Europos Taryba ragina Seimą atkurti R. Pakso teises dalyvauti rinkimuose

Europos Taryba paragino Lietuvos Seimą atkurti per apkaltą iš prezidento pareigų pašalinto Rolando Pakso teises dalyvauti rinkimuose, įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą.

 R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2018, 10:32 AM

Tarybos Ministrų Komitetas pakvietė Lietuvos valdžią imtis priemonių, kad „bent pirmuoju skaitymu būtų priimtos reikalingos Konstitucijos pataisos per Seimo 2019-ųjų pavasario sesiją“.

Tokios pataisos pastarąjį kartą svarstytos spalio mėnesį, bet joms priimti Lietuvos parlamente pritrūko balsų.

Komitetas pareikalavo dar šiemet pateikti informaciją apie naują įstatymo projektą ir vėliau kas mėnesį informuoti apie naujus įvykius.

Strasbūro teismas 2011 metais paskelbė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose per apkaltą pašalintam asmeniui yra neproporcingas ir pažeidžia jo teises.

Teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis komitetas išreiškė gilų susirūpinimą, kad nuo to laiko Lietuvoje žlugo jau keturi bandymai priimti pataisas, ir Europos žmogaus teisių konvenciją pažeidžianti situacija tebeegzistuoja.

„Ministrų Komitetas (...) pareikalavo Lietuvos valdžios pareigūnų ir politinių lyderių padvigubinti savo pastangas pasiekti konkrečios pažangos parlamentiniu lygiu, kad Lietuva laikytųsi savo įsipareigojimų pagal Konvenciją“, – rašoma ketvirtadienio vakarą paskelbtoje rezoliucijoje.

R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Šiuo metu R. Paksas yra Europos Parlamento narys. Apkaltą jis vadina perversmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.