A. Juozaitis tiki, kad demografines žaizdas galima išspręsti „apkarpant sparnus Vilniui“

Kandidatai į prezidentus tautininkas Arvydas Juozaitis ir liberalas Petras Auštrevičius pirmadienio rytą pradėjo „Žinių radijo“ laidoje „Rinkimų kovos“.

Arvydas Juozaitis.<br>kiti
Arvydas Juozaitis.<br>kiti
Petras Auštrevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Petras Auštrevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Juozaitis.<br>kiti
Arvydas Juozaitis.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 10:21 PM

Demografijos problemos mūsų šalyje yra vienos ryškiausių: gimstamumo, mirtingumo ir migracijos rodikliai gana prasti.

A.Juozaitis, paklaustas apie šalies demografines problemas sakė, kad „prezidentas yra santarvės skatintojas ir vilties teikėjas“, todėl gali padaryti įtakos būtiniems sprendimams, nors tai nėra jo pareiga.

„Jis gali įtakoti vyriausybes, jis gali siūlyti nutarimus, skatinti Seimą, kviesdamas ir skatindamas tai daryti, kas buvo ką tik panaikinta – motinoms buvo mokamas pakankamai solidus dekreto atlygis. Ši prezidento iniciatyva gali būti atnaujinta. Būtinai reikia atnaujinti, atgaivinti regionus. (...) Reikia priminti, kad keli miestai gali būti sustabdyti ir kitiems taip padaromas postūmis.

Kai aš važinėju po Lietuvą, apie pusantro šimto vietų esu aplankęs per šiuos kelis mėnesius, tai tikrai matau, kad yra dvi Lietuvos. Vilnius vis labiau arogantiškas ir vis mažiau žiūri į miesto prieigas. Regionus mato jau kaip tuštumą. Su tokia pozicija turi nenueisi. Prezidentas turi kaip tik apkarpyti Vilniui sparnus“, – „Žinių radijo“ eteryje sakė kandidatas A.Juozaitis.

Su tuo kategoriškai nesutiko jo debatų oponentas P.Auštrevičius. Jis tikino, kad visai nereikia „kirpti sparnų tiems, kam sekasi“.

„Sėkmės istorijos turi būti dauginamos ir plečiamos visoje Lietuvoje. Vilnius yra sostinė, todėl daug investicijų ir jaunų žmonių pritraukia. Gimstamumo skatinimas, šeimų palaikymo politika yra daugiasluoksnė. O Lietuva dabar linksta į visiškai keistą šeimų palaikymą, man tai kelia nerimą. Ne per darbines pajamas, ne per mokesčių mažinimą, šeimoms, turinčioms vaikus.

Kažkodėl mes tolstame nuo to ir einame prie tiesioginių išmokų. Jaunoms šeimoms reikia ne nemokamo būsto kažkur Lietuvoje, kur nėra gerų darbo vietų, bet geresnių pajamų ir geresnio darbo apmokėjimo. Mes turime žmonėms garantuoti infrastruktūrą“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Kandidatai dar laidos pradžioje taip pat įvertino gyvenimą Lietuvoje. Jam jie skyrė po septynis balus.

Prezidento rinkimai rengiami kitų metų gegužės mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.