Didiesiems miestams įkandęs Rokiškis didžiuojasi – laukia išskirtinė eglė

Kai didmiesčiai verčiasi per galvas, kaip su maišu pinigų ryškiau papuošti kalėdinę eglutę, Rokiškis, prisiminęs unikalųjį savo krašto drožėją Lionginą Šepką, visiems šluosto nosis susikalta paprasta neprasta medine grožybe.

 Sekdami talentingojo kraštiečio pėdom rokiškėnai pasistatė medinę kalėdinę eglę, dieną aiškiai tai matyti, o sutemus, kaip ir priklauso, ji virs švytinčia puošmena.
 Sekdami talentingojo kraštiečio pėdom rokiškėnai pasistatė medinę kalėdinę eglę, dieną aiškiai tai matyti, o sutemus, kaip ir priklauso, ji virs švytinčia puošmena.
 Sekdami talentingojo kraštiečio pėdom rokiškėnai pasistatė medinę kalėdinę eglę, dieną aiškiai tai matyti, o sutemus, kaip ir priklauso, ji virs švytinčia puošmena.<br> panskliautas.lt nuotr.
 Sekdami talentingojo kraštiečio pėdom rokiškėnai pasistatė medinę kalėdinę eglę, dieną aiškiai tai matyti, o sutemus, kaip ir priklauso, ji virs švytinčia puošmena.<br> panskliautas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailutė Kudirkienė, panskliautas.lt

Dec 2, 2018, 3:22 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 12:43 PM

Daug kam – grožybė

Rokiškio muziejaus kieme pastatyta 15 metrų aukščio medinė, liaudies meistrų drožinėtais paukštukais išpuošta Kalėdų eglė dar neįžiebta, bet jau kelia aistras.

Feisbuke platinamos šios eglės nuotraukos sulaukia gausybės komentarų.

Vieni rašo, kad nuo to natūralaus reginio širdis spinduliuoja, giria nuostabų kūrinį ir puikią idėją, kiti gi Rokiškio menininkų išmone baisisi, vadina ją indėnų namuku, katastrofa, keliančia neviltį ir liūdesį. Dargi pajuokiančiai klausia, ar ir Kalėdų Senelis Rokiškyje bus medinis?

Eglės įžiebimo ceremonija vyks gruodžio 8-ąją, kartu su renginio „Rokiškis – kultūros sostinė“ atidarymu.

Apmokėjo verslininkai

Savo miestą nustebinti dar niekur nematyta kalėdine egle sugalvojo dailininkų klubo „Roda“ vadovas Arūnas Augutis, jau anksčiau išgarsėjęs provokuojančiais kūriniais ir drąsiomis idėjomis.

Jis ne tik pasiūlė daryti medinę eglę, bet ir pats nubraižė jos projektą. Taip pat iš karto pasiūlė, kas tą projektą įgyvendins: Šiaulių dramos teatro scenografas Arūnas Uogintas.

Šiauliečiui puikiai pažįstama Rokiškio dvasia, jis yra nuolatinis langinių plenerų dalyvis.

„Šis scenografas turi labai gerą erdvinę vaizduotę“, – savo pasirinkimą paaiškino A.Augutis.

Eglei prireikė 15 kubų lentų, kainavusių apie 3 tūkstančius eurų. Bet miesto biudžetui tai nekainavo nė cento, apmokėjo, kaip ir anksčiau, verslininkai.

Prisidėjo nagingiausieji

Pasak A.Augučio, visas eglės grožis atsiskleis ją apšvietus. Viršuje įtaisyti spalvoti prožektoriai, spinduliai bus nukreipti taip, kad išryškėtų ažūras.

Ant eglės nėra nė vieno blizgučio, tačiau įjungus šviesas ji vis dėlto sušvytės. A.Uogintas sugalvojo, kaip išgauti ypatingą efektą, pats prigamino veidrodžio gabaliukais dengtų kubelių. Į jų šonus atsimušusi šviesa suteiks žėrėjimo įspūdį.

Eglės puošybai panaudota 300 medinių paukštelių ir ilga eilė medinių grandinių. Juos drožė tautodailininkai ir šiaip nagingi rokiškėnai, prisidėjo ir miesto mokyklų vaikai.

„Be blizgučių, bet būsim originaliausi. Tokie jau tie rokiškėnai – ambicingi ir kūrybingi, turim pasirodyti, kad kitąmet būsim kultūros sostine“, – sako A.Augutis.

Tiesiog eikite pažiūrėti

Atsakymas, kodėl šiemet Rokiškio eglė medinė, labai paprastas.

Kultūros sostinės renginio režisierius Dalius Abarius, režisavęs ir šimtmečio dainų šventę, nusprendė, kad pagrindinis kultūrinių metų akcentas atidarymo šventės scenarijuje bus šio krašto garsenybės, unikalaus drožėjo Liongino Šepkos kūryba. Nieko kito nebeliko, kaip tam scenarijui pritaikyti eglutę.

„Išgarsins Rokiškį šita eglė. Neliks ji pilka pelė miesto istorijoj“, – ir feisbuke atsirado graži pranašystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.