Lietuvos savaitė: vienur kyla metaliniai žirgai, kitur skraido tikri apuokai

Klišiai

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Oct 7, 2018, 2:30 PM

Viena po kitos kyla Kauno miestą gražinančios skulptūros ar gatvės meno piešiniai. Neseniai kauniečiai Jurbarko, Jonavos ir Šauklių gatvių žiede išvydo iš rūdinto metalo sukurtus raitelius, lekiančius ant žirgų. Tai – kauniečio skulptoriaus T.Vosyliaus kūrinys. Menininkas pasakojo, kad apžiūrinėjant miestą ši vieta jam pasirodė nykoka, nors automobilių eismas intensyvus. Tai ir padiktavo sumanymą apie lenktynes – 50 raitelių, pastatytų žiede, tarsi turi lenktyniauti su automobiliais. „Pradėjus įgyvendinti idėją atsirado kliūčių. Žiede po žeme yra daug komunikacijų, todėl visoje teritorijoje įrengti raitelių buvo neįmanoma. Sumanymą teko koreguoti. Taip atsirado įvairiomis pozomis lekiantys 25 raiteliai – vieni pirmauja ir skrieja lyg strėlės, kiti, kurie atsilieka, jau dairosi į padangę. Tačiau dėl to kūrinys tapo dar dinamiškesnis“, – sakė T.Vosylius. Dar vienos idėjos, nors buvo gavęs pritarimą, T.Vosylius atsisakė pats. Prie M.Žilinsko galerijos turėjo iškilti metalinės bėgančių žmonių figūros. „Bet pats sau neradau atsakymo, kur ir kodėl šie žmonės bėgtų“, – sakė menininkas.

Klišiai

Naktį į penktadienį Jurbarko rajono ugniagesiai, užgesinę medinį gyvenamąjį namą ir rytą perkasę degėsius, rado stipriai apdegusį vyro kūną. Manoma, jog nelaimėlis yra antrojo aukšto gyventojas. Vyras į pirmąjį aukštą nukrito, kai pradegė grindys bei perdanga.

Ugniagesiai teigė, jog po gaisro dingo du vyrai. Antrasis buvo rastas po kelių valandų, kai ugniagesiai ir savanoriai perkasė didesnį nuodėgulių plotą. Gaisras galėjo kilti nuo krosnies arba neužgesintos cigaretės.

Alytus

Užsienyje gyvenantys alytiškiai gimtajame mieste turės savo alėją. Šį savaitgalį Sveikatos take bus pasodinta 29 ąžuoliukai, putinai, lazdynai, dervamedžiai bei rožės ir viržiai, kuriuos Iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Airijos, Ukrainos, Norvegijos ir Moldovos atvežė ir padovanojo šiose šalyse gyvenantys alytiškiai.

Vieta alėjai buvo pasirinkta neatsitiktinai – čia jau auga Švedijoje gyvenančios alytiškės Gretos Bernatavičiūtės 10 dovanotų liepų, kurios buvo pasodintos praėjusią vasarą.

Marijampolė

Miesto pakraštyje nuosavame name gyvenanti šeima žvarbų trečiadienio vakarą kambaryje užsikūrė židinį ir po kiek laiko šaukėsi ugniagesių pagalbos.

Nuo židinio užsiliepsnojo ir išdegė grindys, namą užtvindė aitrūs dūmai.

Ugniagesiai aiškinasi, ar židinį įsirengdami ir kūrendami marijampoliečiai laikėsi priešgaisrinės saugos reikalavimų.

Dvyliktą kartą Marijampolėje organizuotame Konstitucijos egzamine pataisos namuose dalyvavo 13 nuteistųjų ir 6 darbuotojai, turėję atsakyti į 30 klausimų. Geriausias žinias iš laisvės atėmimo bausmę atliekančių vyrų pademonstravo nuteistasis R.S. Jis teisingai atsakė į 24 klausimus.

Beje, šis pirmojo etapo nugalėtojas Konstitucijos egzaminą laikė jau vienuoliktą kartą. Vieną šių žinių patikrinimą vyras praleido, nes tuo metu buvo ne kalėjime.

Kazlų Rūda

Antradienį apie 16 val. krovininio traukinio mašinistas miestelio pakraštyje, netoli miškų urėdijos, pastebėjo ant bėgių gulintį žmogų.

Jis nereagavo į artėjantį sunkiasvorį sąstatą. Mašinistas staigiai stabdė, tačiau tai nepadėjo išvengti tragedijos. Ant bėgių žuvo 21 metų jaunuolis. Jis Kazlų Rūdoje gyveno su tėvais, neturėjo reikalų su teisėsauga.

Ožkabaliai

Lietuvos policijos šimtmetį švenčiančios jos veteranų asociacijos nariai iš Vilniaus, Marijampolės, Vilkaviškio ir Lazdijų signataro dr. Jono Basanavičiaus tėviškėje Vilkaviškio rajone, Tautinio atgimimo ąžuolyne, pasodino atminimo ąžuoliuką.

Memorialinės sodybos darbuotojai visus pavaišino gilių kava, papasakojo apie J.Basanavičiaus asmenybę ir kaip kūrėsi muziejus.

Paberžis

Panevėžio rajone, automagistralėje Vilnius–Panevėžys, užvakar vakare su briedžiu susidūrus trims automobiliams nesunkiai sužeisti du žmonės.

Į kelią išbėgęs briedis trenkėsi į ukrainiečio mikroautobusą.

Į šoną nusviestas žvėris užvirto ant gretima juosta važiavusios lengvosios mašinos. Galiausiai ant partrenkto briedžio užvažiavo iš paskos važiavęs vilkikas.

Trijų mašinų kliudytas gyvūnas žuvo iš karto. Į ligoninę medikai išvežė lengvojo automobilio vairuotoją 38-erių šiaulietį ir kartu su juo važiavusią 54 metų keleivę.

Kaunas

Lietuvos zoologijos sodas kartu su didžiųjų apuokų veisėju, Aleksandro Stulginskio universiteto doktorantu P.Adeikiu į gamtą nuo 2010 m. paleido jau tryliktą apuoką.

Šis didysis apuokas iš kiaušinio išskilo šių metų kovo mėnesį Lietuvos zoologijos sode. Jį specialiame nuo lankytojų atokiau pastatytame voljere augino tėvai ir rugpjūčio mėnesį jis buvo išvežtas į Kelmės rajoną, kur apsigyveno adaptaciniame voljere. Po dviejų mėnesių trukusių „mokymų“ jis buvo paleistas į laisvę.

Kauno savivaldybė ruošiasi rekonstruoti Žaliakalnyje esantį Vytauto parką. Iš jo bus pašalinti čia esantys seni atrakcionai, o kas bus įrengta vėliau, savivaldybė žada tartis su miestiečiais.

„Įrenginiai yra fiziškai nusidėvėję ir valstybinės žemėje stovi nelegaliai. Paprašėme, kad jų savininkas įrenginius perkeltų į kitą vietą“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Šiliauskas.

Atrakcionai Vytauto parke pastatyti 1964 metais.

Vilnius

Vakar rytą Oslo gatvėje susidūrė 6 automobiliai. Į sustojusius „Volkswagen Golf“, „Toyota Yaris“, „Kia“ ir „Volvo“ atsitrenkė krovininis „Mercedes-Benz“. O galiausiai į visus susidūrusius atsitrenkė dar vienas „Volkswagen“ automobilis.

Žmonės nenukentėjo, tačiau nė vienas automobilis pats važiuoti nebegalėjo. Gerą pusdienį toje vietoje buvo milžiniškos spūstys.

Panevėžys

Į Respublikos gatvėje esančią parduotuvę užsukęs vyriškis išsirinko kompiuterių tinklų jungimui naudojamą maršrutizatorių.

Nors pirkinys kainavo keliasdešimt eurų, pirkėjas pageidavo įsigyti išsimokėtinai. Paėmusi vyriškio paduotą asmens tapatybės kortelę pardavėja suabejojo, ar jinai yra jo. Kortelėje buvo kito žmogaus nuotrauka. Pardavėjai paprašius parodyti kitą dokumentą, pirkėjas spruko pro duris.

Įtartina asmens tapatybės kortelė buvo perduota policijai. Tuomet ir paaiškėjo, kad buvo bandyta pasinaudoti pavogta kortele.

Leliūnai

Anykščių rajone, Debeikių seniūnijoje, esanti kaimo turizmo sodyba „Tarp liepų“ nukentėjo nuo piktadarių – jie išpjovė sodybos aptvare vielos tinklo tvorą.

Tai pastebėta, kai jau pusė danielių ir dėmėtųjų elnių buvo ištrūkę iš aptvaro. Policija žadėjo ieškoti nusikaltėlių, bet be aplinkinių žmonių pagalbos juos rasti sunku.

Klaipėda

Uostamiesčio savivaldybė pripažinta judriausia Lietuvoje. Taip po vykusios Europos judumo savaitės nusprendė Aplinkos ministerija. Per judumo savaitę uostamiestyje vyko daugybė renginių, skatinančių gyventojus daugiau judėti, rinktis ekologiškas ar mažiau taršias transporto priemones, iš automobilių persėsti ant dviračių, keliauti pėsčiomis ar viešuoju transportu.

Dieną be automobilių vairuotojų pažymėjimus pateikę žmonės viešuoju transportu buvo vežami nemokamai.

Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekoje nuo ketvirtadienio vyksta ir šiandien baigsis knygų mugė, skirta Liudviko Rėzos atminimui. Joje daugiausia naujausių leidinių pristato mažosios leidyklos.

Čia vyksta ne tik knygų pristatymai, susitikimai ir diskusijos su jų autoriais ir leidyklų atstovais, edukaciniai renginiai, meno parodos, filmų peržiūros, koncertai, spektakliai, konkursai ir žaidimai. Lankytojai jau žino, kad mugėje knygų galima įsigyti gerokai pigiau – yra ir po eurą kainuojančių leidinių.

Kiaulės Nugara

Prieš šešerius metus Kiaulės Nugaros saloje Kuršių mariose sužieduotas juodagalvis kiras aptiktas Jungtinėje Karalystėje.

Šis paukštis – tikras keliauninkas: jis jau buvo Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

2012 metais kirą Kiaulės Nugaros saloje šalia Klaipėdos paženklino šviesaus atminimo ornitologas Vytautas Pareigis.

Iš viso Lietuvoje sužieduoti devyni juodagalviai kirai, septyniems jų žiedai užmauti Kiaulės Nugaros saloje. Koks kitų paukščių likimas, kol kas nežinoma.

Anykščiai

Pramogų ir sporto centro „Kalita“ lankytojai feisbuke įvardija pastebėtus trūkumus. Vienas dažniausių skundų – dėl nevykusios pramogų organizacijos.

„Trūksta pavėsinių, baisiai karšta laukti dirbtinėse eilėse ant kepinančios saulės“, – rašė Rokas. „Puikūs instruktoriai dirba, tik iena bėda, jog eilėje reikia laukti apie 1,5 val., kol galėsi nučiuožti“, – pažymi Virginijus ir Milda.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.