Slaptas ŠMM konkursas už 8 milijonus – vaikų ateitis pakibo ant plauko

Visuomenininkas Darius Kuolys į dienos šviesą iškėlė įtarimų keliantį Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios institucijos rengiamą viešąjį pirkimą, kurį pats vadina „tyliai paskelbtu“ beveik 8 milijonų eurų vertės konkursu. Jam įtarimų kėlė ne tik konkurso terminai, bet ir reikalavimai, jų skaidrumas ir noras visas mokyklines programas atnaujinti vienu ypu. Apie tai jis paskelbė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Slaptas ŠMM konkursas už 8 milijonus – vaikų ateitis pakibo ant plauko.<br>D.Umbraso nuotr.
Slaptas ŠMM konkursas už 8 milijonus – vaikų ateitis pakibo ant plauko.<br>D.Umbraso nuotr.
Visuomenininkas Darius Kuolys apie ŠMM pavaldžiai organizacijai prabilo socialiniame tinkle. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Visuomenininkas Darius Kuolys apie ŠMM pavaldžiai organizacijai prabilo socialiniame tinkle. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-08 12:12, atnaujinta 2018-10-08 18:53

Jo teigimu, ministerijai pavaldus Ugdymo plėtotės centras gavo beveik 7,8 milijono ES eurų projektui „Skaitmeninio ugdymo turinio kūrimas ir diegimas“. Jo tikslas – „įsigyti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrųjų programų ir jas lydinčios medžiagos rengimo paslaugas“. O pasiūlymas turi būti pateiktas iki 2018 metų spalio 15 dienos.

„Taigi ministerija kviečia „paslaugų teikėjus“ per 25 dienas suburti mokslininkų, mokytojų grupes, parengti ir pateikti išsamius projektus, kaip šios grupės sukurs naują bendrojo ugdymo turinį – nuo pirmos iki dvyliktos klasės, nuo dorinio, matematinio, kalbinio iki kūno kultūros ugdymo. Tiesa, „paslaugų teikėjai“ gali „pirkimo objektą“ skaldyti dalimis ir pasirinkti: kurs visų mokomųjų dalykų programas ar imsis tik dalies, pvz., matematinio ir gamtamokslinio ugdymo. „Pirkimą“ laimėję „paslaugų teikėjai“ turės iki kitų metų sausio 31 d. parengti „bendrųjų programų metmenis“, o iki gegužės 31 d. – „programų projektus“, – rašė D.Kuolys.

Tačiau ne tik tai D.Kuoliui kelia daug klausimų, bet ir girdėtos žinios apie tai, kad ministerijoje jau keletą mėnesių profesionalų tokia programa yra rengiama.

„Dar nepanagrinėjęs paties projekto klausiau: gal mėgintų prie jo įgyvendinimo prisidėti? Kolegoms toks „viešasis pirkimas“ taip pat buvo staigmena. Tačiau pasidomėję „pirkimu“ išsamiau pranešė: ministerijos pakviesta „grupė“ mokslininkų jau nuo vasaros prie šio projekto dirba, tad konkuruoti nėra prasmės.

O paskelbto „viešojo pirkimo“ sąlygose visiems likusiems kvaileliams pranešama: „Pirkimas atliekamas laikantis lygiateisiškumo, nediskriminavimo, abipusio pripažinimo, proporcingumo, skaidrumo principų...“ – ironiškai pašiepė oficialiame konkurso tekste įvardijamas pirkimo aplinkybes.

Visą tekstą galite perskaityti čia: 

Vadina užribiu

Ši paviešinta informacija sukėlė mokslininkų bendruomenės pasipiktinimą.

Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė Vilija Targamadzė teigė, kad jai visa ši tvarka kelia abejonių. „Bet gal reikia visus bendrojo ugdymo pirkimus peržiūrėti, nes yra ir kiti rengiami pirkimai. Tai labai rimta. Juk numatoma bendrojo ugdymo mokyklos kaita. Ji turi būti metodologiškai pagrįsta.

Man, kaip „Geros mokyklos“ koncepcijos, bendraautorei neramu, kad tai nebūtų konceptualūs prasilenkimai. Jokių metodologinės plotmės diskusijų. O privalėjo pagal Seimo 2017 m. liepos mėnesio nutarimą iki 2017 m. gruodžio mėnesio parengti priemonių planą. Jo iki šiol nėra, o fragmentiniai žingsniai yra pavojingi“, – mintimis dalijosi V.Targamadzė.

„Čia ir intelektualinis, ir moralinis užribis“, – taip trumpai situaciją pakomentavo Seimo narė Aušra Maldeikienė.

Šį pirkimą sukritikavo ir ekonomistas Raimondas Kuodis.

Komentarų kol kas neteikia

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas „Facebook“ komentaruose teigė, kad situacija žada pasidomėti.

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius naujienų portalui lrytas.lt pakomentavo susidariusią situaciją.

„Švietimo ir mokslo ministerijos prašymu Ugdymo plėtotės centras peržiūri ir atnaujina ugdymo turinį. Jau anksčiau buvo atliktos viešosios konsultacijos su interesų grupėmis dėl jo sudedamųjų dalių: ugdymo programų, mokymo priemonių, mokytojų rengimo, mokinių pasiekimų vertinimo kaitos. Dabar, išsiaiškinus lūkesčius, siūlymus, pradedami konkretūs programų atnaujinimo darbai.

Jiems atlikti perkama paslauga viešojo pirkimo būdu, kuris neabejotinai yra viešiausias ir skaidriausias būdas pirkti paslaugas valstybėje. Bendra pirkimo suma yra ne daugiau kaip 1,3 mln. eurų, potencialūs paslaugos teikėjai turi pasiūlyti ne mažiau kaip 84 ekspertus, rengsiančius programas, paslaugos atlikimo trukmė – 22 mėn. Programų rengimo paslaugos pirkimas nėra išimtis, programas ir anksčiau atnaujindavo darbo grupės, kurių paslaugos būdavo perkamos viešojo pirkimo būdu“, – teigė jis. 

G.Kazakevičiaus teigimu, nuo vasaros dirbanti ekspertų grupė programos nekuria. 

Minima nuo vasaros dirbanti darbo grupė nerengia programų, jų funkcija – konsultacinė, patariamoji, ji koordinuoja visą ugdymo turinio atnaujinimą pradedant mokymo programomis ir baigiant mokinių vertinimu. Jos nariams nėra mokama už dalyvavimą grupės veikloje. Ekspertų grupės perkamos būtent dalykiniam turiniui“, – ministerijos atsiųstame komentare rašo G.Kazakevičius.

Naujienų portalui lrytas.lt ministerijos atstovė informavo, kad Ugdymo plėtotės centras spaudos konferenciją šiuo klausimu surengs antradienį.

Pirkimą siūlo nutraukti

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė taip pat sureagavo į šią situaciją.

„Viešųjų pirkimų tarnyba šiandien išsiuntė Ugdymo plėtotės centrui laišką, kuriam rekomenduojama nutraukti šį pirkimą. Įvertinus pirkimo dokumentų atitiktį Viešųjų pirkimų įstatymui bei su jo įgyvendinimu susijusiems teisės aktams, bei tai, kad šiuo atveju Ugdymo plėtotė centras iš esmės turėtų keisti pirkimo dokumentus, rekomenduojame šį pirkimą nutraukti. Centro sprendimo lauksime iki 2018 m. spalio 9 d. Neatsižvelgus į mūsų rekomendaciją, bus sprendžiamas klausimas dėl pirkimo perdavimo išsamiam pirkimo dokumentų vertinimui“, – socialiniame tinkle rašė D.Vilytė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.