Spręs dėl galimų socialdemokratų pažeidimų per Seimo rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį spręs, kaip vertinti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) per Seimo rinkimus galbūt padarytus finansinės tvarkos pažeidimus, ir balsuos dėl valstybės dotacijos jai.

Socialdemokratai, Gintautas Paluckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratai, Gintautas Paluckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 7:06 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 10:25 AM

Praėjusią savaitę VRK pristatytas tyrimas apie LSDP galbūt padarytus Seimo rinkimų finansavimo tvarkos pažeidimus. VRK skaičiavimu, per Seimo rinkimus socialdemokratai politinei reklamai išleido gerokai daugiau nei nurodė ataskaitoje. Bendra išlaidų suma turėjo būti nurodyta 906 tūkst. 362 eurų, o socialdemokratai deklaravo 790 tūkst. eurų.

Partija įtariama 22,48 proc. viršijusi leistiną rinkimų kampanijos išlaidų ribą ir nedeklaravusi 15,41 proc. limito politinės kampanijos išlaidų.

Padarytus pažeidimus siūloma pripažinti šiurkščiais. Dėl to LSDP gresia netekti 505 tūkst. eurų valstybės dotacijos.

Praėjusią savaitę VRK kitoms partijoms paskirstė valstybės dotacijos lėšas – 2,2 mln. eurų, o LSDP nutarė pinigų nepervesti, kol nepriims sprendimo dėl galimų pažeidimų.

Vasarį VRK gavo anoniminį pranešimą, kad per parlamento rinkimus 2016 metais LSDP sąmoningai ir sistemingai pažeidinėjo Politinių kampanijų finansavimo ir kontrolės įstatymą.

Pasak VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos Linos Petronienės, anonimas pateikė informaciją ir ją pagrindžiančių dokumentų, kad kandidatai bei partija nurodė ne visas išlaidas, skirtas rinkimų kampanijai dar iki jos pradžios.

Be to, Socialdemokratų partijai priartėjus prie išlaidų limito, kad jis nebūtų viršytas, dalį rinkimų išlaidų apmokėjo kai kurie LSDP kandidatai vienmandatėse apygardose.

VRK darbuotojai nustatė galimų įvairių įstatymų pažeidimų – lėšų rinkimams LSDP savo skyriams skyrė dar neprasidėjus politinei kampanijai, kandidatai apmokėjo ne savo, o partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą, sudarytos fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, iš tiesų sumokant už kitas paslaugas, už dalį išlaidų mokėta ne iš politinės kampanijos sąskaitos, nors tai buvo su rinkimais susijusios išlaidos.

2016 metais LSDP buvo valdančioji partija.

Pernai LSDP pasitraukus iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nuo socdemų frakcijos Seime atskilo 11 narių, taip suformuodami Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją. Dalis šių parlamentarų šiemet įsteigė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.