Vytautas Bruveris. Planas paversti visą Lietuvą Naisiais stringa vis labiau

Šią savaitę valstiečių vedlio R.Karbauskio ir jo ištikimiausios palydovės A.Širinskienės skruostai jau kaito ne nuo pergalių džiaugsmo, o nuo antausių.

Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 11, 2018, 9:03 AM

Pirmosios devintinės – antradienį. Seimas staiga svarstymo stadijos metu nepritarė specialiosios komisijos dėl LRT veiklos išvadoms. Balsai pasklido taip: 56 – „už“, 56 – „prieš“, 3 susilaikė.

Gerojoje kraitelėje, aišku, buvo kone visi salėje tuo metu sėdėję valstiečiai (43), bet pritrūko sutelktos jų sąjungininkų ir palydovų paramos. Užtat surėmusios pečius dešinioji ir kairioji opozicijos nusvėrė rezultatą savo naudai.

Valstiečiai sugebėjo išsisukti per plauką laimėdami balsavimą, kad išvados būtų perduotos būtent R.Karbauskio vadovaujamam Kultūros komitetui. Jis vėliau išvadas palaimino be jokių pakeitimų.

Čia pat R.Karbauskis paskelbė, kad jo komitetas LRT įvadeliojimui skirtus įstatymus gali teikti Seimui net tuo atveju, jei tos išvados nepatvirtintos. Kita vertus, esą jos vis tiek bus palaimintos, kai iš komandiruočių sugrįš keli valstiečiai.

Greičiausiai taip ir atsitiks, o opozicijai liks tik rašinėti naujus skundus Konstituciniam teismui ar pačiam Aukščiausiajam, griebtis procedūrinių gudrybių ar griauti balsavimus.

Bet po antradienio atėjo ketvirtadienis, kuris tapo antrųjų devintinių diena.

Seime įvyko R.Karbauskio kompanijai ne mažiau principinis mūšis – prieš prezidentę D.Grybauskaitę.

Valstiečių vedlys šalies vadovę, regis, jau senokai yra nurašęs dar po to, kai ji buvo sukompromituota paaiškėjus „tulpių pašto“ laiškams buvusiam liberalų lyderiui E.Masiuliui. Seimo valstietiškoji dauguma prezidentei jau buvo pradėjusi rodyti jos vietą.

Nieko keista, kad R.Karbauskis tai pratęsti planavo ir ketvirtadienį. Mat D.Grybauskaitė buvo vetavusi A.Širinskienės įstatymų pataisas, pagal kurias Vyriausybė galėtų pagal poreikį skolintis pinigų ne tik gynybai, bet ir partijoms finansuoti, tiksliau, 200 tūkst. eurų valstiečių koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“ papenėti.

Ir še tau – vėl pritrūko kelių balsų atmesti prezidentės veto. Po to opozicija pasiekė dar vieną pergalę – sugriovė kvorumą balsuojant dėl prezidentės siūlymų, kurie būtų leidę „socialdarbiečiams“ gauti pinigų bent nuo kitų metų.

Netgi A.Širinskienė, anksčiau žūtbūtinai gynusi pataisas ir aiškinusi, kad taip stengiasi apsaugoti koalicijos partnerius nuo pagundos imti kyšius pragyvenimui, nuleista galva pripažino, kad greičiausiai pralaimėjo.

Tiesa, R.Karbauskis dar pūtėsi aiškindamas, kad vėl viską pakeis keli iš užsienio parskrisiantys gandrai, bet tai skambėjo neįtikinamai.

Žodžiu, „socialdarbiečiams“ liko guostis nebent tuo, kad grėsmė likti be dotacijos kilo ir jų buvusiems bičiuliams.

Mat tyrimą atlikę rinkimų prievaizdai aptiko socialdemokratų finansinių manipuliacijų per praėjusių Seimo rinkimų kampaniją. Tyrimo griebtasi gavus anoniminį skundą, bet jis skleidžia stiprų „socialdarbietišką“ kvapelį.

Negana to, paaiškėjo, kad bėda viena nevaikšto. Viena priežasčių, kodėl nebuvo atmestas prezidentės veto, – nuo valstiečių nusisuko jų palydovais laikyti lenkai.

Pastarųjų atstovė R.Tamašunienė viešai pareiškė, kad jie būtų rėmę valdančiuosius tik tuomet, jei būtų buvę priimti į koaliciją ir gavę postų Seime bei ministerijose, o veltui atsidavinėti neketina.

Lyg to būtų maža, vėl ėmė kelti galvas maištininkai pačių valstiečių gretose. Pagrindinis jų – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas V.Bakas.

Politikas toliau kaltino R.Karbauskį su A.Širinskiene dėl jų sugalvoto politinės korupcijos „tyrimo“ išduodant partijos vertybes, paminant teisėsaugą ir specialiąsias tarnybas. Pirmininko pastangomis NSGK net atsisakė suteikti savo anksčiau vykdyto tyrimo medžiagą A.Širinskienės vadovaujamai komisijai.

Pasijutęs itin svarbus V.Bakas frakcijos posėdyje atvirai apkaltino valstiečių vadovus nevykdant pažadų teikti Seimui įstatymus, sukurptus pagal NSGK tyrimo išvadas.

Tiesa, čia pat gavo grąžos – įsismarkavusį bendražygį melu apkaltino premjeras S.Skvernelis, kuris iki šiol buvo laikomas vienu pagrindinių V.Bako sąjungininkų.

Iš tiesų šių politikų pozicijos dažnai sutapdavo, ypač priešinantis radikaliajai R.Karbauskio ir A.Širinskienės linijai.

Taigi po tokių apsižodžiavimų imta spėlioti, ar dažnėjantys V.Bako demaršai nerodo gilėjančios takoskyros tarp R.Karbauskio ir S.Skvernelio. Antai ir šią savaitę opozicijos atstovai viešai svarstė, kad nuo valstiečių kartu su V.Baku gali atskilti ne mažiau kaip dešimt „skvernelininkų“.

Bet bent kol kas tokie scenarijai atrodo kaip rožinės opozicijos svajonės arba viltys, kad po fiasko su D.Grybauskaitės veto „socialdarbiečiai“ ims ožiuotis prieš valstiečius.

V.Bako veiksmai labiau panašūs į asmeninį politinį žaidimą, ko gero, turint konservatorių, Prezidentūros ir specialiųjų tarnybų užnugarį.

Valstiečių gretose šią savaitę staiga blykstelėjo dar viena maišto kibirkštėlė – ne taip, kaip reikia, o kartu su V.Baku ėmė balsuoti iki šiol frakcijos pilkamiliniu buvęs R.Martinėlis.

Galbūt šis mediko profesiją turintis ir kelias partijas pakeitęs veikėjas, biografijoje besigiriantis, kad kultivuoja orientacinį sportą, tiesiog prarado orientaciją?

Vargu ar jis gali sutrukdyti planui visą Lietuvą paversti Naisiais, kuriuos nuo alkos kalno valdo krivių krivaitis, o jam priklausančius laukus dieną naktį lygina Agrokoncerno buldozeriai.

Vis dėlto atrodo, kad to plano nepavyks įgyvendinti taip sklandžiai ir greitai, kaip planuota.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.