J. Petrauskienės atsakas streikuojantiems: „Atlyginimais mokytojai nesiskundžia“

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė, kad Lietuvos mokyklose organizuojami mokytojų streikai yra grįsti manipuliaciją.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė paskutinėmis savaitėmis sulaukia daug kritikos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė paskutinėmis savaitėmis sulaukia daug kritikos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 8:41 AM, atnaujinta Nov 15, 2018, 8:49 AM

Šiuo metu visoje Lietuvoje streikuoja virš 20 mokyklų, prie streiko planuoja prisijungti dar apie 60 ugdymo įstaigų. Visgi, tai nėra didelis skaičius, nes šalyje yra virš 2000 švietimo įstaigų.

Ministrė teigia, kad šiuo metu visas emocijas streikuojančioje mokyklose bando suvaldyti, važiuodama į jas.

„Pokalbiuose su mokytojais matome, kad situacija yra ganėtinai neįprasta. Nes padėtimi mokyklose arba atlyginimais mokytojai nesiskundžia. Nes prieš porą dienų pristatytame mokytojų atlyginimų tyrime matome, kad vidutinis atlyginimo augimas iki mokesčių yra apie 190 eurų. Keliamas nepasitenkinimas yra suprantamas tose mokyklose, kuriose nėra rasta sutarimo, nėra pasirašytos darbo apmokėjimo sistemos, ar nesudarytos sutartys“, – kalbėjo ministrė. Pridurdama, kad konsultacijos vyksta.

Etatinis mokytojų darbo apmokėjimo modelis buvo priimtas po karštų diskusijų su švietimo darbuotojus atstovaujančiomis profesinėmis sąjungomis. Visgi, viena profesinė sąjunga (Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) atstovai derybose nedalyvavo. Ir jos atstovai dabar Lietuvoje ir rengia streikus. Ministrė įtarė, kad nedalyvavimas diskusijoje buvo noras rasti priežastį garsiai prieštarauti.

„Viena profesinė sąjunga nepasirašė, matyt toks ir buvo tikslas – nedalyvauti, nepasirašyti ir su niekuo nesutikti, tada turėti erdvę prieštarauti“, – situaciją vertino J.Petrauskienė.

„Nerimo tikrai yra daug, mokytojų bendruomenė yra įsitempusi, yra daug manipuliacijos netikromis naujienos, daug kurstymo, važinėjant po skirtingas mokyklas ir skatinant streikuoti. Matome, kad artėja ir kitų metų savivaldos rinkimai, mokytojais yra manipuliuojama. Tokioje erdvėje mokytojai jaučiasi pasimetę. Tokios jausenos metu kalbėti apie profesijos prestižą yra tikrai sunku“, – „Žinių radijo“ eteryje sakė J.Petrauskienė.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad mokytojų streikas prasidėjo šį pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.