Kėdainių valdininkai pribloškė – surengė puotą už įspūdingą sumą

9 tūkst. eurų. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo Kėdainių valdininkų puota, surengta savivaldybės ir seniūnijų darbuotojams savivaldos dienos proga. Šventę jie susiorganizavo spalio viduryje, netoli Ariogalos esančiame Darbutų kaime.

 Buvę Kėdainių merai buvo gerokai nustebę dėl pinigų švaistymo. <br> Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
 Buvę Kėdainių merai buvo gerokai nustebę dėl pinigų švaistymo. <br> Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparavičė, rinkosaikste.lt

2018-11-16 17:37

Dubysos regioniniame parke prabangiai įrengtame švenčių, seminarų ir poilsio centre „Kirkšnovė“. Iš pradžių savivaldybės atstovai bandė nuslėpti, kiek mokesčių mokėtojams atsiėjo ši šventė, tačiau „Rinkos aikštei“ pakartotinai pareikalavus įvardinti, kiek išleista pinigų, skaičius vis tik pateikė.

Puotavo už valdiškus pinigus

Paaiškėjus, kad Kėdainių valdininkai savivaldos dieną susiruošė švęsti Raseinių rajone, „Rinkos aikštė“ dar prieš jiems išvykstant klausė, kiek atsieis ši šventė ir tuomet gavo štai tokį savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjo Egidijus Grigaičio atsakymą: „Vietos savivaldos diena yra nurodyta LR atmintinų dienų įstatyme. Iš biudžeto programos kultūriniams renginiams – atmintinoms dienos, profesinėms šventėms ir kitiems renginiams iš viso vykdyti skirta 74 250 eurų.“

Paprašyti sukonkretinti atsakymą į klausimą ir nurodyti, kiek kainuos šventė Raseiniuose, valdininkai atsakyti nesiskubino ir skaičius redakcijai pateikė tik po kurio laiko.

„Kultūrinė programa kainavo 4 tūkst. 800 eurų. Maitinimas – 3 tūkst. 961 eurą. Autobusai – 258,83 Eur. Dovanėlės Raseiniuose apdovanojamiems darbuotojams buvo perkamos iš visų važiuojančių į šventę žmonių, kurie prisidėjo po 15 eurų“, – pagaliau patikslino E. Grigaitis.

Vadinasi, puotai, kurioje dalyvavo apie 80 savivaldybėje ir seniūnijose dirbančių darbuotojų, valdininkai išleido net daugiau nei 9 tūkst. eurų.

Stebisi pinigų švaistymu

Tokiu valdininkų pinigų švaistymu stebisi buvęs rajono meras Viktoras Muntianas. Pasak jo, rajono valdininkai net neteisingai supranta savivaldos dienos prasmę. Ši diena – ne valdininkų šventė, o visų žmonių, kurie turi teisę į savivaldą, patys išsirinkdami į ją savo atstovus.

V. Muntianas tikina, kad jo vadovavimo laikais nebuvo švaistomi žmonių pinigai savivaldybės darbuotojų pramogoms.

„Anuomet, kai mes norėdavome švęsti, švęsdavome, tik ne už mokesčių mokėtojų pinigus. Kiekvienas pats asmeniškai susimokėdavo už tokias šventes – nejaugi dirbantiems žmonėms problema susimesti po sutartą sumą pinigų, kad galėtų kartu pabūti ir pasilinksminti? Neteisinga ir nelogiška, kad už jų linksmybes turi mokėti paprasti žmonės, mokantys mokesčius“, – sakė V. Muntianas.

Tokių akibrokštų sau neleisdavo

Kita buvusi rajono merė Nijolė Naujokienė taip pat nepateisina tokio valdininkų pinigų taškymo.

„Nesu prieš šventes, ypač kai jų išlaidos apgalvotos. Dirbant savivaldybės mere su visa komanda daug tardavomės ir diskutuodavome dėl panašių švenčių organizavimo. Daug gerų minčių turėdavo visi mano patarėjai ir komanda. Ieškodavome naujų savivaldos dienos paminėjimo variantų: apdovanodavome administracijos darbuotojus, įsteigdavome įvairias nominacijas, rengdavome seminarus, gyventojų priėmimus tos dienos proga ir kitas veiklas.

Žinoma, tiek išlaidų šventei, kaip šiandien savivaldybė sau leidžia turėti, net pagalvoti negalėjome. Tokių akibrokštų sau neleisdavome. Juk litais tai būtų per 30 tūkstančių. Gyvenome ekonominės krizės sąlygomis. O darbo pradžioje dar ir Lietuvos mastu nebuvo tokios stiprios šios šventės tradicijos.

Šiandien dauguma savivaldybių renkasi šiuolaikiškus savivaldos dienos paminėjimo būdus. Kėdainių rajono savivaldybė pasirinko nuo sovietmečio laikų gają formą: išvažiuojamasis baliukas su kultūrine programa už daugiau nei 9 tūkstančius eurų.

Pasirinko tai pasirinko. Jie valdžioje, jų teisė rinktis. Su mumis juk nesitaria. Matyt, nelaiko vertais. O juk Tarybos nariai ir yra gyventojų atstovai savivaldoje.

Mano nuomone, nereikėtų užmiršti, kad savivaldybės gyventojai – visų jų darbdaviai ir jie turėtų žmonėms tarnauti, o ne atsiriboti uždaruose išvažiuojamuose pasilinksminimuose.

Keisčiausia, kad vykstama švęsti į kitą rajoną, tarsi mūsų savivaldybės teritorijoje nebūtų tinkamų kavinių, turizmo sodybų tokiai šventei organizuoti.

Gaila, kad ne tik pinigai leidžiami neapgalvotai, bet dar jie nugula ir kito, o ne mūsų rajono verslininkų kišenėse“, – sakė N. Naujokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.