Dėl smurto prieš vaikus – politikų kaktomušos: M. Puidokas kaltina R. Karbauskį

Valstiečio Mindaugo Puidoko siūlymą keisti smurto prieš vaikus sąvoką parėmusių parlamentarų gretos tirpsta. Politikas prabilo, jog jiems rankas esą išsukinėja valdančiosios partijos vedlys Ramūnas Karbauskis.

M.Puidokas metė kaltinimus R.Karbauskiui.<br> lrytas.lt montažas.
M.Puidokas metė kaltinimus R.Karbauskiui.<br> lrytas.lt montažas.
Parlamentaras M.Puidokas pasiryžęs ginti jo rengtas įstatymo pataisas.<br>T.Bauro nuotr.
Parlamentaras M.Puidokas pasiryžęs ginti jo rengtas įstatymo pataisas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2018, 6:17 AM, atnaujinta Dec 5, 2018, 7:40 AM

Prieš kelias savaites pateiktas Vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisas, siūlančias stabdyti vadinamąją Matuko reformą, iš pradžių parėmė 58 skirtingoms frakcijoms priklausantys parlamentarai.

Tačiau kilus triukšmui ir pasigirdus nuogąstavimų, kad siūlomomis pataisomis vėl siekiama įteisinti smurtą prieš vaikus, jas rėmę politikai ėmė blaškytis.

Iš pradžių savo parašų išsižadėjo projektą pasirašę konservatoriai, išskyrus Rimantą Dagį, kuris nepakluso partijos prezidiumo įpareigojimui atšaukti parašą.

R.Karbauskis konservatorių vadovą Gabrielių Landsbergį dar neseniai bandė pašiepti dėl nedemokratiškų jo veiksmų.

Bet M.Puidokas antradienį panašiai elgiantis apkaltino ir valstiečių vedlį: „Siekdamas apsaugoti socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį R.Karbauskis bando valstiečius priversti atsiimti savo parašus ir remti Vyriausybės teikiamą projektą.“

Rėmėjų gretos pakriko

Savo parašus po projektu atšaukiantys Seimo nariai nurodo skirtingas priežastis, kodėl taip elgiasi, bet tokį žingsnį jau žengė vienuolika parlamentarų.

Be konservatorių, parašus atšaukė ir opozicinei Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantys valstiečių rėmėjai Jonas Varkalys, Ričardas Juška bei Juozas Baublys.

Kiek anksčiau parašų išsižadėjo valstiečiai Rima Baškienė, Audrys Šimas, Vytautas Rastenis, Laimutė Matkevičienė, Petras Nevulis. Prie šios kompanijos antradienį prisijungė ir partijai nepriklausantis Žmogaus teisių komiteto pirmininkas valdančiųjų atstovas Valerijus Simulikas.

M.Puidokas „Lietuvos rytui“ sakė, kad baimindamasi dar vieno ministro griūties, frakcijos vadovybė siekia sujungti jo ir Vyriausybės siūlomas įstatymo pataisas, o jų svarstymą nukelti po kitų metų biudžeto priėmimo.

Įvertino ministro pastangas

Seimo vicepirmininkė R.Baškienė „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad toks scenarijus buvo aptariamas pirmadienį vykusiame valdančiosios frakcijos posėdyje.

L.Kukuraitis valstiečiams pristatė jo vadovaujamos ministerijos parengtą įstatymo projektą, kuris Vyriausybei turi būti pateiktas trečiadienį.

„Projekte paliekamos dabar galiojančios smurto prieš vaikus sąvokos, bet atsisakoma grėsmės lygių nustatymo, o pagrindinis dėmesys skiriamas pagalbai šeimai“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Baškienė.

Parlamentarės teigimu, ministerijos parengti siūlymai yra kompromisiniai, todėl frakcija linkusi Vyriausybės projektą laikyti prioritetiniu: „Mes tikimės, kad abu projektus Seimui pavyks pateikti kartu.

Frakcijos posėdis vyko po netikėto premjero Sauliaus Skvernelio pranešimo apie trijų ministrų keitimą. R.Baškienė pasidžiaugė, kad tai gali būti postūmis labiau stengtis ir postus išsaugojusiems ministrams.

Tiesa, anot Seimo vicepirmininkės, frakcija priekaištų L.Kukuraičiui neturėjo ir anksčiau: „Jis tariasi, klausosi. Ir dabar atbėgo į frakciją pasitarti. Jis gali dirbti.“

Pasiūlytos „pagalvės“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antradienį pranešė parengusi pakeitimus, kuriais pataisoma liepos mėnesį startavusi nauja vaiko teisių apsaugos sistema.

Numatoma, jog net nustačius, kad vaikui būtina apsauga, jis nebūtų iškart paimamas iš tėvų ar globėjų, bet pirmiausia šią apsaugą būtų bandoma užtikrinti per laikinąją priežiūrą.

„Laikinoji priežiūra, kai vaiką prižiūri tėvų nurodyti giminaičiai ar šeimos draugai arba kai vaikas su vienu iš tėvų, kuris nekelia pavojaus, apgyvendinimas šeimos krizių centre, galėtų tapti tarsi „pagalve“, apsaugančia vaiką nuo paėmimo iš tėvų.

Šiuo pakeitimu norime pabrėžti, kad vaiko paėmimas iš tėvų teismo sprendimu turi būti kraštutinė priemonė, kai jau niekas nepadeda“, – aiškino L.Kukuraitis.

Valstietis žada priešintis

Tačiau M.Puidokas nesutinka, kad įstatymo pataisos būtų svarstomos kartu ar sujungtos, – esą to padaryti neįmanoma, nes projektuose įvardijamos sąvokos esą yra kardinaliai priešingos.

Valstietis tikino, kad jo siūlymas įteisinti nežymų smurtą prieš vaikus priešininkų stovykloje esą buvo suprastas klaidingai: „Mes to nesiūlome, jokios fizinės bausmės nebūtų leidžiamos, tačiau tėvams už nusižengimus siūloma taikyti proporcingas nuobaudas.“

Politiko manymu, L.Kukuraitis ir jo komanda eina priešingu keliu, kuris neatrodo teisingas: „Tai būtų bandymas iškraipyti mūsų projekto esmę, paliekant dabar veikiančią ydingą praktiką ir mums svetimus modelius.

Išryškėjusios problemos liktų, o su tuo sutikti negalime ir tam priešinsimės. Man tai – kertinė vertybinė linija, nuo kurios aš nesitrauksiu.“

M.Puidokas kitaip nei R.Baškienė vertina ir L.Kukuraitį: „Jis bando spręsti situaciją, stengiasi, bet jam sekasi nekaip. Gal bėdų kyla ne dėl paties ministro, o dėl komandos, todėl jis turėtų imtis rimtų pokyčių. Ministrui derėtų pasirinkti ekspertus, kurie pateiktų realią situaciją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.