Politikai užsimerkė prieš privilegiją – biudžetui šimtų tūkstančių nereikia

Šiaulių miesto politikams skirtas Konkurencijos tarybos raginimas savo turtą nuomoti skaidriai, paisyti Konkurencijos įstatymo ir ES nustatytų valstybės pagalbos taisyklių privačiam verslui liko neišgirstas.

Konkurencijos taryba nurodė taikyti sąžiningos konkurencijos principus, bet Šiaulių politikai vėl sužlugdė balsavimą ir poliklinikoje lieka "Valerijono" vaistinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Konkurencijos taryba nurodė taikyti sąžiningos konkurencijos principus, bet Šiaulių politikai vėl sužlugdė balsavimą ir poliklinikoje lieka "Valerijono" vaistinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių politikai sužlugdė balsavimą - už aukcioną pasisakė 12 Tarybos narių.
Šiaulių politikai sužlugdė balsavimą - už aukcioną pasisakė 12 Tarybos narių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 7:58 PM, atnaujinta Oct 5, 2018, 9:04 PM

Tarybos posėdyje po karštų ginčų buvo nepritarta siūlymui nutraukti nuomos sutartį su privačia įmone ir patalpas išnuomoti skelbiant aukcioną. Už tai Šiaulių miestas gali būti skaudžiai nubaustas – Konkurencijos taryba jau užsiminė apie gresiančią 60 tūkstančių eurų baudą.

Kaip ir prognozuota, viena karščiausių diskusijų posėdyje užvirė dėl Centro poliklinikoje vaistinei „Valerijonas“ nuomojamų patalpų.

Savivaldybė jau turėjo progą iškraustyti nuomininką, bet metų pradžioje per skubos tvarka sušauktą posėdį pasibaigusią sutartį pratęsė. Iš „Valerijono“ vaistinės savininkų buvo išpeštas pažadas, kad bulvare esanti kita jų vaistinė dirbs iki 1 valandos nakties. Taip būsiąs užtikrintas miestiečių poreikis įsigyti vaistų naktį, mat artimiausia vieta, kur naktį galima nusipirkti vaistų, - Panevėžys.

Savivaldybės administracija iškart buvo pateikusi sprendimo projektą skelbti aukcioną su pradine 45 eurų už kv. m nuomos kaina. Bet politikams šis siūlymas pasirodė prasilenkiantis su sveiku protu, todėl patalpos buvo išnuomotos po 11,58 euro už kvadratinį metrą.

Kokia rinkos kaina, po kelių mėnesių parodė patalpų nuomos aukcionas kitoje – Dainų  poliklinikoje. Čia patalpos buvo išnuomotos už šiauliečiams negirdėtą rekordinį 147,19 euro įkainį, tad per trejus metus biudžetas už vos 35,67 kvadratinio metro ploto patalpą pasipildys net 190 tūkstančių eurų.

Po įvykusio aukciono jo dalyviai neslėpė, kad jiems labiau patrauklios miesto centre esančios poliklinikos patalpos, ir pasiūlė rengti aukcioną su pradine 200 eurų kaina.

Ledai pajudėjo, kai pranešimą iš verslo gavusi ir publikacijas žiniasklaidoje perskaitę Konkurencijos tarybos nariai ėmėsi tyrimo. Savivaldybei buvo pagrasinta 60 tūkstančių eurų bauda, jei toliau bus ribojama konkurencija.

Kartą jau buvo bandoma naikinti sutartį su vaistine „Valerijonas“, bet balsavimas žlugo. Lygiai taip pat susiklostė ir antrasis bandymas išspręsti Konkurencijos tarybos įžvelgtą problemą.

Administracija siūlė skelbti aukcioną su pradine 145 eurų kaina, du Tarybos nariai Aurimas Lankas ir Domas Griškevičius pasiūlė aukciono pradinę kainą 1 eurą. Tarybos narys Denis Michalenka pasiūlė dvi alternatyvas – tiek prie 145, tiek prie 1 euro pradinės kainos pridėti reikalavimą laimėtojui turėti visą parą veikiančią vaistinę, nors tai akivaizdžiai ribotų konkurenciją.

Tarybos nariai ilgai ginčijosi, ar reikia paisyti Konkurencijos tarybos, ar tikslinga nuomoti vaistinei, o gal verčiau čia atidaryti gydytojų kabinetus.

Galiausiai balsuojant buvo išsirinktas vienas tinkamiausias variantas (aukcionas su pradine , bet jį patvirtinti pristigo vieno balso – už pasisakė 12, o prieš (2 balsai), susilaikė (10) ar išvis nebalsavo (2) 14 politikų.

Tad patalpos poliklinikoje ir toliau bus nuomojamos tai pačiai įmonei. Už 11,58 euro įkainį, nors aukcione buvo galima laimėti keliolika kartų daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.