Po lrytas.lt kreipimosi „vaikų nuomą“ siūlančia svetaine susidomėjo tarnybos

Į naujienų portalo lrytas.lt akiratį pateko vaikų nuomą reklamuojanti interneto svetainė. „Išsinuomok vaiką“ pavadintas puslapis tikina, kad Lietuvos valdžia ir atsakingos institucijos vaikus atima iš tų, kurie nesugeba jais pasirūpinti, tada ir pradeda veikti ši „organizacija“.

 G.Bitvinsko ir "rent-a-child.com" nuotr. 
 G.Bitvinsko ir "rent-a-child.com" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2018, 9:23 AM, atnaujinta Nov 26, 2018, 2:03 PM

Skiltyje „Apie mus“ yra rašoma, kad tai yra Norvegijoje įsikūrusi organizacija, bendradarbiaujanti su „Lietuvos įvaikinimo ir „blockchain“ agentūra jau ilgus metus. Visgi, tokios institucijos Lietuvoje nėra. Panašu, kad visa interneto svetainė yra netikra ir yra skirta tiesiog kelti papildomai panikai. 

„Mūsų verslas yra socialiai atsakingas, mes ne tik suteikiame vaikams galimybę užsidirbti, bet taip pat užtikriname, kad vaikais bus pasirūpinta“, – rašoma svetainėje.

Kita kartu dirbančia organizacija yra įvardinta „Vaikų informacijos departamentas“, tokios institucijos Lietuvoje taip pat nėra.

Čia pat pateikiamas ir kainoraštis – pavyzdžiui, vaiko nuoma vienos valandos fotosesijai kainuoja 150 eurų, jei to nepakanka, antrą vaiką galima išsinuomoti už papildomas 35 eurus. Vaiką galima išsinuomoti ir vos vienai asmenukei, tai kainuos beveik 16 eurų.

Galima vaiką išsinuomoti ir tam tikriems darbams atlikti – vaiko nuoma vienai dienai kainuoja beveik 50 eurų. Pabrėžiama, kad darbams nuomojami tik vaikai, kuriems yra daugiau, nei 12 metų. Siūloma ir išsinuomoti vaiką atostogoms. Bet apie šias sąlygas žadama papasakoti tik susisiekus su organizatoriais.

Šalia pateikiama ir nuomojamų vaikų galerija, prie nuotraukų galima rasti vaiko vardą ir amžių. Visgi, visos naudojamos nuotraukos yra lengvai randamos internete ir jokio ryšio su iš šeimų paimamais vaikais Lietuvoje neturi.

Interneto svetainė nepateikia jokių konkrečių kontaktų, tik atvirą formą – galimybę susisiekti.

Ir nors interneto svetainė atrodo labai patikimai, visgi, panašu, kad kažkas visuomenę stipriai supriešinusią istoriją apie kauniečių Kručinskų šeimos situaciją, išnaudoja saviems tikslams. Socialiniuose tinkluose jau bene mėnesį plinta įvairiausi pasakojimai apie vaikų paėmimus iš šeimų, sujudimo netrūksta ir tėvus vienijančiose socialinių tinklų grupėse. 

Aiškinsis dėl svetainės turinio

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir dar ministerijos atstovė Vaiva Arnašė naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad tarnybai nėra gavusi prašymų, skundų ar kreipimųsi dėl nurodytos internetinės svetainės naudojimo.

„Informuojame, kad remiantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3. 156, 3.159, 3. 160 str., kt. tėvų (globėjų ar kitų vaikų įstatyminių atstovų) teisės ir pareigos yra asmeninės ir nėra perleidžiamos. Lietuvos Respublikos teisės aktai draudžia „vaiko nuomą“, t. y. atidavimą laikinai rūpintis vaiku kitiems asmenims ir kt.

Taip pat informuojame, kad Tarnyba, atsižvelgdama tiek į platinamą informaciją, tiek į Jūsų kreipimąsi, taip pat tai, jog interneto svetainių turinio vertinimas nepatenka į Tarnybos kompetencijos ribas, šiandien jau kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą, nagrinėjančią skundus dėl nepageidaujamo turinio internete.

Ši institucija, patikrinusi prašymo turinį ir nustačiusi pažeidimus – jog internetinės svetainės turinys yra žalingas, nelegalus ar kt., turės teisę perduoti informaciją Policijos departamentui arba kitų šalių karštosioms linijoms“, – redakcijai atsiųstame laiške rašė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.