Lietuvos vadovai pasveikino Lenkiją su nepriklausomybės 100-mečiu

Lietuvos vadovai sekmadienį pasveikino kaimyninę Lenkiją, švenčiančią nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį.

 „Lietuva ir Lenkija yra artimiausios kaimynės, puikiai suprantančios šių dienų iššūkius ir siekiančios užtikrinti regiono saugumą, stiprinti ir įtvirtinti šalių nepriklausomybę ir laisvę“, – rašoma sveikinime.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Lietuva ir Lenkija yra artimiausios kaimynės, puikiai suprantančios šių dienų iššūkius ir siekiančios užtikrinti regiono saugumą, stiprinti ir įtvirtinti šalių nepriklausomybę ir laisvę“, – rašoma sveikinime.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2018, 9:34 AM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo sveikinimą perdavė lenkų kalba ir palinkėjo džiaugsmingo minėjimo.

Šia proga S. Daukanto aikštėje Vilniuje iškeltos Lietuvos ir Lenkijos valstybinės bei istorinės vėliavos, Prezidento rūmų balkone šviečia ženklas – „PL 100“, pranešė Prezidentūra.

Anot D. Grybauskaistės, Lietuvą ir Lenkiją sieja daug amžių bendros istorijos ir laisvės kova. Abi tautos, turėjusios sunkiai kovoti dėl savo laisvės ir nepriklausomos valstybės puoselėjimo, šiandien taip pat išlieka sąjungininkės ir partnerės.

„Lietuva ir Lenkija yra artimiausios kaimynės, puikiai suprantančios šių dienų iššūkius ir siekiančios užtikrinti regiono saugumą, stiprinti ir įtvirtinti šalių nepriklausomybę ir laisvę“, – rašoma sveikinime.

Prezidentė pasveikino Lenkijos piliečius šios sukakties proga birželį viešėdama Varšuvoje, o Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) vasarį dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventėje Vilniuje.

„Istorijos verpetuose persipynę Lietuvos ir Lenkijos likimai ne viena skaudžia pamoka mokė branginti mūsų šalių draugystę, ieškoti sutarimo ir drauge atremti kylančius iššūkius. Išmokome pamokas, sukurdami demokratinėmis vertybėmis grįstas visuomenes, tapome stipriais ir visateisiais Vakarų bendruomenės nariais, bendromis pastangomis kuriančiais vieningą, saugų ir klestintį mūsų regioną“, – sveikinime teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Parlamento vadovas pabrėžė, kad minint svarbias Lietuvos ir Lenkijos metines, šalių bendradarbiavimas ypač suaktyvėjo.

Premjeras Saulius Skvernelis savo sveikinime taip pat pabrėžė glaudžius Lietuvos ir Lenkijos politinius, ekonominius bei kultūrinius ryšiais, pozityvią dvišalių santykių dvasią, abipusį pasitikėjimą.

„Šiandien galime didžiuotis, kad Lietuva ir Lenkija tapo artimomis tarptautinės bendruomenės partnerėmis, kurios dalijasi bendromis demokratinėmis vertybėmis bei tikslais Europos Sąjungoje bei NATO. Esu įsitikinęs, kad šie bendri tikslai ir šiandienos iššūkiai įkvėps mus tęsti atvirą dialogą visais rūpimais klausimais ir dar labiau sustiprins mūsų valstybių partnerystę“,- sakoma premjero sveikinime.

Pažymint Lenkijos nepriklausomybės išskirtinio jubiliejaus svarbą, abiejų šalių solidarumą, siekiant laisvės ir nepriklausomybės, pagal Lietuvos Vyriausybės nutarimą, sekmadienį virš pagrindinių valstybės pastatų bei aikščių plevėsuos Lenkijos ir Lietuvos vėliavos.

Apie nepriklausomybės atkūrimą Lenkijoje paskelbta 1918-ųjų lapkričio 11-ąją, Juzefui Pilsudskiui po kalinimo Vokietijoje grįžus į Varšuvą bei Lenkijos pajėgoms išvadavus šalies pietus nuo okupacinės Austrijos-Vengrijos imperijos kariuomenės.

Daugelį dešimtmečių Lenkijoje šią dieną drausta minėti. Po Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos remiama marionetinė Varšuvos vyriausybė minėdavo 1944 metų liepos 22 metines, kai Raudonajai armijai išvijus okupacines nacistinės Vokietijos pajėgas Lenkijoje buvo paskelbtas komunistinis režimas. Lapkričio 11 dieną šventusius Lenkijos piliečius persekiojo saugumo tarnybos.

Nacionaline švente lapkričio 11-oji paskelbta 1989 metais, kai Lenkijos profesinių sąjungų judėjimo „Solidarumas“ pastangomis taikiai žlugo komunistinis režimas. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.