Lenkų rinkimų akcija prakalbo apie planus prisijungti prie koalicijos, bet yra papildomų sąlygų

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos spaudos konferencijoje Seime prabilta apie galimybę jungtis prie valdančiųjų. Partijos atstovai teigė, kad pokalbiai dėl šios frakcijos prisijungimo prie valdančiųjų vyksta nuolatos. Bet kol kas nekonkrečiai, tad ir apie ministerijas kalbėti gana anksti.

LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.<br>T.Bauro nuotr.
LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 12:29 PM, atnaujinta Dec 4, 2018, 1:20 PM

LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis prakalbo apie konkrečius darbus ir jų pasiūlymais, kuriems pritarus būtų galima konkrečiau kalbėtis apie bendrą darbą su valdančiaisiais.

Pasiūlymai, kuriuos pristatė politikai, yra šie: vaiko pinigų didinimas, didinant socialinės išmokos dydį iki 60 eurų, su sąlyga, kad jie ateityje pasieks 120 eurų, taip pat – nemokami vaistai pensininkams. Juos pasiekti būtų galima, anot politikų, apmokestinant bankų aktyvą. 

„Kalbos dėl koalicijos kyla nuolat. Mes šituose rūmuose ne vieną kartą atsakinėjome į šiuos klausimus. Mes gauname tokius pasiūlymus, juos analizuojame, nors turime daug neigiamos patirties darbo koalicijoje“, – tvirtino partijos lyderis V.Tomaševskis ir pridūrė, kad su šia Vyriausybe dirbti kartu galėtų.

„Šita Vyriausybė yra kitokia, yra teigiamų pusių, bet mes negalime su viskuo sutikti. Jei pavyks susitarti, tada galėsime rimčiau kalbėti“, – kalbėjo jis.

Jis tvirtino, kad realiausias terminas, kada Lenkų rinkimų akcija galėtų prisijungti prie valdančiųjų, „iki pavasario“. 

„Yra pasiūlymų, šiandien buvo kalbama, dar ir prieš tris savaites turėjau susitikimą su premjeru, aptarėme“, – kalbėjo jis.

„Mes nekalbame apie ministerijas, jei formuosime Vyriausybę, tada bus bendras balsavimas, mes turime pakankamai žmonių vadovauti trims ir daugiau ministerijų. Bet šiandien mes konkrečiai nekalbame apie ministerijas, o apie sprendimus, kuriuos reikia priimti“, – sakė V.Tamoševskis.

Frakcijos atstovai paskelbė, kad įregistravo įstatymo projektą, kuris vaiko pinigus padidintų iki 60 eurų.

„Šiandien mes nuosekliai laikydamiesi užregistravome išmokų vaikams įstatymo pataisas, kur siūloma vaikų išmokas nuo kitų metų didinti iki 60 eurų, didinant socialinės išmokos dydį, kad kiekviena šeima gautų už kiekvieną vaiką tokią sumą. Neatsisakant kitų įmokų, labiau reikalaujančioms šeimoms, kurių pajamos yra dar mažesnės. Tai palies kiekvieną dirbantį, ne atskirą grupę ar segmentą, bet kiekvieną dirbantį, auginantį vaikus“, – tvirtino frakcijos seniūnė R.Tamašunienė. Tvirtindama, kad ši Vyriausybė kadencijos pabaigoje galėtų pasiekti ir 120 eurų.  

LLRA-KŠS pirmininkas V.Tomaševskis spaudos konferencijoje sakė, kad siekis yra 120 eurų.

„Šitie vaiko pinigai, mūsų siūlymas – 120 eurų, kiekvieną mėnesį už kiekvieną vaiką, yra aktualus. Mes stipriai vėluojame, mūsų kaimynai jau tai daro. Todėl registruojame, kad bent 60 eurų būtų mokama, bet mūsų tikslas – 120 eurų. Tikimės tai pasiekti iki 2020 metų“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat pasiūlė ir nemokamus vaistus senjorams, asmenims, kuriems yra daugiau nei 75 metai. 

„Raginame parlamentą atsižvelgti į šį labai svarbų reikalą ir kuo skubiau priimti šį įstatymą. Gali kilti klausimas, iš kur gauti pinigų? Mes, kaip rimta politinė jėga, niekada nesiūlome sprendimų neturėdami pinigų. Kartu yra užregistruotos pataisos dėl banko aktyvo apmokestinimo. Tokios turtingos struktūros kaip bankai moka labai nedidelius mokesčius. Tai iš ten galime paimti pinigus socialinėms išmokoms didinti. Dėl to papildomai į biudžetą įplauktų apie 100 mln. eurų“, – sakė V.Tomaševskis.

Sakydamas, kad tai ir yra pinigai įgyvendinti jų pasiūlymus. 

Paklaustas, ar jo nežeidžia valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio teiginiai, kad šiai frakcijai, sudarius koaliciją, nebūtų atiduodama Švietimo ir mokslo ministerija, politikas pabrėžė, kad iki portfelių dalybų nueita nėra.

„Mes nesiekiame jokių portfelių, mes kalbame apie programinius dalykus. Siūlymai yra, mes juos analizuojame, bet iki portfelių nėra nueita“, – tvirtino politikas.

Iki šiol ši frakcija Seime nepriklausė nei valdantiesiems, nei opozicijai, tačiau dažnai palaikė valdančiųjų pasiūlymus. Kalbos apie šios frakcijos prisijungimą prie koalicijos buvo girdimos jau ilgą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.