Griežtą VRK sprendimą išgirdę socialdemokratai žada kreiptis į teismą: neteks 0,5 mln.

Šiurkščiai Seimo rinkimų finansavimo tvarką pripažinta pažeidusi ir dėl to netekusi šio pusmečio valstybės dotacijos Lietuvos socialdemokratų partija (LSPD) mano buvusi nubausta neteisingai bei žada skųsti sprendimą teismui.

Gintautas Paluckas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 2:05 PM, atnaujinta Nov 13, 2018, 3:31 PM

„Mes sprendimą skųsime teismui, lygiai taip pat keldami klausimus dėl nevienodo traktavimo, taikomo skirtingoms politinėms partijoms“, – antradienį po Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdžio BNS sakė Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Justas Pankauskas.

VRK tyrime nurodytus pažeidimus jis vadino vertinimais, interpretacijomis, nuomone, o ne faktais.

J. Pankausko teigimu, tyrimo svarstymas tyčia užtęstas iki valstybės dotacijų skirstymo.

„Tyrimas, kiek žinome pagal paskutines užklausas į mus, buvo baigtas ir medžiaga surinkta rugpjūčio mėnesį. Labai kelia klausimus tokia aplinkybė, kad likus dviem dienoms iki dotacijų skirstymo, buvo pateikta šita pažyma“, – teigė jis.

„Niekas negali paneigti, kad laukta ir vilkinta iki paskutinės akimirkos, kad mums paliktų tik keletą darbo dienų parengti gynybinius argumentus. Laiko tikrai buvo per mažai“, – sakė politikas.

Antradienį per VRK posėdį partijos advokatė Jurgita Karvelė prašė svarstymą atidėti, nes nespėta susipažinti su visais dokumentais, bet dauguma komisijos narių nutarė, jog savaitės tam turėjo pakakti.

Komentuodamas VRK sprendimą šiurkščiais pripažinti LSDP Seimo rinkimų finansavimo tvarkos pažeidimus partijos vicepirmininkas teigė, kad Rinkimų komisija jų pažeidimus įvertino kitaip nei valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šių metų balandį, svarstant šios partijos mokėtas algas kai kuriems savo kandidatams.

„Jie limitą viršijo 12 proc., bet jie sudėjo išlaidas ir vienmandatininkų, ir daugiamandatininkų, tokiu atveju limito viršijimo jie nepasiekė. Mūsų atvejo bendro sudėjimo abiejų grafų nebuvo“,– pabrėžė jis.

„Mūsų bendras rinkimų išlaidų limitas sudėjus vienmandatininkų ir partijos išlaidas buvo galimas 2,3 mln. eurų, tačiau partija teišleido 1,4 mln. eurų“, – pridūrė J. Pankauskas.

Antradienį VRK pripažino, kad prieš dvejus metus per Seimo rinkimus LSDP padaryti finansiniai pažeidimai yra šiurkštūs. Konstatuota, kad partija kaip savo rinkimų išlaidų nenurodė 100 tūkst. eurų arba 13,51 proc. limito politinės kampanijos išlaidų. Pats limitas viršytas 20,59 procento.

Partija deklaravo Seimo rinkimams 2016 metais išleidusi 790 tūkst. eurų, nustatytas limitas siekė 740 tūkst. eurų.

Dėl to VRK nutarė LSDP nemokėti vieno pusmečio dotacijos – 505 tūkst. eurų.

Atlikusi Socialdemokratų partijos parlamento rinkimų finansų analizę, VRK nustatė, kad rinkiminių lėšų LSDP savo skyriams skyrė dar neprasidėjus politinei kampanijai, kandidatai apmokėjo ne savo, o partijos ar kitų kandidatų politinę reklamą, sudarytos fiktyvios sutartys dėl konsultacijų, iš tiesų sumokant už kitas paslaugas, už dalį išlaidų mokėta ne iš politinės kampanijos sąskaitos, nors tai buvo su rinkimais susijusios išlaidos.

J. Pankauskas BNS sakė, kad dotacijos netekimas turės įtakos partijos ir jos kandidatų matomumui per artėjančius rinkimus.

„Visi suprantame, kad turėjimas ar neturėjimas būtent tokios sumos reiškia partijos matomumą, galimybes kandidatams reklamuotis, ypač rengiantis trejiems rinkimams“, – teigė jis.

„Dabar partijos sąskaita nėra tuščia, tiesiog, matyt, biudžetai bus mažesni, bet mes dar tikimės, kad apsiginsime dėl neteisingo mūsų vertinimo VRK“, – pridūrė jis.

2016 metais LSDP buvo valdančioji partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.