Teisiamas Utenos meras A. Katinas pirštu dūrė į karjerą padariusius STT pareigūnus

Šią savaitę teismas išteisino visus 2011-ųjų metų Europos krepšinio čempionato rengėjus, kuriuos prokurorai siūlė nuteisti už sukčiavimą ir reikalavo grąžinti išleistus pinigus. Šios bylos nagrinėjimas tęsėsi penkerius metus. Panašaus pobūdžio bylų Lietuvoje ne viena, ir beje, neretai tokiose bylose stebina kai kurie teisėsaugos veiksmai.

A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas pabrėžia, kad įtarimai jam nepagrįsti. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 6:37 AM

Štai tarkim, už piktnaudžiavimą tarnyba teisiamas Utenos meras Alvydas Katinas jau laukė nuosprendžio, tačiau jo byla bus pradėta nagrinėti iš naujo, nes teisėjas anksčiau laiko išėjo į pensiją.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir A.Katino pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– „Nei paleistas, nei pakartas“ – turbūt taip jūsų situaciją galima apibūdinti. Įtarimai jums pareikšti prieš 3 metus ir šią vasarą turėjo būti nuosprendis.

– 2015 m. spalio 29 d. man buvo pareikšti pirmieji įtarimai, nes jie buvo keičiami, naikinami. O šių metų birželio viduryje aš pasakiau baigiamąją kalbą ir turėjau atvykti į dar vieną posėdį, išklausyti nuosprendžio. Gero ar blogo, čia kita kalba. Tikiuosi teisingo nuosprendžio. Teismas atidėjo rudeniui – visą vasarą pasiliko, kad galėtų paatostogauti – kad kita kaltinamoji šioje byloje baigiamąją kalbą pasakys rugsėjo viduryje. Praėjo visa vasara, kai atėjo ta diena, teisėjas apsirgo, o po to, prezidentės dekretu, jis buvo išleistas į užtarnautą, turbūt, priešlaikinę pensiją.

– Ir tada jūs sužinote, kad jūsų byla bus pradėta nagrinėti iš naujo.

– Taip. Informuojamas mano advokatas ir aš pats asmeniškai, kad yra paskirtas naujas teisėjas ir vien šiais metais, pirminiais duomenimis, minimum manęs laukia 4 teismai.

– Ar jums paaiškino, ką reiškia iš naujo? Įrodymai surinkti, o tai, kas buvo surinkta ikiteisminio tyrimo metu, vėl perduodama naujam teisėjui ir jis iš naujo sprendžia?

– Ikiteisminio tyrimo niekas nekartos. Čia kalba eina apie teismą. Po 3 įtarimų man pareiškimo, kurie keitėsi – įtarimai buvo pareikšti 2017 m. vasarį. Teisingumą įgyvendinti gali tik teismas. Todėl Panevėžio apygardos teisme ta byla nagrinėjama iš esmės, bet joks ikiteisminis tyrimas nebevyksta. Bet pagal įstatymus, paskirtas naujas teisėjas gali pradėti viską nuo nulio – kartoti šiuos metus nuo nulio. Išklausyti prokuroro kaltinimus, jeigu nori, visus liudytojus apklausti, mūsų kalbas.

– Kiek liudytojų yra jūsų byloje?

– Stebuklas – 30. Didžioji dalis iš jų, neaišku, dėl ko, bet kitaip būtų nesolidžios bylos. Jeigu pakviesi 5-7 liudininkus, kokia čia byla.

– Tiems žmonėms vėl reikės eiti į teismą ir duoti parodymus?

– Ir tai yra blogiausia. Kai yra tampomi žmonės – nelabai kuo dėti, nelabai ką žinantys, man negera ir nemalonu. Aš jaučiuosi, lyg tikrai būčiau kaltas prieš tuos žmones. Gal teisėjas pasirinks apklausti ne 30, o 15. Ką jis darys – ne mano kompetencijos klausimas. Bet teoriškai – taip. Ir jeigu šį teisėją paaukštins arba jaunesnis teisėjas išeis tėvystės atostogų, kaip dažnai juokauju, mano teismas gali trukti tiek, kad pavėluosiu ir į paskutinį teismą. Taip neturėtų būti.

– Pagal kaltinamojo akto duomenis, 2014 m. rugsėjo – lapkričio mėnesiais, jūs, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir siekdamas asmeninės naudos – Džiuljetos Žiugždienės, kaip ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovės palankumo ateityje, pareikalavote, kad bendrovė „Utenos melioracija“ neatlygintinai suremontuotų D.Žiugždienė ir jos dukros privatų gyvenamąjį namą, esantį Utenos rajone. Atliktų remonto darbų kaina siekia daugiau nei 6,5 tūkst. eurų. Kodėl jūs prašėte ar reikalavote, kad namas būtų suremontuotas?

– Nebus „reikalavo“, nebus bylos. Visur „nurodė, reikalavo“, nors įrašai rodys priešingai. Kitaip bylos neiškelsi. Bet niekas neneigia faktų, bet keisčiausia, kad teisme reikia aiškinti, kas yra meras, savivalda, kad tai mano kasdienybė. Klausiat, kodėl skambinau dėl stogo.

– Tai jūs skambinote dėl stogo?

– Taip, be abejo, tai yra liudijimai, faktai. Bet per savo 4 kadenciją aš remontavau ir akloms mergaitėms namus privačius, ir telkiau mobiliais rėmėjus – niekam nekliuvo. Suremontavom 220 daugiabučių.

– Jeigu ta moteris susijusi su partija ir, kaip teigiama kaltinimuose, taip galbūt ieškojote prielankumo, priėjimo, tai ne tas pats, apie ką jūs šnekat – akliesiems namus remontuoti.

– Tą dieną, kai man iškėlė įtarimus 2015 m., aš turėjau į Tenerifę nusipirkęs bilietus, išvažiavau, todėl, kiek žinau, čia buvo didelis šaršalas ir Lietuvoje. Ir premjeras aiškinosi Seime, o, kaip rašė laikraščiai, aš šildžiausi pilvą. Tuometinis premjeras sakė, kažkas gi turi paaiškinti, kodėl jis skambino – gal jaunystės pažintis.

Tai aš teismui priminiau faktą, kad rytojaus dieną, dar prieš man pareiškiant įtarimus, išgirdęs, kad man 3 bombos bus, kad kažkuo kaltas, nuvažiavau pats į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir paklausiau. Jeigu kas su kažkuo neatsiskaito, kuo aš čia dėtas.

Supratęs, kad kalba rimta, kad įkalčių pilna pririnkta, aš nulėkiau į partijos prezidiumo posėdį Seime, apskųsti partijos narės, kuri neatsiskaito su rangovais ar kažkokie nesklandumai, ir kuri pakenkė man, partijai. Ir ką galvojate – aš grįžau, nenuėjau į valdybos posėdį. Pasirodo, ne tas vardas, ne ta pavardė – ne partijos narė.

Tai kokia mūsų pažintis ir labai ryškūs asmeniniai santykiai siejo? Va jums atsakymas. Iš to jūs perskaitėte absurdišką kaltinimą – asmeninė naudos. Metai jau praėjo, aš sakiau baigiamąją kalbą, man turėjo būti nuosprendis – su žiburiu nerasi apie asmeninę naudą, jokio įrodymo. Jau ką kalbėti apie palankumą ateityje baudžiamojoje byloje. Trumpai tariant, jokie ryšiai – nei asmeniniai, nei pažintiniai niekada gyvenime nesiejo nei iki šiol bylos, nei po šios bylos.

– Tai kodėl jūs toks įdomus pasidarėte specialiosioms tarnyboms? Kodėl jums byla buvo iškelta, kodėl kaltinimai pareikšti?

– Jeigu vieną dieną pasakysiu, tai tik tada, kai būsiu galutinai išvestas iš kantrybės ir nesulauksiu teisingo teismo. Tada aš ir pasakysiu, kas kodėl ir su kuo. Politiko elgesys man nesimpatiškas būna, jeigu tik politikui iškelia bylą – politinis susidorojimas ir visi žvengia aplink.

– Jūs nesakote, kad tai politinis susidorojimas?

– Aš nesakau, kad ir ne. Logiką paimkim. Dar iki įtarimų nuvažiuoju pats, man pasiūlo truputį prisipažinti ir visi laimingi – jiems bus gerai, nes spaudžia, reikalauja iš jų rezultato, o aš būsiu laimingas, nes man nieko neatsitiks, truputį nubaus. Daugybė faktų yra. Po to aš iki šiol esu matęs tik prokurorą, kuris prižiūrėjo ikiteisminį tyrimą, ir du ikiteisminio tyrimo pareigūnus. Tuoj pat atsistatydino ilgametis Panevėžio STT viršininkas, visi užėmė vietas.

– Turbūt negalima teigti, kad dėl pakilimo pareigose jums būtų sufabrikuota byla? Kam buvo naudinga jus apkaltinti?

– Yra juk skirtingos situacijos su STT valdybomis. Panevėžys čia labai aktyvus ir jokia paslaptis, kad prieš man pareiškiant įtarimus, šie du pareigūnai buvo gavę griežtus papeikimus. Ir tuoj pat padarė karjerą. Būtų ne politinis, žmogiškas paaiškinimas – jiems reikia saugoti darbo vietas, daryti karjerą. Jeigu nėra rezultato, kam tu reikalingas?

– Jūs sakote, kad čia nėra politikos ir susidorojimo, o suveikė žmogiškas faktorius?

– Ne. Aš gi jums pradėjau pasakoti kaip valstybės pilietis gali jaustis, kai visi trys. O prokurorą paaukštino pirmąją teismo dieną. Aš puikiai turėjau informacijos, pasiruošiau drabužius, 2016 m. gegužės 1 d., kad mane suims. O buvo likusios dvi dienos iki LSDP suvažiavimo, nors buvau suspendavęs, nebe narys. Bet žinau, kad Vilnius neleido. Jūs klausinėjate apie stogą – šioje byloje daugybė atleistų nuo baudžiamosios atsakomybės, bet liko tik du. Vienas – socialdemokratų meras, o kitas – socialdemokratų vyriausybėje dirbęs. Čia galima daug privesti, bet nenorėčiau užsiciklinti, kad čia politinė byla ar susidorojimas. Bet kaip mano kaltumą, nekaltumą reikia įrodyti, taip aš turėčiau gerbti. Todėl aš tai pasakysiu tiesiai šviesiai, kai mano kantrybė baigsis.

– Jūs pats minėjote, kad istorijos pradžioje, dar 2015 m., po kratų bendrovėje „Utenos melioracija“, jums buvo pasiūlyta truputį prisipažinti, kai nuvažiavote į STT. Taip ir buvo pasakyta?

– Taip. Turbūt prisipažinti. Aišku, aš nepatikėjau, argumentuojama buvo dviem dalykais – man nieko nenutiks, bus maža baudelė baudžiamuoju įsakymu, man neatims mandato, kas yra visiškas melas. Tegul jie įrašus pasikelia savo kabinetuose, jeigu aš meluoju, ir mane pasodina. Pas juos kabinete buvo, gi ne lauke. Truputį prisipažinti, aš esu geras meras, reikalingas žmonėms, o juos kažkas spaudžia, reikalauja greitų rezultatų. Taip man pasakė, todėl abi pusės bus laimingos. Bet melavo į akis, kad neatims tarybos nario mandato. Žinau, kad atims. Įvyko ne vienas toks susitikimas, man atrodo, kad tai grubūs pažeidimai. Mane tai žemino. Aš teisinėje valstybėje nesitikėjau, kad tokiais dalykais gali užsiimti, meluoti.

Beje, tą darė ne vieną sykį. Ir štai, susitariam gražiai, tave truputį pinigais nubausim. Aš pasakiau: „Truputį prisipažinti dėl ko aš esu nekaltas, mane žemina kaip žmogų“. Man buvo du kartus pasiūlyta, atsisakiau, tada man buvo pasakyta: „Tavęs laukia ne viena, bet trys bombos ant galvos“. Trys įtarimų epizodai, kuriuos dar sukurs. Už mūsų pinigus jie laikosi žodžio puikiausiai. Aš nesutikau, nes tai mane žemino kaip žmogų ir šiandien laikau, kad nesvarbu, kiek man tai kainavo, aš elgiuosi teisingai. Tokių kaip aš, suprantu, esu ne pirmas, bet ir ne paskutinis.

– Jūs sakote, kad pareigūnai jums pasakė, kad juos kažkas spaudžia ir reikalauja greitų rezultatų. Neįvardino, kas juos spaudžia?

– Ne. Išvakarėse papeikimai – ryte karjera. Kodėl tik su trimis susidūriau pirmą sykį gyvenime, ir visi trys karjerą padarė?

– Ar sulaukėte spaudimo, grasinimų?

– Ne. Visokių istorijų Lietuvoje tenka išgirsti – man neteko. Sekamos buvo sodybos, kabinetai, bet pas mane neatliko kratos, nors buvau kaltinamas kyšininkavimu. Aš nebuvau su antrankiais, areštinėje. Bet kas geriau, nežinau. Bet buvo krečiamos įmonės, savivaldybės darbuotojų po du kartus, mano galva, nieko dėtų, namuose kratos, uždarinėjami kai kurie savivaldybės skyriau. Jau būtų geriau krėtę mane nuo ryto iki vakaro ir palikę žmones ramybėje.

– Kodėl jūs, sužinojęs, kad reiškiami įtarimai, nepasitraukėte iš mero posto? Meras-įtariamasis, turbūt nekoks įvaizdis ne tik jums, bet ir visam rajonui?

– Jeigu pareikštų įtarimus, kur žinočiau, kad yra pagrįsti, aš tada atsakyčiau į klausimą.

– Kol vyksta byla jūs atsitraukiate. Tuos metus nebūtumėte dirbęs meru, bet galėtumėte švaria sąžine, jeigu ji tokia, kandidatuoti toliau.

– Tik kandidatavau, viena kadencija baigėsi, teismas iš naujo prasideda. Dabar kovo 3 d. antri rinkimai.

– Vis tiek per rinkimus būsite su įtariamojo etikete.

– Taip. Galų gale, kas kompensuos, man gyvent reikia, advokatui mokėti.

– Suprantu, kad jūs dabar iš mero algos susimokate už advokato paslaugas. Visi mokesčių mokėtojai moka už tai, kad jūs savo kailį išplautumėte. Turbūt nėra sąžininga?

– Ar aš kurą piluosi, ar kostiumą perkuosi – jiems tai vienodai. Aš dirbu darbą, man moka už darbą, o ne už tai, kad į teismus važinėju. Aš einu mero pareigas.

– Jūs vertinate labai tiesiogiai, o jei žvelgtume plačiau?

– Čia ne plačiau, čia jau filosofija. Tada kita filosofija – kas man, kai išteisins po 8 metų, sumokės?

– Jūs naudojatės situacija, nes jums taip patogu.

– Aš nesukūriau situacijos. O ką, man vogt, banką apiplėšt?

– Bet kol jūs neišteisintas, kol nuosprendis nepaskelbtas, tol jūs vis dar esate įtariamasis. Užimate aukštas pareigas rajone, reprezentuojate jį. Jeigu esate sąžiningas politikas, reiktų atsitraukti nuo to, susitvarkyti reikalus, įrodyti savo nekaltumą ir kandidatuoti vėl. Tai būtų sąžininga prieš visus.

– Labai gražiai skamba, poetiškai. Jau parašiau vienam dienraštyje: „Sėdžiu prie bažnyčios, prašau sušelpti“.

– Jūsų rajono gyventojai nekalti dėl to, kad jums pareikšti įtarimai.

– O kodėl teisinėje, piliečių visuomenėje tokie įtarimai gali būti pareikšti, jau teismas praėjo ir aš laukiau nuosprendžio. Nėra nė menkiausio įrodymo apie mano kaltę. Bet aš nuosprendžio nesulaukiau. Kodėl turėčiau atsistatydinti ir mane teis 7, o gal 9 metus. Tada prie bažnyčios sėdėti ir rinkti pinigus, pardavinėti turtą. Žmonės kovo 3 d. ir nuspręs. Rinkti mane ar nerinkti. Seniai žmonės būtų paprašę atsistatydinti, bet man, kaip žmogui, gal maloni problema, o kas tiki tokiomis bylomis? Tegul žmonės nusprendžia.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.