Kauniečių šeimos pragaras sukrėtė visą Lietuvą: aiškėja svarbūs atsakymai

„Paimant vaikus iš šeimos buvo perlenkta lazda“, – antradienį pripažino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė kalbėdama apie skandalą, kai kauniečių šeima dviejų vaikų neteko todėl, kad motina berniukui pliaukštelėjo ranka.

Dar neseniai su dviem savo vaikais džiaugsmingai pozavusi kaunietė E.Kručinskienė dabar nebegali su jais bendrauti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dar neseniai su dviem savo vaikais džiaugsmingai pozavusi kaunietė E.Kručinskienė dabar nebegali su jais bendrauti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dar neseniai su dviem savo vaikais džiaugsmingai pozavusi kaunietė E.Kručinskienė dabar nebegali su jais bendrauti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dar neseniai su dviem savo vaikais džiaugsmingai pozavusi kaunietė E.Kručinskienė dabar nebegali su jais bendrauti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
G.Kručinską vakar nudžiugino žinia, kad vaikai jam turėtų būti grąžinti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
G.Kručinską vakar nudžiugino žinia, kad vaikai jam turėtų būti grąžinti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Apie tai, kad kauniečių Kručinskų šeima dar visai neseniai buvo laiminga, galima spręsti iš šių nuotraukų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Apie tai, kad kauniečių Kručinskų šeima dar visai neseniai buvo laiminga, galima spręsti iš šių nuotraukų.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Bus atliekamas tyrimas, kad taptume dar profesionalesni ir tokių klaidų ateityje nekartotume“, – teigė V.Augienė.
 „Bus atliekamas tyrimas, kad taptume dar profesionalesni ir tokių klaidų ateityje nekartotume“, – teigė V.Augienė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-10-24 06:22, atnaujinta 2018-10-24 12:40

Kauniečiai Eglė (45 m.) ir Gintaras (48 m.) Kručinskai du dešimtmečius neturėjo vaikų, tad džiaugėsi, kai būdami vyresnio amžiaus susilaukė dviejų pametinukų.

Dukteriai dabar – treji, o sūnui – dveji metai.

Tačiau Vaiko teisių tarnyba vaikus iš jų atėmė ir, pasak tėvų, tai padaryta visai nepagrįstai, dėl menko pliaukštelėjimo bandant sutramdyti į gatvę bėgantį mažametį.

Tėvai lauks atsiprašymo

„Antradienio rytą man paskambino mūsų advokatė ir pasakė, kad vaikai bus grąžinti. Supratome, kad įsikišo aukšti politikai, padėjo ir žiniasklaidos dėmesys, viešumas.

Kada ir kur vaikučiai bus perduoti, kaip vyks ši procedūra, kol kas neaišku“, – antradienį džiaugėsi atimtų mažylių tėvas G.Kručinskas.

Tėvai laukia ne tik namo grįžtančių vaikų, bet ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno vaikų teisių apsaugos skyriaus laikinosios vedėjos Daivos Porutienės viešo atsiprašymo.

Ji viešai yra pareiškusi, kad incidento metu mažylių motina E.Kručinskienė buvo neblaivi.

Iš tiesų patikrinus paaiškėjo, kad abu tėvai buvo blaivūs.

„Man D.Porutienė pasakė, kad, jei jos valdžia įpareigos, ji atsiprašys“, – sakė G.Kručinskas.

Nenori bauginti tėvų

Antradienį kalbėdama apie šią skandalingą istoriją socialinės apsaugos ir darbo viceministrė V.Augienė pripažino, kad šiuo atveju paimant vaikus buvo perlenkta lazda: „Bus atliekamas tyrimas, kad taptume dar profesionalesni ir tokių klaidų nekartotume.“

Pareigūnė svarstė, kad šiuo atveju gali būti kalta menka vaiko teisių specialistų patirtis, mat neretas vaiko teisių specialistas dirba tik nuo liepos 1 dienos.

„Norisi išsklaidyti mitą, kad tarnyba ardo šeimas ir atiminėja vaikus“, – kalbėjo V.Augienė.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Alina Jakavonienė atsiprašė mamos už tarnybos atstovės paskleistą gandą, kad vaiko paėmimo metu ji buvusi neblaivi: „Tačiau vaikai buvo paimti ne dėl pliaukštelėjimo.

Norime viešai atsiprašyti šeimos dėl Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos teiginio, kad mama buvo neblaivi.“

Gali būti, kad D.Porutienei teks atsisveikinti su postu.

Pasak A.Jakavonienės, nėra pagrindo manyti, kad vaiko teisių apsaugos specialistai tapo represiniu aparatu: „Tikslas – ne atimti vaikus, o atvykti, nustatyti grėsmės vaikams lygį ir perduoti informaciją savivaldybės specialistams, kad sudarytų pagalbos šeimai planą.“

Grąžins tėvui, o ne motinai

Pasak A.Jakavonienės, vaiko teisių apsaugos darbuotojai į šią istoriją įsitraukė gavę policijos pranešimą, kad tėvas atsisako vežti vaikus į apžiūrą: „Grįžus iš Kauno klinikų buvo vertinamas grėsmės lygis ir nustatyta tam tikrų rizikos veiksnių, kad vaikams tuo metu aplinka nėra saugi, tad jie buvo paimti iš šeimos.“

Kokie konkrečiai veiksniai buvo nustatyti, A.Jakavonienė nenorėjo atskleisti.

„Šeimoje buvo taikomi tam tikri auklėjimo metodai, kurie atitinka smurto požymius, – buvo konkretūs įrankiai, kuriais tėvai auklėjo vaikus“, – sakė ji.

Šiuo metu vaikai yra pas budintį globotoją.

Tarnyba spręs dėl vaikų grąžinimo tėvui, nes jis pradėjo su ja bendradarbiauti, pradėjo lankyti tėvystės kursus.

Vaikų motina, pasak tarnybos atstovų, nesutinka bendradarbiauti – atsisakė bet kokios mobiliosios komandos pagalbos. Vaikų motinai pritaikyta kardomoji priemonė – uždrausta lankytis tam tikroje gyvenamojoje vietoje (šeimos gyvenamojoje vietoje) ir bendrauti su sūnumi.

Su dukra motinai bendrauti neuždrausta, tačiau šiuo metu abu vaikai yra pas globėjus.

Tad šeima pakliūva į absurdišką situaciją, kai susituokusi pora bus priversta gyventi atskirai, taip pat vienas iš vaikų su mama bendrauti galės, kitas – ne.

Vaikams buvo tik pakenkta

E.Kručinskienė ir jos vyras buvo pareiškę, kad jei neatgaus vaikų, rengs piketus prie Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus būstinės Laisvės alėjoje.

Pirmas piketas buvo numatytas trečiadienį.

„Galbūt vaiko teisių tarnybas išgąsdino tai, kad bus rengiami vieši protestai“, – svarstė G.Kručinskas ir pridūrė, kad pastarosios kelios savaitės be vaikų buvo sunkiausias gyvenimo išbandymas.

„Mes, suaugusieji, daug matę gyvenime, patyrėme siaubingas dienas ir valandas, o ką kalbėti vaikučiams?

Jie buvo priverstinai perkelti į svetimą aplinką, gyveno su svetimais žmonėmis.

Laikinoji globėja per posėdį praėjusią savaitę pareiškė, kad mergaitė – kritinės būklės, įlindusi į lovytę ir niekur neišeina, berniukas nuolat klykia. Kur čia valstybinės reformos efektyvumas, rūpinimasis vaikais?

Mūsų šeimos atveju mažyliams buvo gerokai pakenkta, jie patyrė baisų stresą“, – kalbėjo G.Kručinskas.

Atėmė po praeivio skundo

Incidentas, po kurio vaikai buvo paimti iš šeimos, nutiko dar rugsėjo 29 dieną.

Apie 13 val. E.Kručinskienė su savo 2 metų sūnumi ir 3 metų dukra išėjo pasivaikščioti į Panemunės šilą, esantį netoli namų.

Judraus būdo berniukas pasileido gatvės link – bijodama, kad vaiko nesuvažinėtų automobilis, motina nusivijo mažylį.

„Kadangi jau ne pirmą kartą jis taip išbėgdavo, į žodžius nereaguodavo, aš jam porą kartų sudaviau per sėdmenis ir rankas. Vaikas nešiojo storą kombinezoną, todėl pliaukštelėjimo per sėdmenis visiškai nejautė.

Per rankas sudaviau nestipriai, tik tam, kad jis suprastų, jog taip elgtis negalima. Taip elgiausi dėl jo paties, kad jam ateityje nekiltų pavojaus“, – prisiminė E.Kručinskienė.

Praeivis puolė filmuoti šiuos vaizdus ir iškvietė policiją.

Atvykę pareigūnai nuvežė motiną į areštinę ir laikė ją pusantros paros.

Motinai buvo iškelta baudžiamoji byla dėl fizinio skausmo sukėlimo arba nesunkaus sveikatos sutrikdymo, uždrausta matytis ne tik su jaunėliu vaiku, bet ir su jo seserimi.

Tėvui buvo neleidžiama auginti vaikų, nors jis niekuo nekaltinamas.

Mažyliai buvo prievarta atskirti nuo tėvų ir apgyvendinti Kauno savivaldybės vaiko gerovės centre „Pastogė“, o vėliau perduoti laikinajai globėjai.

Suprato, kad mušti negalima

Vaikus praradusi E.Kručinskienė liejo apmaudą: „Kiek suprantu, pagal dabartinius įstatymus nei vaikui pliaukštelėti, nei jo tempti už rankos negalima.

Tačiau mano sūnelis toks neklaužada, kad tiesiog nežinau, kaip kitaip su juo susitarti.

Taigi tąsyk nesusilaikiau, tačiau mano pliaukštelėjimai buvo tikrai nesmarkūs.

Jie – visiška smulkmena, palyginti su tuo, kaip vaikai kenčia dabar, atskirti nuo mūsų.

Sūnus nuolat verkia, o dukra guli lovoje viskam abejinga.“

Pasak motinos, ekspertizės metu jokių smurto žymių ant berniuko kūno nerasta, išskyrus vieną seną mėlynę ant kojytės.

Neįsileido ir Seimo narių

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno padalinys vakar bandė atsitverti tylos siena nuo Seimo narių, G.Kručinsko ir jo advokatės Rūtos Visocnik.

Nors apie jų vizitą buvo pranešta iš anksto, vaikų grąžinimo klausimus norėję aptarti svečiai visą valandą laukė, kol juos priims Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinoji vedėja D.Porutienė.

Kaune išrinktas parlamentaras Mindaugas Puidokas netgi skambino socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui, kad galėtų aptarti 3 metų mergaitės ir 2 metų jos brolio greitesnį sugrąžinimą į namus.

Kauno skyriaus laikinosios vedėjos D.Porutienės paieškos kėlė ir juoką, ir graudulį. Iš pradžių buvo pareikšta, kad vedėja yra pastate, bet nežinia, kokiame aukšte. Paskui valdininkai ėmė svarstyti, gal jų viršininkė yra teisme.

„Jūsų nepriims – kreipkitės į mūsų vadovybę Vilniuje“, – G.Kručinskui ir parlamentarams išrėžė Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Daukšienė.

Pastate – keistos paieškos

Iš pradžių vedėjos, tarsi žaidžiant slėpynes, ieškota ketvirtame aukšte.

Politikai, advokatai ir tėvas paklebeno kabineto durų, ant kurių buvo užklijuotas lapelis „Vedėja“, rankeną. Bet durų niekas neatvėrė. Paskui visi nusileido į trečią aukštą, tačiau iš jo koridoriaus patekti į kabinetus jau sunkiau, visur elektroniniai užraktai.

Kaune išrinktas Seimo narys M.Puidokas paskambino ministrui L.Kukuraičiui prašydamas pasirūpinti, kad kliūtys norint patekti į vaiko teisių padalinio vadovės kabinetą būtų pašalintos.

Tačiau ir po skambučio ministrui niekas neskubėjo atverti durų.

Šiaip ne taip pateko

Po maždaug valandą trukusių diskusijų ir įtikinėjimų svečiams vis dėlto pavyko patekti į vedėjos kabinetą. Susitikimas truko beveik valandą.

Antradienį sprendimas dėl vaikų perdavimo tėvui dar nebuvo priimtas – šis klausimas bus svarstomas trečiadienį po pietų vyksiančiame Kauno socialinių paslaugų centro posėdyje.

Advokatės R.Visocnik įsitikinimu, vaikai turi būti nedelsiant sugrąžinti tėvui – tam nėra jokių teisinių kliūčių.

Pasak jos, baudžiamojon atsakomybėn patrauktai motinai taip pat būtų galima leisti matytis su vaikais.

Tačiau ji čia pat pasvarstė, ar tokie trumpalaikiai pasimatymai dar labiau netraumuos šeimos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.