Vytautas Landsbergis apie valdančiųjų užmojus: „Siūlomas pražūtingas kelias“

„Dabar tas pražūtingas kelias vėl siūlomas tokiais šokiais kaip „tvarka“, – apie valdančiųjų užmojus riboti žiniasklaidos galimybes gauti Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų įrašus kalbėjo profesorius Vytautas Landsbergis.

Vytautas Landsbergis pasisakė apie valdančiųjų užmojus.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis pasisakė apie valdančiųjų užmojus.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis pasisakė apie valdančiųjų užmojus.<br>kiti
Vytautas Landsbergis pasisakė apie valdančiųjų užmojus.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-25 10:21, atnaujinta 2018-10-25 13:08

Ištrintas įrašas ir neramios dienos LRT

Įsisiūbavus skandalui dėl ištrinto Vyriausybės pasitarimo įrašo, netrukus paaiškėjo, kad internete nebegalima peržiūrėti ir vykusių Vyriausybės posėdžių vaizdo įrašų. Nors anksčiau šią vaizdo medžiagą buvo galima peržiūrėti internete, Vyriausybė šią galimybę panaikino.

Žlugo ir opozicijos bandymas neeilinio Seimo posėdžio metu priimti rezoliuciją „Dėl Sauliaus Skvernelio įvykdytų Lietuvos teisės aktų pažeidimų bei galimo priesaikos sulaužymo“, kuria reikalauta, kad premjeras duotų nurodymą atkurti sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą ir sudarytų galimybę su juo susipažinti visuomenei ir žiniasklaidai. Seimas rezoliuciją atmetė, o pats premjeras S.Skvernelis posėdyje nedalyvavo ir išvyko į Marijampolę – tuo itin pasipiktino Seimo opoziciją.

Netyla diskusijas apie žiniasklaidos laisvę ir politikų galimą norą daryti įtaką nacionaliniam transliuotojui. Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė kreipėsi į EBU (Europos transliuotojų sąjungos) vadovą Noelį Curraną nuogąstaudama dėl visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui iškilusios grėsmės.

Poslinkis į demokratijos mažėjimą

Savo įžvalgomis, kaip vertina esamą situaciją, pasidalijo ir neseniai vykusioje spaudos konferencijoje „Sąjūdžio Lietuva. Minint pirmojo Sąjūdžio suvažiavimo trisdešimtmetį: lūkesčiai, tikrovė ir ateitis“ dalyvavęs buvęs Sąjūdžio, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas V.Landsbergis.

„Apie poslinkį į demokratijos mažėjimą, norą valdyti iš viršaus tam tikrą grupę ar sluoksnį žmonių kalbama vis daugiau... (Jie – Aut. past.) gali pasivadinti politine partija ar kokiais nors judėjimais... Jie nori tvarkyti Lietuva nedemokratiškai ir turėti tokią naują, savotišką, tarybinę, pokomunistinę, senoviškai įprastą Lietuvą, kai centro komitetas, biuras, partijos sekretorius buvo šventas daiktas, žodis“, – svarstė profesorius ir pridūrė, kad Sąjūdis būtent prieš tai sukilo. Anot jo, taip taikiai pasipriešinta neteisybei, melui ir pražūtingam keliui.

„Dabar tas pražūtingas kelias vėl siūlomas tokiais šokiais kaip „tvarka“. Labai garsiai tas šūkis jau dvidešimt metų skamba Maskvoje, kur atėjo žmogus, kuris įvedė tvarką, – užkimšo burnas tiems, kurie galvoja kitaip, kai ką nužudė, kai ką ištrėmė, kai ką sunaikino. Įvedinėjama nevilties ir pasyvumo būsena, bet ji yra labai sena, taip buvo sovietmečiu“, – kalbėjo profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.