Tarptautinę gėdą užtraukusių Lietuvos kariškių orgijų pagirios – sunkios

Penktadienį, kai Lietuvos kariuomenė šventė savo įkūrimo 100-metį, karys savanoris 26 metų Irmantas Bagvilas sėdėjo panarinęs galvą teisiamųjų suole. Jis teisiamas už tarnybos draugo itin sunkų sužalojimą.

Kariškių orgijų pagirios – sunkios.
Kariškių orgijų pagirios – sunkios.
Viena su kūdikiu ant rankų likusi sunkiai sužaloto kario mylimoji A.Butkutė sakė, kad iš kariuomenės nesulaukė nei moralinės, nei finansinės paramos.<br>G.Šiupario nuotr.
Viena su kūdikiu ant rankų likusi sunkiai sužaloto kario mylimoji A.Butkutė sakė, kad iš kariuomenės nesulaukė nei moralinės, nei finansinės paramos.<br>G.Šiupario nuotr.
Savanoris Tomas Bagdonas. <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr
Savanoris Tomas Bagdonas. <br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr
Tarnybos draugą sunkiai sužalojęs I.Bagvilas kaltę vertė alkoholiui. <br>G.Šiupario nuotr.
Tarnybos draugą sunkiai sužalojęs I.Bagvilas kaltę vertė alkoholiui. <br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos kariams gėdingai pasibaigusiose pratybose „Allied Spirit VII“ Vokietijoje dalyvavo apie 4 tūkstančius kariškių.
Lietuvos kariams gėdingai pasibaigusiose pratybose „Allied Spirit VII“ Vokietijoje dalyvavo apie 4 tūkstančius kariškių.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 6:09 AM, atnaujinta Nov 26, 2018, 3:05 PM

Šiaulių teismui vėl nepavyko pradėti nagrinėti didelio atgarsio sulaukusios bylos, nes su ja nespėjo susipažinti sunkiai sužaloto kario 36 metų Tomo Bagdono motina Zosė Bagdonienė.

50 tūkst. eurų ieškinį buvo pareiškusi šiaulietė Asta Butkutė, kuri su T.Bagdonu susilaukė kūdikio. Tačiau nukentėjusiąja pripažinta jauna moteris nutarė ieškinį perleisti mylimojo motinai, nes yra paskirta neveiksniu pripažinto T.Bagdono globėja.

Karys kratosi dalies kaltės

Tarptautinę gėdą Lietuvai užtraukusi istorija gal nebūtų išvis iškilusi į viešumą, jei ne dienraščio „Lietuvos rytas“ tyrimas. Jis atskleidė, kas iš tiesų vyko per šių metų sausio pabaigoje surengtas tarptautines pratybas „Allied Spirit VII“.

Tikėtina, kad visa tiesa nebūtų paaiškėjusi ir per teismo procesą, mat jis galėjo ir gali pasibaigti teisme taikant sutrumpintą įrodymų tyrimo tvarką.

Tai naudinga ir teisiamajam I.Bagvilui, ir kariuomenei. Kaltę visiškai pripažinusiam kariui bausmė iškart sumažėtų trečdaliu, o kariuomenei pavyktų išvengti viešumo – teisme nebūtų apklausiami liudytojai, kurie turėtų papasakoti ir apie daugiadienį savo vadų girtavimą.

Tiesa, savo kaltės neneigiantis I.Bagvilas vis dar kratosi dalies epizodų – nepripažįsta, kad būtent po jo atlikto imtynių veiksmo buvo sužalotas karys savanoris.

Tiesą buvo linkę nutylėti

Apie šiemet sausio 21-ąją paryčiais įvykusią nelaimę ir jos aplinkybes Lietuvoje iki praėjusios savaitės buvo žinoma nedaug.

Buvo nutylėta apie vadų girtavimą, bandymą nuslėpti nelaimės priežastis, laiku nesuteiktą pagalbą.

Šiuos faktus pavyko sužinoti tyrimą atlikusiam dienraščio žurnalistui.

Iki šiol nebuvo žinoma, kad išgertuvėse dalyvavo ir į pratybas važiavę Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kapitonai.

Tiesa, jie visi po nelaimės buvo pašalinti iš tarnybos dėl Lietuvos kariuomenės vardo sumenkinimo, bet tai padaryta tyliai.

Palinkėjimas tapo šūkiu

Į septintą kartą surengtas pratybas, kuriose dalyvavo keli tūkstančiai sąjungininkų iš įvairių valstybių, iš Šiaulių išvažiavo 30 karių savanorių, o juos lydėjo keturi kapitonai.

Prieš kelionę į Vokietiją visiems buvo surengti mokymai, per kuriuos buvo akcentuota nevartoti alkoholinių gėrimų, nepradėti masinių apsipirkinėjimų prekybos centruose.

„Nebūkit beždžionės!“ – tokiu šūkiu iš gimtinės buvo išlydėti kariai savanoriai.

Vėliau kai kurie eiliniai šį šūkį vis ironiškai prisimindavo, kai kalba pasisukdavo apie būrio vadus – kapitonus Edviną Kančą, Aivarą Šatrauską, Nerijų Urnikį ir Marių Liaudanskį.

Pasak kelionės dalyvių, girtavimas prasidėjo vos pajudėjus autobusui ir mikroautobusui. Dalis į pratybas išsiruošusių būrio karių jau atėjo „apšilę“.

Sąjungininkai pakeitė vadą

Puota tęsėsi ir Lenkijoje, kur buvo sustota nakvynės. Puotauta buvo smarkiai – rytą vairuoti negalėjo nė vienas karininkas.

Dalis karių šiurpo, nes pakeliui į Vokietiją teko nuolat stoti – išsivemti vis reikėjo tai vienam, tai kitam karininkui. Atvažiavus į dalinį vienas kapitonas vos pastovėjo ant kojų, o kitas įkyriai lindo prie sąjungininkų, todėl jį teko tramdyti.

Tai nesiliovė ir vėliau, todėl amerikiečių iniciatyva vietoj Lietuvos būriui oficialiai vadovavusio kapitono E.Kančo vadu buvo paskirtas leitenantas Gediminas Jonuškis.

Tačiau tai nesustabdė daugiadienių išgertuvių. Kariai kas rytą aptarinėdavo naujas istorijas – vieni piktinosi, kad naktį pabusdavo nuo vemiančių karininkų skleidžiamų garsų, kiti pasakojo apie privemtą karės savanorės lovą.

Bandymo kovoti nestabdė

Geriama buvo ir sausio 21-osios naktį. Pasak liudininkų, išgertuvėse dalyvavo ne tik kraupia trauma pasibaigusias imtynes surengę I.Bagvilas ir T.Bagdonas, bet ir dalis karininkų.

Besiritantys girti kariai ne tik buvo nestabdomi – gretimame kambaryje miegoję kariai pasakojo girdėję ir vieno kapitono raginimą ristis. Tai vyko paryčiais, apie 5 val.

Išgertuvių erzelis miegoti trukdė ne tik gretimuose kambariuose apsistojusiems lietuviams, bet ir tame pačiame barake gyvenusiems Albanijos kariams.

Besigalynėjantiems kariams kritus ant grindų, galva į grindis trenkęsis T.Bagdonas atsikelti nebeįstengė. Šiauliečiui išniro petys, be to, buvo smarkiai sumušta galva.

Kiek laiko karys buvo ištiktas komos, liudytojai nesutaria – vieni mini keliasdešimt sekundžių, kiti kalba apie 20 minučių.

Nesulaukė net atsiprašymo

Nei vokiečių, nei lietuvių medikų pastangos iki šiol nedavė norimo rezultato – sužeistasis T.Bagdonas nekalba, nepakyla iš lovos. Užsimenama, kad tai galėjo nutikti ir dėl pernelyg vėlai suteiktos pagalbos.

Šį faktą iš medikų girdėjo ir pernai gruodį T.Bagdonui sūnų pagimdžiusi A.Butkutė.

Jauna moteris vakar neslėpė, kad atsidūrė aklavietėje: „Tikrai nenorėjau, kad Tomas važiuotų į pratybas, nes vaikeliui buvo tik pusantro mėnesio. Mudviejų padėtis tikrai sunki, nes auginti mažylį padeda tik mama.“

Susipažinusi su bylos medžiaga šiaulietė pripažino, kad faktai sukrėtė: „Netikėjau, kad tokie dalykai gali dėtis kariuomenėje. Žinojau, kad per pratybas kariai išgerdavo, bet Vokietijoje pratybos kai kuriems tikrai buvo trečiaeilis dalykas.“

Moteris sakė, kad nesulaukė atsiprašymo nei iš mylimąjį sužalojusio I.Bagvilo, nei iš pratybose dalyvavusių karininkų, negavo ir jokios paramos.

Laukia ministro išvadų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas pripažino, jog sunku komentuoti tokį įvykį, juolab kad dar nėra pateikta sisteminė analizė. Ją NSGK pažadėjo pateikti krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Nėra abejonių, kad žmonės kariuomenėje turi jaustis saugūs. Juk į tarptautines pratybas vykstantys vadai ir kariai kruopščiai atrenkami. Žinau, kad kariuomenėje viskas keičiasi į gerąją pusę. Šis atvejis labai skaudus, todėl privalome viską išsiaiškinti ir padaryti išvadas“, – sakė NSGK vadovas.

V.Bakas nustebo išgirdęs, kad sunkiai sužaloto kario savanorio šeima palikta be pagalbos: „Esame pataisę įstatymą, ir galimybė padėti tikrai yra, ją turi Krašto apsaugos ministerija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?