Arūnas Dumalakas. Nori būti naudingas miestui - neik į darbą

Apie taupymą kiekviename žingsnyje kalbanti Vilniaus valdžia nė nesusimąsto, kiek dar daug šioje srityje galima nuveikti. O juk reikia visai mažai – tik nebesišypsoti ištarus „darbas namuose“.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 7:00 AM

Taip, sunku susilaikyti, juolab kad darbą namuose dar daug kas painioja su sena veltėdystės tradicija, vadinama panašiai – „darbas su dokumentais“.

Darbo namuose ledus pralaužęs meras R.Šimašius įrodė, kad tai – visai ne sovietinio raugo darbas su dokumentais. Vėliau mero bendraminčiai tai tik patvirtino.

Jau metus savivaldybėje vykstantis eksperimentas įrodė, kad valdininkų neatėjimas į darbą penktadieniais ir jų darbas tądien namuose visiškai nedaro neigiamos įtakos Vilniaus gyvenimui.

Priešingai – valdininkams vaisingai darbuojantis namuose Vilniui tai duoda tik naudos. Nemažai jų, išbandę šią naujovę, prisipažino, kad dirbdami namuose taip užsimiršo, jog nepastebėdavo, kaip besirūpindami sostinės reikalais praleisdavo ir šeštadienį, sekmadienį.

Pirmadieniais šio eksperimento dalyviai į savivaldybę skriedavo ir pailsėję, ir kaip reta darbingi. Jie nekantriai laukdavo penktadienio, kai vėl galės tarnybiniuose kompiuteriuose išdidžiai įrašyti „darbas namuose“.

Palaukite, o tai kodėl valdininkams leidžiama namuose dirbti tik penktadieniais? Kodėl ne pirmadieniais ar trečiadieniais? O gal visą savaitę?

Va čia ir būtų didysis taupymas. Ištuštėjus savivaldybės dangoraižiui patalpas būtų galima išnuomoti, parduoti. Na, gal pasilikti vieną aukštą susirinkimams sušaukti. Bet ir tai nebūtina – juos taip pat galima rengti nuotoliniu būdu.

Nebereikėtų mokėti už savivaldybės patalpų šildymą, nebeliktų kitų komunalinių mokesčių, tarnybinių automobilių. Juk visa tai – iš mokesčių mokėtojų kišenių.

Jiems teliktų išlaikyti kelias interesantų priėmimo skyriaus darbo vietas, kad vilniečiams liktų kur kreiptis su skundais ar dėl pažymų.

Juk Londonas taip elgiasi, ten valdininkai neturi nuolatinių darbo vietų. Tai kodėl Vilnius negali pasinaudoti šiuo pavyzdžiu?

Taip liberalizavus darbo tvarką į Vilniaus valdymą būtų galima įtraukti kituose miestuose ar net užsienyje gyvenančius specialistus. Jų patirtis, požiūris Vilniui būtų išties naudingas.

Tiesa, tokių specialistų Vilnius jau turi. Kaip jie vargsta keliaudami į darbą sostinėje! Galbūt dėl to ir kuriami planai savivaldybės pastatą statyti prie geležinkelio stoties, kad sutrumpėtų kelionė į darbą, nekiltų pagunda naudotis tarnybiniu transportu.

Viso to būtų galima išvengti išplėtojus nuotolinio darbo eksperimentą, kurį Vilniaus savivaldybė pradėjo pirmoji Lietuvoje. Bėda tik tai, kad namuose dirbančio savivaldybės klerko nelabai patikrinsi. Juk tai privati erdvė, į ją kada panorėjęs neįsibrausi.

Bet gal tos kontrolės ir nereikia. Juk per metus spėjome įsitikinti, kad penktadieniais į darbą neateinantys valdininkai – menka bėda miestui.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.