Du Seimo komitetai paragino NATO sustiprinti buvimą Juodojoje jūroje

Rusijai apšaudžius ir užėmus tris Ukrainos karinius laivus Kerčės sąsiauryje netoli Krymo, du Lietuvos Seimo komitetai pasmerkė Maskvos veiksmus ir paragino NATO sustiprinti buvimą Juodojoje jūroje.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 3:26 PM, atnaujinta Nov 27, 2018, 5:12 PM

Pareiškimą dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą antradienį paskelbė Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Juozas Bernatonis bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas.

Pareiškimo tekstą URK narys Emanuelis Zingeris Seime įteikė Ukrainos ambasadoriui Volodymyrui Jacenkivskiui.

Dokumente Rusija raginama nedelsiant nutraukti provokacinius veiksmus prieš Ukrainą, grąžinti areštuotus laivus, išlaisvinti sulaikytus jūreivius ir kompensuoti nuostolius, taip pat užtikrinti laisvą Ukrainos laivų pateikimą į šalies uostus Azovo jūroje, kaip numato tarptautinė teisė.

„Komitetai kviečia NATO sustiprinti savo buvimą Juodojoje jūroje, kreipiasi į Europos Sąjungos valstybes nares, ES institucijas ir ragina išplėsti politines ir ekonomines sankcijas Rusijos Federacijai, taikomas dėl jos agresijos prieš suverenią Ukrainos valstybę“, – nurodoma pareiškime.

Ukrainos ambasadorius padėkojo už Lietuvos paramą ir teigė, kad Seime visuomet jaučiasi kaip draugų namuose.

Paklaustas, kokios paramos dabar labiausiai Kijevui reikėtų, ambasadorius akcentavo Andriaus Kubiliaus ir Gedimino Kirkilo parengtą vadinamąjį Maršalo planą Ukrainai.

„Tai labai svarbi iniciatyva ir labai svarbi tema, tai pagalba, kuri labai vertinga, nes tai ne tik kupinas idėjų dokumentas, bet jame yra ir daug atsakymų, kurių mes ieškome, norėdami atlikti namų darbus, kas nėra lengva, ypač dabartinėmis aplinkybėmis“, – per spaudos konferenciją sakė V. Jacenkivskis.

„Mes žiūrime į tą planą, kaip gerai padarytus Lietuvos namų darbus, ir lietuviai, padėdami mums įgyvendinti tai, kas parašyta dokumente, ne tik pasako, ką mes turime padaryti, bet ir kokių klaidų išvengti, atliekant reformas. Tai labai svarbu, tai tikroji strateginė partnerystė“, – tvirtino diplomatas.

Europos Sąjungos finansinės paramos Ukrainai idėją, neformaliai pavadintą Maršalo planu, A. Kubilius iškėlė pernai.

Antradienį per spaudos konferenciją Seime E. Zingeris taip pat pabrėžė, kad dabar paaiškėjo tikrieji Rusijos kėslai, statant tiltą per Kerčės sąsiaurį. Jo teigimu, Rusija siekia užgrobti Azovo jūrą.

„Bandymas uždaryti sąsiaurį arba leisti ir neleisti (plaukti laivams – BNS) yra tikroji taktika, dėl ko šitas tiltas ir buvo pastatytas. Matome naują, nepridengtą jokiai žaliais žmogeliukais okupacijos ir agresijos prieš Ukrainos etapą“, – sakė E. Zingeris.

Anot jo, Kremliaus veiksmai jau verčia abejoti ir Minsko susitarimu.

„Kremlius net nenumato įgyvendinti Minsko susitarimų, po truputį Minsko susitarimai jau kelia abejonių, ar jie dar gyvi po to, kai Kremlius įvykdė ir rinkimus, ir šią ataką“, – teigė parlamentaras.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas atkerta, kad Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

Anot Ukrainos, per incidentą sužeisti šeši jos kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.