Aiškėja, kokiomis granito plokštėmis bus atnaujinama likusioji Laisvės alėjos dalis

Vienoje Kauno laboratorijoje verda darbas. Tiriamas granitas, kurio plokštėmis planuojama išgrįsti Laisvės alėją. Jis gniuždomas, lankstomas, laistomas, šildomas ir šaldomas. Pirmieji rezultatai neblogi.

Laboratorinių bandymų centre vyksta granito, iš kurio plokštėmis planuojama grįsti Laisvės alėją, bandymai. Šiai medžiagai keliami dideli reikalavimai.
Laboratorinių bandymų centre vyksta granito, iš kurio plokštėmis planuojama grįsti Laisvės alėją, bandymai. Šiai medžiagai keliami dideli reikalavimai.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 11, 2018, 12:41 PM, atnaujinta Nov 11, 2018, 12:43 PM

Granito pavyzdžiai išbandomi Laboratorinių bandymų centre.

Bendrovės direktorius Gediminas Kunčinas pasakojo, kad laboratorijoje bandomi dviejų rūšių granito uolienų pavyzdžiai. Iš išvaizdos granitas atrodo toks pat, kaip ir plokštės, kuriomis jau išklota atnaujinta Laisvės alėjos dalis.

„Laboratorijoje granitas gniuždomas ir lankstomas. Bandomas ir atsparumas krituliams bei įvairiems svoriams. Šių bandymų rezultatai mus tenkina“, – sakė G.Kunčinas.

Ypač dideli reikalavimai keliami granito atsparumui šalčiui. Todėl specialioje kameroje granitas tai sušildomas iki 20 laipsnių, tai atvėsinamas iki 20 laipsnių šalčio. Šį procesą sudaro 200 ciklų.

„100 ciklų bandymai jau atlikti ir kol kas rezultatai tenkina, tačiau reikia sulaukti viso bandymo pabaigos“, – pasakojo Laboratorinių bandymų centro vadovas.

G.Kunčinas teigė, kad bandymų procesas kompiuterizuotas, todėl žmogiškų klaidų į tyrimų rezultatus įsivelti negali. Kai tyrimai bus baigti ir jei rezultatai tenkins, iš Kinijos bus atgabentos iš išbandyto granito pagamintos plokštės. Jos taip pat pateks į laboratoriją.

„Tada dar kartą jas bandysime, tikrinsime plokščių storį ir kampų atsparumą“, – pasakojo G.Kunčinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas