Skaidruolio kaukę užsidėjusio R. Masiulio pavaldiniai lyg stručiai galvas sukišo į asfaltą

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis dedasi, jog jam rūpi, kad žiniasklaidai nebūtų daroma kliūčių laisvai rinkti informaciją, bet skaidruolio kaukę užsidėjusio politiko pavaldiniai elgiasi visai priešingai.

Ministro ganomi stručiai galvas sukišo į asfaltą.
Ministro ganomi stručiai galvas sukišo į asfaltą.
Nors garsiai kalbama, kad Registrų centras taps skaidrumo pavyzdžiu, žodžiai gerokai skiriasi nuo veiksmų.<br>T.Bauro nuotr.
Nors garsiai kalbama, kad Registrų centras taps skaidrumo pavyzdžiu, žodžiai gerokai skiriasi nuo veiksmų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Masiulio vadovaujama Susisiekimo ministerija nepaiso viešumo principų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Masiulio vadovaujama Susisiekimo ministerija nepaiso viešumo principų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 6:12 AM

Nerimsta kilęs pasipiktinimas dėl Susisiekimo ministerijai pavaldaus Registrų centro užmojų apriboti galimybę žurnalistams nemokamai gauti šios valstybės įmonės kaupiamus duomenis.

Tikindamas, kad žurnalistai neliks be informacijos, R.Masiulis taip pat mušėsi į krūtinę ir aiškino, kaip jam rūpi stipri, objektyvi, kritiška žiniasklaida ir koks svarbus jos vaidmuo kovojant su korupcija.

Bet žiniasklaidos gynėją vaidinančio prezidentės Dalios Grybauskaitės globotinio R.Masiulio pavaldiniams tokie pareiškimai nė motais – Susisiekimo ministerijos atstovai jau beveik mėnesį piktybiškai neatsako į „Lietuvos ryto“ klausimus, kaip vyko įtarimų dėl skaidrumo sukėlusi Registrų centro valdybos narių atranka.

Išrinko rekordiškai greitai

Pernai kovą Vyriausybė labai plačiai išreklamavo, kad valstybės valdomų įmonių valdybos nariai bus atrenkami ypač skaidriai, pagal pasaulyje pripažintus geros valdysenos principus.

Tačiau naują tvarką palaiminusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė, regis, netrukus ją užmiršo.

Tokių įtarimų kilo pabandžius domėtis, kaip pernai rudenį vyko kandidatų į Registrų centro valdybą atranka.

Susisiekimo ministerijai šios valstybės įmonės savininko teisės ir pareigos buvo perduotos praėjusių metų lapkričio 15-ąją.

O kitą dieną ministerija paskelbė jau suformavusi naują Registrų centro valdybą.

Į ją buvo išrinkti penki nariai, iš jų du nepriklausomi – tai informatikos inžinerijos mokslų daktarė Eglė Radvilė ir vienur bankininkystės ekspertu, o kitur verslo pokyčių vadybos specialistu pristatomas Egidijus Vaišvilas.

Pastarasis tapo Registrų centro valdybos pirmininku.

Į naująją valdybą taip pat buvo išrinkti trys Susisiekimo ministerijos darbuotojai – kanclerė Inga Černiuk, Biudžeto ir valstybės turto valdymo departamento direktorius Saulius Kerza ir to paties departamento vyresnysis patarėjas Darius Kuliešius.

Atranka sukėlė abejonių

Tačiau „Lietuvos rytą“ konsultavę specialistai suabejojo, ar per dieną buvo įmanoma suformuoti valdybą, ir tvirtino, kad skaidri nepriklausomų kandidatų atranka turėjo užtrukti bent mėnesį.

Pavyzdžiui, Vyriausybės patvirtinta tvarka numato, kad kandidatai į valdybos narius turi teisę per dešimt dienų patikslinti arba papildyti savo pateiktus duomenis.

Dar ilgesnis terminas numatytas, kada valstybės įmonės savininko sudaryta atrankos komisija jos atrinktiems kandidatams privalo pranešti apie būsimą pokalbį, o kitus informuoti apie priežastis, kodėl jų kandidatūros buvo atmestos.

Beje, numatoma, kad valdybos narių atranką gali atlikti ir specialiai tam pasamdyta personalo atrankos agentūra.

Ministro atstovė atsirašinėjo

Bet kaip buvo vykdoma Registrų centro valdybos narių atranka, „Lietuvos rytui“ kol kas sužinoti nepavyko, o tokią informaciją privalantys teikti valdininkai žurnalistą už nosies vedžiojo kone mėnesį.

Pirmą kartą klausimus apie pernai turėjusią vykti valdybos narių atranką Susisiekimo ministerijai „Lietuvos rytas“ pateikė rugsėjo 12-ąją, maždaug tuo metu, kai Registrų centras nusprendė apmokestinti žurnalistams iki šiol nemokamai teiktus duomenis.

Ministerijos buvo klausiama, kada buvo paskelbta apie pernai lapkričio 16 dieną išrinktos valdybos narių atranką, kiek ji truko, kas narius pasiūlė ir kaip buvo atrenkami nepriklausomi kandidatai, kokie specialieji reikalavimai jiems buvo keliami, kas ir kada juos rengė.

Ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė nurodė tik tiek, kad atranka vyko laikantis įstatymų, o specialiuosius reikalavimus valdybos nariams nustatė Susisiekimo ministerija.

Tačiau nesiteikta atsakyti, kas ir kada vykdė kandidatų atranką, kaip buvo sudaroma atrankos komisija, kas jai vadovavo, kas buvo jos nariai ir kada ji posėdžiavo.

Nuorodas į įstatymo reikalavimus ministerija pateikė ir paklausus, kiek kandidatų paraiškų buvo sulaukta, kiek iš jų atkrito: „Vadovaujantis aprašo nuostatomis, jei dalyvauti atrankoje prašymus pateikia daugiau kaip 10 kandidatų, iš jų atrankos komisija į galutinį kviestinių sąrašą atrenka ne mažiau kaip trečdalį kandidatų, atitinkančių bendruosius, specialiuosius ir nepriklausomumo kriterijus.“

Paskyrė, o po to rinko?

Kai „Lietuvos rytas“ paprašė pateikti tikslesnės informacijos, papildomi atsakymai buvo dar painesni.

Anot V.Šmaižytės, pernai lapkritį, kai Susisiekimo ministerija perėmė Registrų centrą, įmonėje buvo identifikuotos labai rimtos korupcinės rizikos, kurios vėliau pasitvirtino.

„Ginant valstybės interesą, laikantis teisės aktų reikalavimų, ministro įsakymu buvo nedelsiant suformuota veiksni ir profesionali Registrų centro valdyba, kartu buvo inicijuotos formalios atrankos procedūros dėl nepriklausomų narių atrankos ir paskyrimo į valdybą“, – apie tai, kad buvo nuspręsta vežimą pastatyti prieš arklį, užsiminė ministro patarėja.

Be to, buvo paaiškinta, kad dviejų nepriklausomų Registrų centro valdybos narių atranka buvo vykdoma tik 2018 metų pradžioje, dar šiek tiek vėliau, kaip to reikalauja įstatymai, į valdybą buvo paskirta ir įmonės profsąjungų atstovė.

Į kilusius naujus klausimus, kada ir kaip vis dėlto buvo pasirinkti nepriklausomi Registrų centro valdybos nariai, R.Masiulio atstovė nebeatsakė.

Susisiekimo ministerija taip pat nepateikė informacijos, koks yra vidutinis šios valdybos narių atlygis už jų veiklą.

Niekas nenorėjo atsakyti

Beje, kada buvo išrinktas į Registrų centro valdybą, „Lietuvos rytui“ neatsakė ir jos vadovas E.Vaišvilas, pataręs dėl to kreiptis į Registrų centro komunikacijos vadovą Tadą Valančių.

Tačiau T.Valančius irgi nusiplovė rankas: „Šią informaciją gali suteikti tik akcininkas – Susisiekimo ministerija.“

Valstybės įmonių valdybos narių atrankoje dalyvauja ir Valdymo koordinavimo centro atstovai. Bet jo vadovas Vidas Danielius „Lietuvos rytui“ aiškino, kad pernai Susisiekimo ministerijoje vykusioje kandidatų į Registrų centrą valdybos narių atrankoje šio centro atstovai nedalyvavo.

„Mes dalyvavome renkant Registrų centro valdybą šių metų pavasarį.

Visi procesai buvo atlikti pagal galiojančius teisės aktus“, – tvirtino V.Danielius ir priminė, kad į valdybą buvo išrinkti du nepriklausomi nariai E.Radvilė ir E.Vaišvilas.

Kitaip sakant, tie patys, kuriuos Susisiekimo ministerija skelbėsi atrinkusi dar pernai lapkritį.

Tačiau Valdymo koordinavimo centro direktorius negalėjo plačiau to paaiškinti, dar kartą pasakęs, kad jų atstovas dalyvavo tik pavasarį vykusioje valdybos narių atrankoje.

Deklaracijoje – gruodis

Beje, V.Danieliaus nurodyta pavasarį į Registrų centro valdybą esą išrinkta E.Radvilė savo viešųjų interesų deklaracijoje nurodo, kad valdybos nario pareigas ji eina nuo praėjusių metų gruodžio pradžios.

Buvusi „Lietuvos geležinkelių“ darbuotoja taip pat yra ir kitos valstybės įmonės – Lietuvos radijo ir televizijos centro – valdybos narė. Su ja „Lietuvos rytui“ susisiekti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.