Prakalbo apie situaciją kalinimo įstaigose: nuslėpti du pareigūnų užpuolimai Marijampolėje

Tikru detektyvu virto istorija Alytaus pataisos namuose, kai viešumoje pasirodė informacija, kad nuteistieji sužalojo pareigūną, o atvejis buvo tikslingai slepiamas.

Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>V.Balkūno nuotr.
Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>V.Balkūno nuotr.
Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai nesijaučia saugūs.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 12:36 PM, atnaujinta Nov 16, 2018, 2:33 PM

Įstaigos vadovas situaciją spaudai komentavo pakomentavo itin lakoniškai: „Super, duper nieko neįvyko, čia paprasčiausiai kažkokia fantastika eina“, – kalbėjo laikinasis Alytaus pataisos namų direktorius Genadijus Lepiochinas.

Vis tik aiškėja, kad pareigūnas buvo pristatytas į ligoninę. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės vadovas teigė, kad į ją atvežto vietos pataisos namų prižiūrėtojo sužalojimai yra lengvi. „Jam nustatyti lengvi kūno sužalojimai, truputį nubrėžtas kaklas, prie akies sumušimas“, – naujienų agentūrai BNS sakė ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius penktadienį pranešė vykstantis į Alytaus pataisos namus, kur žada aiškintis situaciją dėl sužaloto prižiūrėtojo, o pareigūnų profesinių sąjungų atstovai teigia, kad nuslėptų atvejų yra ir daugiau.

Ne pirmas nuslėptas incidentas

„Vien pareigūno užpuolimas jau yra baisu. Akivaizdu, kad pareigūnų darbe nėra jokio saugumo ir niekas į tai nekreipia dėmesio. Naiviai skamba įstaigos vadovo žodžiai, kai jis aiškina, kad nieko neįvyko. Vien nuteistojo grasinimai pareigūnui – jau yra rimtas įvykis, o užpuolimas yra baisu“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo Lietuvos ikiteisminių tyrimų įstaigų profesinių sąjungų vadovas Kęstutis Pauliukas.

Anot jo, atvejai, kai apie darbo metu užpultus pareigūnus informacija į viešumą iškyla atsitiktinai, kartojasi ne pirmą kartą: Lapkričio ir spalio mėnesiais Marijampolės pataisos namuose būta dviejų pareigūnų užpuolimų, kurie nutylėti. Kalbama, kad pareigūnų darbo sąlygos nėra pavojingos, bet visuomenė šiandien mato ką kitą.“

Jo minėtų incidentų metu pareigūnams pagalba suteikta vietoje ir pradėti tyrimai. „Nelaukime to, kol pareigūnai bus vežami į morgą. Vien smūgis pareigūnui – jau yra jo užpuolimas. Į tai turi būti reaguojama labai rimtai“, – akcentavo pašnekovas.

Ragina ministrą susimąstyti

K. Pauliukas teigė, kad planuojamas susitikimas su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi, kuriam bus išsakyta labai griežta profesinių sąjungų pozicija. „Mėginama daryti reformą neužtikrinant pareigūnų skaičiaus įkalinimo įstaigose. Po šių incidentų ministras turi apie tai labai rimtai pagalvoti“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad kiekviena reforma gali turėti tam tikrų pasekmių.

„Kas keičia įstatymus, ar ne tas turėtų ir stovėti pirmose gretose bei viešai kalbėti apie įvykusius įvykius?“, – apie nuslėptus incidentus į kalinimo įstaigose kalbėjo profesinė sąjungos vadovas. „Turėtų būti pranešta įvykus įvykiui, o ne tik tada, kai apie tai sužino žiniasklaida“, – svarstė jis.

Kalbėdamas apie pareigūnų užpuolimą Alytaus pataisos namuose K. Pauliukas teigė, kad nukentėjęs darbuotojas yra jo vadovaujamos profesinės sąjungos narys: „Artimiausiu metu ketinu pasikalbėti su pareigūnu asmeniškai, o įstaiga, kurioje jis dirba ir Kalėjimų departamentas turėtų šią situaciją įsivertinti ir priimti sprendimą dėl psichologinės pagalbos teikimo ir reabilitacijos ir kompensacijos dėl įvykio tarnybos metu.“

Kompensacijos – tik išskirtiniais atvejais

Ar nukentėjęs pareigūnas pretenduoja į kokią nors kompensaciją dėl šio įvykio? „Įstaigos vadovo atsakymas būtų labai paprastas, kad jokios kompensacijos nepriklauso, nes kiekvienas davėme priesaiką ir viskas čia normalu. Tai nėra normalu. kiekvienas pareigūnas turi gauti orų atlygį ir šimtaprocentinį saugumą“, – sakė K.Pauliukas.

Pasak profesinės sąjungos vadovo, pagal šiuo metu galiojančią tvarką numatytos kompensacijos mokamos procentaliai – t. y. pagal tam tikrą metodika apskaičiuojama pareigūno patirta žala. „Pareigūno užpuolimo atveju turėtų būti mokama šimtaprocentinė kompensacija, o ne viskas skaičiuojama pagal tam tikras kiltis ar pan. Įvertinama, kaip žmogus sužalotas, o kokie jo ir jo šeimos psichologiniai išgyvenimai?“, – svarstė pašnekovas.

K.Pauliukas teigė, kad maksimali galima kompensacija siekia 36 mėnesių atlyginimo dydį, bet ji mokama tik labai sunkiais atvejais: „pasakysiu grubiai, bet tada jau žmogus turi būti arčiau ano pasaulio“.

Anot jo, toks atvejis yra prieš porą metų nutiko Marijampolės pataisos namuose, kai nuteistųjų užpiltas pareigūnas dėl patirtų sužalojimų pareigūnas visiškai prarado darbingumą. „Gaila šeimos, kurie praranda tėvą ir vyrą“, –kalbėjo K. Pauliukas.

Atlyginimai neatsveria rizikos

Įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų atlyginimai svyruoja nuo 500 eurų iki 650 eurų. „Tai jaunesniosios grandies pareigūnų atlyginimai, kurie neturi jokių pareigybinių kategorijų. Tikimės, kad laikui bėgant atlyginimai pareigūnams didės“, – kalbėjo K.Pauliukas.

Pašnekovas išsakė nerimą ir dėl to, kaip ateityje dirbs Probacijos tarnybą. „Ar ten už teks pareigūnų? Ar jie susidoros su darbo krūviu? Ministerija apie pokyčius turėtų kalbėtis ir įsivertinti jų poveikį“, – kalbėjo profesinės sąjungos vadovas.

Anot pašnekovo šiandien nemažai įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų, net ir turintys ilgą darbo stažą, mąsto apie kito darbo paieškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.