Kaltinimų banga dėl korupcijos Šiauliuose neslūgsta

Sukilusių Šiaulių miesto tarybos narių korupcija apkaltinti Šiaulių vadovai perėjo į puolimą. Trečiadienį sušauktoje spaudos konferencijoje meras Artūras Visockas ir administracijos direktorius Antanas Bartulis kratėsi mestų kaltinimų ir įvardijo, kam naudinga ši interpeliacijų istorija.

Meras A.Visockas (dešinėje) ir A.Bartulis tikina, kad aistars kursto ir politikus kiršina "viena advokatų kontora".<br>G.Šiupario nuotr.
Meras A.Visockas (dešinėje) ir A.Bartulis tikina, kad aistars kursto ir politikus kiršina "viena advokatų kontora".<br>G.Šiupario nuotr.
A.Bartulis kratosi kaltinimų - tikina, kad vykdė Tarybos valią.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Bartulis kratosi kaltinimų - tikina, kad vykdė Tarybos valią.<br>G.Šiupario nuotr.
Ataskaitoje nurodoma, kad pernai įsigytas automobilis už 34 tūkstančius eurų. Tokiam pirkiniui būtinas pritarimas iš Savivaldybės, bet vadovai sako to nedarę.
Ataskaitoje nurodoma, kad pernai įsigytas automobilis už 34 tūkstančius eurų. Tokiam pirkiniui būtinas pritarimas iš Savivaldybės, bet vadovai sako to nedarę.
Aistros tarp Šiaulių politikų įsižiebė dėl taikos sutarties su arenos valdytoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Aistros tarp Šiaulių politikų įsižiebė dėl taikos sutarties su arenos valdytoju.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 5:03 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 7:47 PM

Paaiškėjo, kad atstatydinamųjų skaičius didėja dar vienu. Meras A.Visockas pareiškė praradęs pasitikėjimą administracijos direktoriaus pavaduotoju Marijumi Velička, todėl gruodžio 6 d. teiks Tarybai projektą dėl jo atstatydinimo.

Sumaištis užvirė prieš savaitę, kai 15 politikų paragino merą sušaukti neeilinį posėdį dėl Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus A.Bartulio ir vicemero Domuo Griškevičiaus atstatydinimo. Merui A.Visockui ruošiamasi surengti apkaltą, bet šis procesas neabejotinai užtruks, nes savo sprendimą turės priimti ir visą situaciją išnagrinėjęs teismas.

Paskaičiavo padarytą žalą

Praėjusią savaitę viešą pareiškimą išplatinę 15 iš 31 Tarybos nario aiškino, kad A.Bartulį ir D.Griškevičių atstatydinti, o A.Visockui surengti apkaltą siekiama dėl taikos sutarties su Šiaulių areną valdančia viešąja įstaiga „Pramogų sala“.

Taikos sutarties projektą palaimino Tarybos dauguma, bet dabar tikinama, kad politikai buvo suklaidinti: „Pristatydamas sprendimo projektą dėl Koncesijos sutarties pakeitimo tarybos posėdyje, administracijos direktorius teigė, kad miestas dėl to gavo daugiau nei du šimtus tūkstančių eurų naudos. Tokiu būdu suklaidinti Tarybos nariai balsavo už pristatytą sprendimo projektą. Po to viešojoje erdvėje kilusios diskusijos ir paviešinta informacija parodė, kad Tarybai buvo pateikta klaidinga informacija. Be to, buvo nuslėpta, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas konstatavo, jog vykdant Koncesijos sutartį savivaldybei buvo padaryta beveik šešių šimtų tūkstančių eurų dydžio žala. Akivaizdu, kad žinodami šias aplinkybes, Tarybos nariai už administracijos direktoriaus teiktą sprendimo projektą balsavę nebūtų. Įtarimų sukėlė ir tai, kad šiam sprendimo projektui, ekonomiškai naudingam VšĮ „Pramogų sala“, nebuvo atliktas privalomas antikorupcinis vertinimas. Po to atlikta dokumentų analizė leido padaryti išvadą, kad paminėto sprendimo „prastūmimą“ taryboje bendrai organizavo meras A.Visockas, vicemeras D.Griškevičius ir administracijos direktorius A.Bartulis“, – rašoma išplatintame pranešime.

Šiaulių miesto savivaldybės vadovams išsiųstame dokumente priekaištaujama, kad Vilniaus komercinio arbitražo teisme nutraukus civilinę bylą buvo atsisakyta beveik 215 tūkstančių eurų permokos koncesininkui, 21,2 tūkstančio eurų palūkanų už naudojimąsi pinigais bei 5 proc. metinių palūkanų. Todėl paskaičiuota, kad miestui buvo padaryta apie 250 tūkstančių eurų žala.

Konservatorių, socialdemokratų, liberalų, darbiečių, visuomeninio V.Simuliko rinkimų komiteto narių pasirašytame teikime užsimenama, kad iš kaltųjų asmenų gali būti per teismą pareikalauta atlyginti padarytą žalą.

Atsakas – kreipėsi į prokuratūrą

Atostogaujantį merą pavadavęs Šiaulių vicemeras D.Griškevičius ir administracijos direktorius A.Bartulis kratėsi mestų kaltinimų ir pavadino juos absurdiškais.

Vicemeras sakė, kad mesti kaltinimai korupcija yra netgi juokingi, nes nemaža dalis politikų patys balsavo už taikos sutartį su Šiaulių arenos valdytoju: „Šiauliuose turime tokią tradiciją gruodį rengti interpeliacijas. Matyt, dabar tam palankus metas, nes artėja rinkimai“.

Panaši buvo ir A.Bartulio reakcija – administracijos direktorius stebėjosi kaltinimais, nes niekur nerado, kokią esminę informaciją tariamai nuslėpė nuo politikų: „Jei dar buvo likę neaiškumų ar abejonių, jie galėjo nepritarti šiam sutarties pakeitimui balsavimo metu. Tai normali praktika, ne kartą įvairūs sprendimų projektai yra atidedami iškilus neaiškumams“.

A.Bartulis sakė, kad nieko nedarė asmeniškai – visus veiksmus derino su Tarybos nariais ir vykdė jų
valią: „Nesutinku su teiginiais, kad pasinaudodamas Tarybos sprendimu inicijavau civilinės bylos prieš Šiaulių arenos koncesininką nutraukimą. Tarybos sprendime buvo aiškiai įrašyta, ką turiu atlikti patvirtinus sutartį, būtent tą ir dariau. Mano pareiga ir prievolė yra užtikrinti, kad Tarybos sprendimai būtų vykdomi“.

Administracijos direktorius pažymėjo, kad Savivaldybei buvo padaryta ne tariama 250 tūkstančių eurų žala, o apie 200 tūkstančių eurų nauda, nes sumažėjo koncesijos mokestis. Be to, buvo išsiderėta, kad koncesininkas atsisakys pirmenybės prasitęsti sutartį.
Galiausiai D.Griškevičius ir A.Bartulis kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūrą, kad būtų atliktas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižto.

Prarado parašo teisę

Aistros vėl įsisiūbavo šią savaitę, kai paaiškėjo, jog administracijos direktorius A.Bartulis iš abiejų pavaduotojų „darbiečio“ Marijaus Veličkos ir socialdemokrato Gintauto Sitniko atėmė parašo teisę. Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje tai buvo aiškinama politiniais motyvais – neva abu pavaduotojus norima atriboti nuo politikavimo.

M.Velička netrukus pravėrė paslapties skraistę – išplatino dokumentus ir pranešimą spaudai, kuriame į įvardijo priežastį, dėl kurios prarado teisę pasirašyti dokumentus.

Pasak direktoriaus pavaduotojo, jis vadovo rūstybę užsitraukė, nes lapkričio 15 d. konstatavo, jog arenos valdytojas nėra pateikęs privalomos audito ataskaitos, todėl tai įvardijo koncesijos sutarties
esminiu pažeidimu ir arenos valdytojui nurodė per 30 dienų sumokėti  2896,2 euro baudą.

Teisininkas M.Velička suabejojo, ar teisėta mokėti koncesijos mokestį  nesant privalomos audituotos ataskaitos viešajai įstaigai, kurios dalininkas Gintaras Radavičius jau yra nuteistas už nusikalstamą veiką.

Pats inicijuos atstatydinimą

Trečiadienį sušauktoje spaudos konferencijoje meras A.Visockas pareiškė, kad viena apkalta tikrai bus – ją surengs asmeninį pasitikėjimą praradusiam M.Veličkai.

Pasak mero, dėl gautos informacijos direktoriaus pavaduotoju nepasitikėjo nuo pirmos dienos: „Jis padarė ir gerų darbų, kai kuriuose klausimuose mūsų nuomonė tikrai sutapo. Tačiau dabar paaiškėjo, kad dėl nepanaudotų Vyriausybės investicijų programos (VIP) pinigų turėsime grąžinti 220 tūkstančių eurų. J.Janonio gimnazijos remonto projektą kuravo būtent M.Velička“.

Žurnalistų paprašytas pasidalinti kompromatu apie direktoriaus pavaduotoją, meras atsisakė tai daryti, bet prasitarė, kad toleravo jį dėl jo bendrapartiečių Tarybos narių reikalingo palaikymo.

A.Visockas sakė, kad likus trim mėnesiams iki rinkimų bandymas nuversti vadovus yra be jokio pagrindo: „Peršami nuostoliai, už kuriuos atsakingi patys interpeliacijų rengėjai, nes kalba eina apie 2013 metus”.

Meras vylėsi, kad politikai išgirs argumentus ir atšauks savo parašus.

Kaltę vertė teisininkams

Pasak A.Visocko, galimybė išsiieškoti iš arenos valdytojo tariamą žalą buvo prarasta dar 2013 m., kai taikos sutartį pasirašė tuometinis administracijos direktorius Vladas Damulevičius: „Tai buvo naudinga jam pačiam, nes jam buvo iškelta baudžiamoji byla. Taikos sutartyje nurodyta, kad Savivaldybė nebegalės antrą kartą pareikšti pretenzijų“.

Šiaulių meras įsitikinęs, kad politikus klaidina „viena teisininkų kontora“ ir įvardijo advokatą Egidijų Morkūną.

Pasak A.Visocko, šiam teisininkui gali būti naudinga, jei pasikeistų Savivaldybės vadovai. Lietuvos advokatūrai yra pateikta medžiagos apie advokato atstovavimą abiem pusėms. Viena pretenzija nusiųsta dėl atstovavimo Savivaldybės ir VšĮ „Pramogų sala“ interesams, kita – dėl Savivaldybei ir bendrovei „Meba“.

Su pastarąja bankrutuojančia įmone Šiaulių miestas bylinėjasi dėl žlugusio Menų inkubatoriaus statybų. „Mes turėjome tris byla, ir mums labai sekėsi“, - sakė A.Visockas.

Pavaldiniui – priekaištai

Administracijos direktorius A.Bartulis neneigė, kad buvo pokalbis su pavaduotoju M.Velička dėl arenos valdytojui nusiųstos pretenzijos ir baudos. Tačiau jis tikino, kad parašo teisė atimta ne dėl šios priežasties.

„Įstaigos politiką formuoja vadovas, jos neturi imtis pavaduojantys asmenys, - sakė A.Bartulis. - Juolab kad matau padarytų klaidų“.

Administracijos direktorius sakė, kad įstaigos auditas vėlavo dėl pateisinamos priežasties – teko samdyti tarptautinę įmonę, be to, atlikti išsyk dvejų – 2016 ir 2017 metų ataskaitą. “Nesakau, kad negalima bausti koncesininko, sutartis tai numato, bet tai darysime viską apsvarstę koncesijos sutarties priežiūra užsiimančioje komisijoje, kurios posėdis vyks pirmadienį“, - sakė A.Bartulis.

Nesutarimai - dėl privalomos ataskaitos

Koncesininkas vėlavo pateikti ataskaitą ne tik Savivaldybei, bet ir visuomenei. Mat viešosios įstaigos iki gegužės 1 d. privalo pateikti ir viešą veiklos ataskaitą. Ji tinklapyje atsirado tik dabar.

Ataskaitoje nurodoma, kad 2017 m. “Pramogų sala” už 34 tūkstančius eurų įsigijo automobilį, o turimą pardavė už 19,5 tūkstančio eurų. Pagal koncesijos sutartį didesnius kaip 14 tūkstančių 480 eurų pirkinius arenos valdytojas privalo derinti su Šiaulių miesto savivaldybe.

Paklaustas, ar praėjusiais metais davė leidimą pirkti automobilį, A.Bartulis pripažino, jog apie tokį pirkinį nebuvo girdėjęs: „Tikrai nepamenu, kad būtų buvęs toks prašymas. Pirmadienį per posėdį viską išsiaiškinsime“.

Iš ataskaitos matyti, kad prabangą mėgstantis arenos valdytojas G.Radavičius savęs irgi neskriaudė: 2017 m. generalinio direktoriaus paslaugos kainavo 61 tūkstantį 128 eurus. Iš generalinio direktoriaus į pavaduotojus šiemet perėjęs G.Radavičius važinėja ypač prabangiu visureigiu „Mercedes Benz“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.