Alytaus pataisos namuose skubiai apsilankęs E. Jankevičius papasakojo, kas ten vyksta

Alytaus pataisos namų laikinasis vadovas ne tik gali eiti pareigas, bet viską daro teisingai, LRT RADIJUI sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Ministras apie incidentą Alytaus pataisos namuose: sensacingų įvykių Alytuje nėra.<br>Lrytas.lt koliažas
Ministras apie incidentą Alytaus pataisos namuose: sensacingų įvykių Alytuje nėra.<br>Lrytas.lt koliažas
Kalėjimo prižiūrėtojas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kalėjimo prižiūrėtojas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Kuodis, LRT RADIJO laida „Lietuvos diena“, LRT.lt

Nov 16, 2018, 11:34 PM

Anot jo, situacija pataisos namuose buvo ir yra kontroliuojama, o žiniasklaidoje pateikta informacija neatitinka realybės: „Jokių riaušių ten nėra. [...] Didelių sensacingų įvykių Alytuje nėra.“

– Kaip vertinate situaciją, susidariusią Alytaus pataisos namuose, kai buvo sužeistas prižiūrėtojas?

– Incidentai įkalinimo įstaigose vyksta, jų būna. Tai yra netoleruotina situacija, žinoma. Mes visada esame pareigūnų pusėje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tikrai nuteistasis atsakys.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad pasirodžiusi informacija, jog pareigūnas buvo žiauriai sumuštas, jam su peiliu sužalota gerklė... švelniai tariant, perlenkta lazda. Informacija nėra tokia. Tiesiog kalintys asmenys nėra patenkinti mūsų naujomis vidaus taisyklėmis.

Nuo pat pradžių sakėme, kad tvarka keisis ir griežtės. Jie maištavo. Tuo metu prižiūrėtojai bandė juos sutramdyti. Kadangi jie maištaudami buvo apsipylę aliejumi, taip rodydami protestą, dedant antrankius kalinčio asmens ranka tiesiog išsprūdo ir iš tikrųjų jis atliko tokį nederamą ir visiškai netoleruotiną veiksmą – trenkė pareigūnui į veidą. Dėl to atsirado veido sužalojimas – mėlynė. Tai tiek. Nei peilio, nei žiauriai sumušto nieko nebuvo.

Šie kaliniai yra drausmės grupėje. Jie ten patalpinti už šiukščius pažeidimus. Kad kažkas kažką kontroliuotų, kaip rašo straipsnis, kad nusikaltėliai kontroliuoja pareigūnus, tai visiška netiesa, taip nėra. Kaliniai patalpinti kamerų tipo patalpose ir atlieka drausmines nuobaudas.

– Laikinasis Alytaus pataisos namų direktorius Genadijus Lepiochinas, cituojamas portaluose, sako, kad „super duper nieko neįvyko, čia paprasčiausiai kažkokia fantastika eina“. Kaip tokį laikinojo direktoriaus pasisakymą komentuojate?

– Nežinau, ar būtinai tinkami žodžiai yra „super duper“. Turbūt žmogus tiesiog taip pasakė.

Jis taip komentavo turbūt todėl, kad pasirodė straipsnis, kuris neatitinka teisybės. Ten buvo parašyta, kad pareigūnas buvo žiauriai sumuštas ir jam peiliu buvo sužalota gerklė. Tai nėra tiesa. Direktorius turbūt tai komentuodamas taip pasakė. Direktorius yra teisus taip sakydamas.

– Ar laikinasis vadovas gali toliau eiti pareigas, jeigu į tokį prižiūrėtojo užpuolimą reaguoja skeptiškai, ramiai?

– Jis nereaguoja skeptiškai, iš karto pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnas buvo nusiųstas medicininei apžiūrai. Laikinasis vadovas taip pat rekomenduoja man (ir aš tikrai sutiksiu) skirti papildomas išmokas šiems prižiūrėtojams.

Jis kaip tik rūpinasi. Jis ne tai kad gali eiti pareigas, o viską teisingai atlieka. Nauja tvarka turi būti užtikrinta ir šis direktorius daro viską, kad ta tvarka būtų užtikrinta.

Apie naują tvarką aš irgi norėčiau šiek tiek pakomentuoti. Esame pastebėję, kad visose įstaigose, ypač anksčiau, kaliniai darydavosi raugą. Kaip jie jį darydavosi? Mes anksčiau leisdavome pirkti maisto produktus didelėse talpose. Dabar to daryti bus nebegalima.

Maksimalios talpos parduotuvėse yra 0,5 l, todėl kaliniai ir maištauja. Jie nepatenkinti, jiems reikia didesnių talpų. Talpose jie iš vaisių ir daržovių pasigamindavo raugo. Dabar mes ribojame tuos apsipirkimus. Vienu metu bus galima įsigyti tik 2 kg vaisių ir 2 kg daržovių, kas sudaro per savaitę iki 4 kg tiek vaisių, tiek daržovių.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, žmogui geriausia būtų suvartoti 2,8 kg ir vaisių, ir daržovių per savaitę, tai mūsų leidimai apsipirkti net ir smarkiai viršija tas normas. Paprastas Lietuvos gyventojas vidutiniškai, pagal man pateiktą informaciją, suvartoja 1,4 kg vaisių ir daržovių per savaitę.

Dar reikia pasakyti – tai tik apsipirkimas. Kalintis asmuo visada gali nueiti į valgyklą. Ten yra valgiaraščiai, kurie atitinka visas higienos normas ir reikalavimus.

– Malšinti neramumų į Alytų nusiųsta 50 pareigūnų grupė. Kokia bus jų užduotis?

– Tai nėra daroma, kad tiesiog malšintų. Jokių riaušių ten nėra. Tvarkos užtikrinimui bus atliekamos kratos, bus pasižiūrima, ar mūsų naujos tvarkos visiškai laikomasi. Tik tiek. Didelių sensacingų įvykių Alytuje nėra.

– Jūs vykstate į pataisos namus. Ar tai reiškia, kad situacija nekontroliuojama?

– Nekontroliuojama situacija yra tada, kai kaliniai yra ne kamerose, kai jie lipa per tvoras, kelia riaušes ir t. t. Situacija visu 100 proc. kontroliuojama ir buvo kontroliuojama. Tiesiog norėta tuos kalinius sudrausminti, kurie buvo vienoje kameroje, ir tuo metu vienas kalinys smogė prižiūrėtojui į veidą. Tai viskas, kas įvyko.

Tokie veiksmai netoleruotini, byla pasieks teismą ir teismas nuspręs, kokią papildomą bausmę skirti kaliniui.

Aš vykstu todėl, kad man yra svarbūs mūsų pareigūnai, svarbūs vadovai, kurie užtikrina tvarką, ir pagrinde važiuoju pasikalbėti su jais ir moraliai juos palaikyti. Tai darysiu visuomet ir skirsiu tiems pareigūnams priemokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.