įrašais

Dėl prastos garso įrašų kokybės vakar protestavo ir advokatai.

„Įrašuose labai daug triukšmo, bet ištisų frazių ir teksto negirdėti – teismas galėjo tirti ne pačius garso įrašus, o jų stenogramas.

Garso įrašas, toks, koks jis yra, – visiškai neinformatyvus, jame nėra jokių duomenų, iš kurių būtų galima ką nors spręsti.

Tai yra triukšmo įrašas“, – kalbėjo R.Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius.

Slapta įrašytus pokalbius tyrė fonoskopinę ekspertizę atlikę specialistai. Jie šifravo tekstus ir, kiek buvo įmanoma, šalino triukšmą, nurodė, kuriose vietose pokalbių suprasti neįmanoma.

G.Danėlius aiškino, jog skaitant protokolus susidaro kitoks įspūdis nei klausant garso įrašų – protokole parašyti klausimai gali atrodyti kaip teiginiai, o kai kurie pokalbiai primena vieno asmens monologą.

Vienas tokių įrašų – V.Gapšio pokalbis su R.Kurlianskiu. Jame girdėti tiktai tuomečio Seimo nario žodžiai.

„R.Kurlianskis pritariamai krenkštė“, – taip šį garsą kaltinime buvo pavadinęs prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.