Supykusio prokuroro kerštą sustabdė teismai

Piketą prie prokuroro Irmanto Mikelionio namų surengę ir trukdymu jam dirbti apkaltinti politikai Valdas Vasiliauskas ir Kęstas Komskis gali lengviau atsikvėpti. 

Piketą prie prokuroro I.Mikelionio namų surengę K.Komskis ir V.Vasiliauskas visiškai išteisinti.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Piketą prie prokuroro I.Mikelionio namų surengę K.Komskis ir V.Vasiliauskas visiškai išteisinti.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 2:03 PM, atnaujinta Nov 21, 2018, 3:41 PM

Trečiadienį Lietuvos apeliacinis teismas atmetė prokuratūros ir nukentėjusiojo prokuroro Irmanto Mikelionio apeliacinius skundus ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo V.Vasiliauskas ir K.Komskis buvo visiškai išteisinti. 

Teismas konstatavo, kad nepasitenkinimą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdoma veikla ir prokuroro I.Mikelionio veiksmais reiškusių politikų veiksmuose galima įžvelgti nebent administracinį nusižengimą, nes apie organizuojamą piketą niekam nebuvo pranešta. 

"Teisėjų kolegijos nuomone, toks Lietuvos Respublikos Seimo narių elgesys bei veiksmai yra netoleruotini, nes buvo pažeista piketo (susirinkimo) organizavimo procedūra, veiksmai buvo neapgalvoti ir spontaniški, nors ir nenusikalstami", - rašoma Apeliacinio teismo nutartyje ir pabrėžiama, kad tokie politikų veiksmai turėtų būti svarstomi Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje. 

Piketas prie I.Mikelionio namų buvo surengtas 2016 metų kovo 2 dieną. Jame be V.Vasiliausko ir K.Komskio taip pat dalyvavo Petras Gražulis, Juozas Imbrasas ir dar keturi „tvarkiečiai“. 

I.Mikelionis politikų pašūkavimą prie jo namų įvertinimo kaip jam daromą poveikį ir pareikalavo politikus nubausti. 

„Kalbėti apie materialinę žalą būtų beprasmiška, kalbėti galima tik apie moralinę ir ji daugiau padaryta ne man, o mano sutuoktinei ir vaikams, tiek nepilnamečiams, tiek pilnamečiams. Tai jiems suteikė nepatogumų, jie sulaukė nemalonių klausimų tiek iš pažįstamų, tiek iš nepažįstamų žmonių“, – iškviestas liudyti į teismą kalbėjo I.Mikelionis.

Jam pritarė ir žmona Daiva Mikelionienė. Ji prisipažino neišgirdusi nė vieno užgaulaus žodžio savo ar savo vaikų atžvilgiu, tačiau esą jautėsi nejaukiai, o abu vaikai labai išsigando.

Penkiolikametis sūnus bijojo likti vienas namuose, todėl ji paskambino į darbą ir darbdaviui pareiškė, kad darbe nepasirodys, o aštuoniolikametė dukra bijojo grįžti į namus.

„Net šuo nėjo per pagrindines duris į lauką, išleidau pro šonines, jis šiek tiek palakstė ir grįžo“, – pasakojo D.Mikelionienė. 

Nors paties I.Mikelionio namuose nebuvo, o jo žmona Daiva Mikelionienė su sūnumi į namus grįžo tik piketui įpusėjus, buvęs Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų departamento vadovas pasijuto labai spaudžiamas ir kolegų padedamas iškėlė K.Komskiui ir V.Vasiliauskui baudžiamąją bylą. 

Teisiamųjų suolan sėdę politikai nesuprato už ką yra teisiami, o valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Stanislovas Basul K.Komskį ir V.Vasiliauską bandė vaizduoti kaip didžiausius nusikaltėlius ir pasiūlė jiems skirti įspūdingo dydžio baudas, kokios nėra skiriamos net už finansines aferas teisiamiems nusikaltėliams – po 12,5 tūkstančio eurų. 

Prokuratūros kerštas žlugo dar pirmosios instancijos teisme. Tąkart teisėjas Audrius Cininas įvardino penkis argumentus, kodėl politikai nepadarė jokio nusikaltimo.

„Susirinkimų įstatymas pažeistas nebuvo, nes vykdyti piketus be leidimo galima, jei dalyvių skaičius neviršija 15 žmonių. Kaip matyti iš bylos medžiagos šiame pikete dalyvavo aštuoni žmones“, - pernai birželio 12 dieną kalbėjo A.Cininas. 

Be to, teismo teigimu, spaudimas I.Mikelioniui nebuvo daromas, nes jis tiesiogiai nevadovavo ikiteisminiam tyrimui, kuriame Rolandas Paksas kaltinamas prekyba poveikiu ir jokio sprendimo priimti negalėjo. 

"Piketuojančių pasisakymai nebuvo susiję su konkrečiu tyrimu, buvo kalbama tik apie tam tikrus veiksmus, neteisėtai paviešintą ikiteisminio tyrimo medžiagą“, - vardino A.Cininas ir prokurorams priminė, kad Lietuvoje žodžio ir pasisakymų laisvė nėra uždrausta, kad ir kaip kritika jiems nepatiktų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.