Vilniaus liberalai atsisako paklusti partijos valdybai

Liberalų sąjūdžio (LRLS) Vilniaus skyrius nusprendė nepaisyti partijos valdybos reikalavimo anuliuoti sostinės skyriaus sprendimą remti mero Remigijaus Šimašiaus visuomeninį rinkimų komitetą.

Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 6:58 PM

„Mes buvome įpareigoti šaukti visuotinį susirinkimą ir netgi buvo padiktuota, ką tas susirinkimas turi nuspręsti. Tai mes susirinkome, aptarėme situaciją ir priėmėme poziciją su (prezidiumo. - ELTA) sprendime išdėstytais argumentais, kodėl mes negalime to daryti ir nedarysime", - Eltai sakė sostinės liberalų vadovė Aušrinė Armonaitė.

Pasak parlamentarės, ne Vilniaus skyrius pradėjo konfliktą, ne šis skyrius jį ir palaiko. Paklausta, ar tai reiškia, kad Vilniaus LRLS skyriui gresia pašalinimas iš partijos, A. Armonaitė teigė, kad Eugenijaus Gentvilo vedama valdyba pasiliko sau teisę daryti ką tik norinti.

Tuo tarpu LRLS pirmininkas Eugenijus Gentvilas sakė, kad vienintelis kelias išspręsti šį klausimą - Vilniaus skyriui kreiptis į LRLS etikos ir skaidrumo komisiją.

"Kito žingsnio nėra. Jie turi teisę manyti, kad valdybos sprendimas yra neteisėtas. Aš manau atvirkščiai, tačiau tai yra tik mano manymas. Jeigu jie taip mano ir formuluoja, kad valdyba pasielgė neteisėtai, yra vienintelis sprendimas - apskųsti valdybos sprendimą", - Eltai sakė E. Gentvilas.

Vilniaus skyriaus prezidiumo sprendime pažymima, kad valdybos sprendimas yra neteisėtas, peržengiantis jos kompetencijos ribas, varžantis demokratiją partijos viduje ir kenkiantis jos ateičiai. Sostinės LRLS prezidiumas pažymi sprendimą remti R. Šimašių priėmę laikantis partijos įstatų.

„Partijos valdyba, paskelbdama Vilniaus liberalų visuotinio susirinkimo sprendimą negaliojančiu, viršija savo įgaliojimus ir nesilaiko partijos įstatų. Nors valdyba priima sprendimus dėl partijos veiklos organizavimo, reaguoja į politinę situaciją, koordinuoja skyrių veiklą, gali spręsti bet kokius kitus su partijos veikla susijusius klausimus, įstatuose nėra numatyta, kad valdybos galia skyriuose priimamų sprendimų atžvilgiu yra absoliuti", - teigiama sprendime.

Sostinės liberalai taip pat pažymi, kad toks valdybos sprendimas sukuria precedentą, kuomet partijos skyrių sprendimus aukštesni partijos organai gali panaikinti savo nuožiūra ir įpareigoti šiuos vienaip ar kitaip elgtis.

„Nuo šiol nei vienas partijos skyrius negali jaustis saugus dėl savo priimamų sprendimų savarankiškumo ir autonomijos, visi skyriuose priimami sprendimai gali būti naikinami, o skyrių valdymo organai įpareigojami priimti vienokius ar kitokius sprendimus", - tvirtina sostinės LRLS prezidiumas.

ELTA primena, kad LRLS valdyba nusprendė naikinti Vilniaus liberalų skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti su visuomeniniu rinkimų komitetu. Vilniaus skyrius buvo įpareigotas sušaukti dar vieną visuotinį susirinkimą, o nusprendusiems jungtis prie R. Šimašiaus komiteto būtų stabdoma narystė partijoje.

Vilius Petkauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.