Arūnas Dumalakas. Valdžios posėdžiai iš namų – štai kur išeitis

Paprastam vilniečiui šiuolaikinės technologijos leidžia pamiršti savivaldybės adresą. Žinoma, tą įprastą, ne elektroninį. O kad valdžios dangoraižis yra Konstitucijos prospekte, galima ir nežinoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2018, 7:00 AM, atnaujinta Oct 6, 2018, 7:38 AM

Juk neišėjus iš namų, vien sėdint prie kompiuterio nesunku užpildyti prašymą dėl kompensacijos, užregistruoti vaiką į darželį, išdėstyti valdininkui kamuojančią problemą.

Valdininkai taip pat pratinasi dirbti iš namų. Net mero R.Šimašiaus darbotvarkėje penktadieniais kartais atsiranda įrašas „Darbas iš namų“. Gerai ir savivaldybės administracijos direktoriui P.Poderskiui – jam paskutinę savaitės darbo dieną nebereikia lėkti iš namų Kaune į tarnybą Vilniuje.

Tačiau tarybos opozicija nerimsta. Anot jos atstovų, būtų dar geriau, jei R.Šimašius dirbtų namuose ne penktadieniais, o trečiadieniais.

Paaiškinimą, kodėl reikėtų tokio pokyčio, opozicija pradeda nuo statistikos. Pasirodo, net 43 proc. savivaldybės tarybos posėdžių per šią kadenciją baigėsi neapsvarsčius visų klausimų, o vienos posėdžio darbotvarkės klausimai perkeliami svarstyti jau į trečią posėdį.

Posėdis vos nenutrūko ir šį trečiadienį, kai politikams tik susirinkus neliko kvorumo. Teko skelbti pertrauką, o prie tarybos vairo sėdintis R.Šimašius tiesiog maldavo išrinktuosius ateiti į posėdžių salę, mandagiai laukė net tų, kurie pranešė, kad dar tik leidžiasi liftu ar kulniuoja gatve.

Anot opozicijos atstovų, R.Šimašius jau seniai nesugeba užtikrinti sklandaus miesto tarybos darbo, tad geriau būtų, jei jis užleistų tarybos pirmininko kėdę savo pavaduotojui, o pats posėdžiuose nedalyvautų.

Juridinis pagrindas tam esą atsiranda perkeliant R.Šimašiaus dažnai pasirenkamą darbo formą – darbą iš namų penktadieniais į trečiadienius, kai vyksta tarybos posėdžiai.

Tokį siūlymą pateikusi opozicija šaiposi: yra bent vienas aspektas, kuriuo Vilnius smarkiai lenkia Kauną. Tai – tarybos darbo efektyvumas. Kaune politikai vieną klausimą svarsto tik 1,5 minutės, o štai Vilniuje – net 11,5 minutės.

Kas dėl to nukenčia? Dėl laiku nepriimtų sprendimų neįmanoma panaudoti investicijų, komplikuojasi savivaldybės administracijos veikla, suplanuoti administraciniai sprendimai nepriimami laiku, todėl tai pridaro žalos ne tik viešiesiems interesams, bet ir privačių asmenų teisėms.

Be to, laiku neįgyvendinami teisės aktai, švaistomi finansiniai ir žmogiškieji ištekliai.

O jei pasiūlymą dirbti iš namų ne penktadieniais, o trečiadieniais dar patobulinus? Jeigu ne tik R.Šimašius trečiadieniais namuose galvotų apie miesto reikalus? Ar nebūtų geriau, jeigu ir tarybos nariai draugiškai įsijungtų kompiuterius ir vietoj posėdžio pradėtų vaizdo konferenciją? Vienas – sodyboje, kitas – gamtos apsuptyje, o trečias – gal ir alaus bare?

Neabejotinai būtų daugiau naudos. Tikrai būtų mažiau pjautynių, diskusijos taptų vaisingesnės, o ir patiems tarybos nariams daug geriau dirbti malonioje aplinkoje negu nejaukioje posėdžių salėje.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.