Kovoje su rūkymu raginama svarstyti ir kitas alternatyvas

„Philip Morris International“ generalinis direktorius Andrė Calantzopoulas ragina pasaulio lyderius ir mokslininkus pradėti diskutuoti apie galimybes įveikti visuomenės sveikatos iššūkius, susijusius su rūkymu, pakeičiant įprastines cigaretes mažesnės rizikos bedūmiais produktais.

 „Philip Morris International“ generalinis direktorius Andrė Calantzopoulas.
 „Philip Morris International“ generalinis direktorius Andrė Calantzopoulas.
Daugiau nuotraukų (1)

Elta

Oct 9, 2018, 4:11 PM

Tai K Calantzopoulas pareiškė „Bloomberg“ televizijai, dalyvaudamas Niujorke vykusiame kasmetiniame prestižiniame „Concordia“ pasaulio lyderių forume.

Anot „Philip Morris“ vadovo, įvairios prevencijos programos ir skatinimai mesti žalingą rūkymo įprotį nepasiekia norimų rezultatų.

Dėl to jis ragina pradėti atvirą verslo, sveikatos ekspertų ir valdžios dialogą.

„Esame pasiruošę bendrauti su visais sektoriais ir visais žmonėmis, taip pat – ir su nesutinkančiais su mūsų nuomone.

Kviečiu visus apsvarstyti bedūmių alternatyvų tradicinėms cigaretėms svarbą, siekiant išsikeltų pasaulinių sveikatos tikslų.

Jau dabar egzistuoja geresnės alternatyvos, todėl turime susiburti ir aptarti, ką visuomenė galėtų ir turėtų daryti toliau.

Kaip galime įgyvendinti proporcingą reguliavimo sistemą, kuri padėtų greičiau pereiti prie mažiau žalingų produktų ir taip sumažintų bet kokius nenumatytus padarinius visuomenės sveikatai“, – sakė A. Calantzopoulas.

Pasak jo, šiuo metu beveik 6 mln. pasaulio rūkalių jau perėjo prie mažiau sveikatai žalos darančių bedūmių alternatyvų.

Prognozuojama, kad jų vartojimas pasaulyje iki 2021 m. išaugs dvigubai – planuojama parduoti apie 100 mlrd. bedūmių tabako gaminių.

„Mūsų vizija – ateitis be tabako dūmų, o tai reiškia ateitį be cigarečių. Todėl mūsų pagrindinis siekis – skatinti rūkalius, kurie kitu atveju ir toliau rūkytų cigaretes, pereiti prie inovatyvių, mažiau sveikatai kenksmingų bedūmių alternatyvų“, – „Concordia“ forume pabrėžė A. Calantzopoulas.

„Philip Morris“ pristatomuose tyrimuose teigiama, kad vartojant bedūmę tabako kaitinimo sistemą, išsiskiria apie 90 proc. mažiau kenksmingų medžiagų. Tvirtinama, kad bedūmės alternatyvos vartojimas nesukuria ir pasyvaus rūkymo rizikos.

„Concordia“ forumas – vienas solidžiausių kasmetinių pasaulinių renginių, kuriame aukščiausio lygio politikos, verslo ir nevyriausybinių organizacijų lyderiai diskutuoja apie svarbiausius visuomenės iššūkius ir priemones jiems įveikti. Šiemet forumas vyko Niujorke, kartu su Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesija.

Forume dalyvavo Pasaulio banko vadovė Kristalina Georgieva, Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras, kompanijų „Uber“, „Microsoft“, „IKEA“, „Mercy Corps“ vadovai, kiti pasaulyje žinomi asmenys. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šiuo metu pasaulyje rūko per 1,1 mlrd. žmonių – daugiau kaip 20 proc. vyresnių nei 15 metų amžiaus gyventojų. Nuo rūkymo ir jo sukeltų ligų pasaulyje per metus miršta apie 6 mln. žmonių.

Rugsėjo pradžioje premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo su pramonininkais pareiškė, kad su rūkymu susiję apribojimai ir draudimai neturi perspektyvos, jei rūkantiems asmenims nebus numatytos alternatyvios priemonės bei pagalba.

„Mes kalbėjome apie galimybę kompensuoti medikamentus. Taip pat buvo svarstoma, apie mechanizmą, kuris skatintų žmones pereiti iš tų, mano manymu, labiau žalingų įpročių – iš tradicinės cigaretės rūkymo į alternatyvias, bet gerokai mažiau pavojingas, sakykime, elektronines cigaretes“, – interviu laidoje „DELFI Dėmesio centre“ sakė S. Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.