Paskutinis N. Venckienės šansas likti Amerikoje jau išnaudotas

Septintasis Čikagos apygardos teismas antradienį išnagrinėjo nuo vasario mėnesio kalėjime dienas leidžiančios Neringos Venckienės apeliacinį skundą, kuriuo ji prašo stabdyti grąžinimą į Lietuvą bent metams.

N.Venckienė ir jos advokatai teismams bando įrodyti, kad byla politinė, tačiau kol kas šis triukas jiems nepavyksta.  <br>D.Umbraso nuotr. 
N.Venckienė ir jos advokatai teismams bando įrodyti, kad byla politinė, tačiau kol kas šis triukas jiems nepavyksta.  <br>D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 8:09 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 9:28 AM

N.Venckienės (47 metų) skundo nagrinėjimas Apeliaciniame teisme turėjo prasidėti 17.30 valandą Lietuvos laiku, tačiau užtrukus kitam posėdžiui vėlavo daugiau nei pusvalandį. 

Pati N.Venckienė į teismą nebuvo atvežta. Kaip socialiniame tinklalapyje „Twitter“ pranešė posėdį stebėjęs Čikagos žurnalistas Michaelis Tarmas, kalėjimo kuriame kali N.Venckienė taisyklės neleidžia išvežti suimtųjų į apeliacinius posėdžius, todėl jame dalyvavo tik advokatai, kuriems pasisakyti buvo leista labai trumpai – ne ilgiau kaip 15 minučių.

N.Venckienės advokatas teismą bandė įtikinti, kad ne vienu nusikaltimu Lietuvoje įtariamos bėglės byla yra politinė, nes esą buvusi teisėja Lietuvoje tapo sukilimo prieš valdžią organizatore, todėl su ja norima susidoroti.

„Atsakovė organizavo sukilimą prieš Lietuvos valdžią, todėl jie nukirto sukilimo galvą imdami persekioti N.Venckienę“, - kalbėjo jos advokatas Barrys Spevackas.

Jo teigimu, N.Venckienei, kaip žmogui, kuris savo šalyje organizavo sukilimą turėtų būti taikoma ekstradicijos įstatymo išimtis. 

Tokia advokato kalba sukėlė skundą nagrinėjusių trijų teisėjų kolegijos nuostabą. Vienas jų skeptiškai B.Spevacko paklausė, ar taikioje valstybėje gali kilti sukilimai. 

JAV Vyriausybės advokatas tvirtino priešingai. Jo teigimu, jokio sukilimo N.Venckienė Lietuvoje nesukėlė, todėl jai negali būti taikomos JAV ekstradicijos išimtis ir ji turi būti grąžinta į šalį, kuri jos ieško jau nuo 2013 metų gegužės mėnesio. 

M.Tarmo teigimu, sprendimai šiame teisme įprastai priimami per porą savaičių. 

Tai, kad byla yra politinė N.Venckienė kalba nuo pat savo sulaikymo dienos, tačiau to jai nepavyko įrodyti nei magistraliniame teisme, kuris ją dar vasario mėnesį sutiko išduoti Lietuvai, nei federaliniame, kuris neįžvelgė byloje jokios politikos ir šių metų liepą leido bėglę grąžinti Lietuvai.  

„Suvereni valstybė turi teisę vertinti tokių pareiškimų įrodymus savo pačios teisinėje sistemoje ir Jungtinių Valstijų apylinkės teismas neturėtų kištis į šį tyrimą“, – tąkart nusprendė teisėja Virginia Kendall ir pabrėžė, kad jei N.Venckienė nesutinka su prokurorų kaltinimais, galės nuo jų gintis Lietuvos teismuose. .

N.Venckienė teismuose aiškino, kad Lietuvoje ji atskleidė pedofilų klaną, kuriam priklausė aukšti valstybės pareigūnai, dėl to kilo žmonių pasipriešinimas, kurio malšinimui mestos gausios policijos pareigos, o ją dėl įvykusio „sukilimo“ pradėjo persekioti politikai ir teismo sprendimą išduoti ją Lietuvai pavadino prieštaraujančiu JAV Konstitucijai.

N.Venckienė su sūnumi iš Lietuvos paspruko 2013 metų balandį. Nors netrukus ji buvo pastebėta vaikštanti Čikagos gatvėmis, tačiau Lietuvą pasiekiančios žinios apie bėglę buvo skurdžios, nes N.Venckienė vengė viešumo.

Ilgą laiką ji Čikagoje už poros tūkstančių dolerių atlyginimą prižiūrėjo senukus, o šių metų sausį atsidarė nuosavą gėlių parduotuvę, kurioje dirbo kartu su sūnumi. 

Kaip prisipažino N.Venckienės motina  Laimutė Kedienė, pinigų, kuriuos N.Venckienei prieš išvykstant, kaip kompensaciją už paliktą namą, davė jos vyras A.Venckus neužteko naujam būstui įsigyti, todėl ji ir jos vyras pastoviai dukrą rėmė pinigais, o neturėdami iš kur jų gauti, pardavė ne tik įvairius daiktus, bet ir savo vestuvinius žiedus. 

Lietuvos teisėsaugininkai N.Venckienei nori pareikšti įtarimus pagal kelis baudžiamojo kodekso straipsnius, tarp jų ir dėl žmonių persekiojimo, šmeižto, teismo sprendimo nevykdymo, nepagarbos teismui, piktnaudžiavimo globėjos pareigomis, Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.