Istorinė valstiečių byla: Agnei Širinskienei teko pabrukti uodegą

Etikos sargams Seimo vicepirmininkę Rimą Baškienę apskundusiai Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei Agnei Širinskienei teko pabrukti uodegą.

Valstietės A.Širinskienė (kairėje) ir R.Baškienė kiek daugiau pabendraudavo tik šio Seimo kadencijos pradžioje.<br>T.Bauro nuotr.
Valstietės A.Širinskienė (kairėje) ir R.Baškienė kiek daugiau pabendraudavo tik šio Seimo kadencijos pradžioje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2018, 9:52 AM, atnaujinta Nov 22, 2018, 10:15 AM

To dar nebuvo: įtakinga valstiečių frakcijos atstovė A.Širinskienė tai pačiai frakcijai priklausančią R.Baškienę apkaltino pažeidus Seimo statutą.

A.Širinskienei tokių įtarimų kilo po to, kai jos teiktas Referendumo įstatymo pataisas Seimo posėdžiui pirmininkavusi R.Baškienė pasiūlė svarstyti ne Teisės ir teisėtvarkos, o Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

Pastarasis komitetas projektui, kuriuo vėl buvo siūloma nuleisti referendumo kartelę, nepritarė. Antradienį tokias išvadas palaimino ir Seimas. Beje, A.Širinskienės siūlymo nepalaikė netgi daugelis valstiečių.

Valdančiuosius nustebino skundas Etikos ir procedūrų komisijai. Galvas dėl gauto skundo vakar kraipė netgi etikos sargai – R.Baškienę apgynę politikai neprisiminė atvejo Seime, kad vienas frakcijos narys skųstų kitą.

Politikė pasijuto keistai

A.Širinskienės diegiamos naujos tradicijos skųsti politinius bendrakeleivius suglumino ir R.Baškienę.

Politikos senbuvė apgailestavo, kad frakcijos nariai bendrauja skundais.

„Tai pirmas toks atvejis Seime, kai tos pačios frakcijos atstovas skundžia kitą frakcijos narį. Nieko panašaus neprisimenu. Būna visokių nesutarimų, bet susėsdavome prie bokalo ar nebūtinai ir viską išsiaiškindavome. Kaip jaučiatės?“ – Seimo vicepirmininkės klausė komisijos narys konservatorius Antanas Matulas.

„Pasakysiu labai atvirai: jaučiuosi keistai. Matyt, kolegė manė, kad tik jos vadovaujamas Seimo komitetas gali priimti teisingus sprendimus ir, švelniai tariant, nuvertino kitą komitetą“, – kalbėjo politikė.

Po komisijos posėdžio R.Baškienė irgi apgailestavo: „Man labai liūdna, kad kolegė A.Širinskienė prie manęs nepriėjo ir tiesiai nepaklausė, kodėl buvo toks sprendimas.

Galima buvo viską išsiaiškinti iki posėdžio pradžios – ji matė darbotvarkę, pati dalyvavo seniūnų sueigoje, kurioje buvo nuspręsta, kad pagrindiniu komitetu svarstant jos pateiktas pataisas būtų Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.“

Seimo vicepirmininkė aiškino privalanti posėdžiui vadovauti remdamasi statutu, o ne pagal A.Širinskienės ar kokio kito frakcijos nario norus: „Suprantu, kad jai tai nepatinka, bet lygiai taip pat pasielgčiau, jei tai būtų kitas Seimo narys.“

Moterys beveik nebendrauja

R.Baškienė iš esmės patvirtino jau seniai Seime sklandančias kalbas, kad su kolege beveik nebendrauja: „Dėl didelio A.Širinskienės užimtumo sunku rasti ją laisvesnę, bet šiuo atveju ji turėjo prie manęs prieiti ir galbūt pasitarti. Bet to nebuvo, ir man tai keista.

Seimo kadencijos pradžioje A.Širinskienė ir R.Baškienė parlamento posėdžių salėje sėdėjo šalia, bet prieš kurį laiką vicepirmininkė persėdo į kitą vietą.

Beje, prieš keletą savaičių šios dvi įtakingos valstiečių moterys susikibo dėl A.Širinskienės užmojų plėsti Seime atliekamą tyrimą apie politikams darytą neteisėtą poveikį.

Pati pažėrė priekaištų

A.Širinskienės užsipulta R.Baškienė ir pati pažėrė priekaištų kolegei.

Seimo vicepirmininkė suabejojo, ar frakcijos kolegė teisingai elgiasi taip akivaizdžiai stumdama jos pačios parengtus projektus: „Aišku, pažeidimų nėra, bet aš jos vietoje savo įstatymo projekto taip neproteguočiau.

Čia, matyt, etikos ir politinių tikslų klausimas.“

Etikos ir procedūrų komisijos narė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiūlė į sprendimą įrašyti rekomendaciją, kad komitetų pirmininkai nesvarstytų savo teikiamų projektų.

Opozicijos atstovas gyrė

Vietoj priekaištų R.Baškienė komisijoje vakar sulaukė ir pagyrimų.

„Jums reikėtų padėkoti, kad atliekate tokią taikdarės misiją. Jei ne jūs, šią Seimo kadenciją mes jau būtume ne vieną kartą susimušę.

Kita vertus, A.Širinskienė nerašytų skundų, jeigu R.Baškienė būtų supratingesnė ir atidžiau vertintų, kas ir kokių tikslų vedamas teikia siūlymus“, – ironizavo konservatorius A.Matulas, o Seimo vicepirmininkė jam pritariamai linkčiojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?