Šiaulių valdžiai – sukilusių politikų kaltinimai

Šiaulių miesto tarybos nariai užsimojo nuversti merą Artūrą Visocką, vicemerą Domą  Griškevičių ir administracijos direktorių Antaną Bartulį. Šį teikimą pasirašė 15 iš 31 Tarybos nario.

Šiaulių miesto vadovams grasinama interpeliacija ir atstatydinimu dėl taikos sutartimi užbaigtos bylos su Šiaulių arenos valdytoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto vadovams grasinama interpeliacija ir atstatydinimu dėl taikos sutartimi užbaigtos bylos su Šiaulių arenos valdytoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto vadovams kaltinimus pažėrė 15 iš 31 Tarybos nario.
Šiaulių miesto vadovams kaltinimus pažėrė 15 iš 31 Tarybos nario.
Šiaulių miesto vadovams kaltinimus pažėrė 15 iš 31 Tarybos nario.
Šiaulių miesto vadovams kaltinimus pažėrė 15 iš 31 Tarybos nario.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 4:25 PM, atnaujinta Nov 21, 2018, 4:57 PM

Nepartinį merą A.Visocką bus siekiama nušalinti per teismą, o buvusį socialdemokratą D.Griškevičių ir konservatorių A.Bartulį – atstatydinti praradus Tarybos pasitikėjimą. Tai bus bandoma padaryti per skubos tvarka sušauktą Tarybos posėdį.

Įvardijo padarytą žalą - 250 tūkst. eurų

Įvardinta perversmo priežastis – taikos sutartimi pasibaigęs Savivaldybės ginčas su Šiaulių arena valdančia viešąja įstaiga „Pramogų sala“.

„Tarybos nariams ir miestiečiams buvo transliuojama, kad savivaldybės administracija pasiekė naudingą susitarimą su VšĮ“ Pramogų sala“. Pristatydamas sprendimo projektą dėl Koncesijos sutarties pakeitimo tarybos posėdyje, administracijos direktorius teigė, kad miestas dėl to gavo daugiau nei du šimtus tūkstančių eurų naudos. Tokiu būdu suklaidinti Tarybos nariai balsavo už pristatytą sprendimo projektą. Po to viešojoje erdvėje kilusios diskusijos ir paviešinta informacija parodė, kad Tarybai buvo pateikta klaidinga informacija. Be to, buvo nuslėpta, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, jog vykdant Koncesijos sutartį savivaldybei buvo padaryta beveik šešių šimtų tūkstančių eurų dydžio žala. Akivaizdu, kad žinodami šias aplinkybes, Tarybos nariai už administracijos direktoriaus teiktą sprendimo projektą balsavę nebūtų. Įtarimų sukėlė ir tai, kad šiam sprendimo projektui, ekonomiškai naudingam VšĮ „Pramogų sala“, nebuvo atliktas privalomas antikorupcinis vertinimas. Po to atlikta dokumentų analizė leido padaryti išvadą, kad paminėto sprendimo „prastūmimą“ taryboje bendrai organizavo meras A.Visockas, vicemeras D.Griškevičius ir administracijos direktorius A.Bartulis“, – rašoma trečiadienį išplatintame pranešime spaudai.

Šiaulių miesto savivaldybės vadovams išsiųstame dokumente priekaištaujama, kad Vilniaus komercinio arbitražo teisme nutraukus civilinę bylą buvo atsisakyta beveik 215 tūkstančių eurų permokos koncesininkui, 21,2 tūkstančio eurų palūkanų už naudojimąsi pinigais bei 5 proc. metinių palūkanų. Todėl paskaičiuota, kad miestui buvo padaryta apie 250 tūkstančių eurų žala.

Konservatorių, socialdemokratų, liberalų, darbiečių, visuomeninio V.Simuliko rinkimų komiteto narių pasirašytame teikime užsimenama, kad iš kaltųjų asmenų gali būti per teismą pareikalauta atlyginti padarytą žalą.

D.Griškevičius: "Kaltinimai - juokingi"

Atostogaujantį merą A.Visocką pavaduojantis vicemeras D.Griškevičius sakė, kad mesti kaltinimai galima korupcija – juokingi: „Šiauliuose turime tokią tradiciją gruodį rengti interpeliacijas. Matyt, dabar tam palankus metas, nes artėja rinkimai“.

Vicemeras nusistebėjo, kad dabar kaltinimų pažėrusių dalis politikų patys nubalsavo už taikos sutartį su Šiaulių arenos valdytoju: „Tas apmėtymas kaltinimais dėl galimos korupcijos yra graudus. Juk korupcinius nusikaltimus aiškinasi ne savų tikslų siekiantys politikai, o tam tikros tarnybos“.

D.Griškevičius pažymėjo, kad už tokį sprendimą balsavo net 22 iš 25 politikų: „Prieš buvo tik du liberalai, o vienas susilaikė. Visi kiti buvo už, o dabar 8 iš jų stoja į tariamą kovą su korupcija. Argumentas labai juokingas – „jie mano, kad reikėjo pažymos“. Ar nereiktų kovotojams su tariama korupcija patiems atsisakyti mandato – patys pritarė sprendimui ir balsavo už sumažintą koncesijos mokestį, už atimamą galimybę dabartiniam koncesininkui prasitęsti sutartį. Juk būtent jų balsais buvo priimtas sprendimas.“

A.Bartulis: "Vykdžiau Tarybos sprendimus"

Savo nuomonę dėl trečiadienio įvykių išsakė ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A.Bartulis: "Sprendimo projektą dėl Šiaulių arenos koncesijos sutarties pakeitimo parengė Savivaldybės administracija. Tai buvo padaryta vadovaujantis Savivaldybės reglamento nustatyta tvarka.

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narių pasirašytame teikime radau kaltinimą, esą nuslėpiau esminę informaciją, susijusią su koncesijos sutarties patvirtinimu. Apie kokią esminę informaciją kalbama, taip ir lieka neaišku. Primenu, kad minėtas projektas buvo pristatomas komitetuose, ten Tarybos nariai galėjo užduoti įvairiausius su sutartimi susijusius klausimus, tą ir darė. Jei dar buvo likę neaiškumų ar abejonių, jie galėjo nepritarti šiam sutarties pakeitimui balsavimo metu. Tai normali praktika, ne kartą įvairūs sprendimų projektai  yra atidedami iškilus neaiškumams. Už sutarties pakeitimą balsavo nemaža dalis Tarybos narių, kurie dabar pasirašė po teikimo tekstu.

Nesutinku su teiginiais, kad pasinaudodamas Tarybos sprendimu inicijavau civilinės bylos prieš Šiaulių arenos koncesininką nutraukimą. Tarybos sprendime buvo aiškiai įrašyta, ką turiu atlikti patvirtinus sutartį, būtent tą ir dariau. Mano pareiga ir prievolė yra užtikrinti, kad Tarybos sprendimai būtų vykdomi.

Teikime taip pat teigiama, kad Savivaldybei padaryta 250 000 eurų dydžio žala. Atvirkščiai, pakeitus koncesijos sutartį, Savivaldybė sutaupys apie 200 tūkstančių eurų per ketverius metus skaičiuojant mažesnį koncesijos mokestį. Jeigu sutarties pakeitimas arenos operatoriams būtų buvęs toks jau naudingas, derybos dėl sutarties punktų tikrai nebūtų buvusios tokios ilgos ir sunkios." 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.