Vilniaus valdžia su barais kovoja neįprastai: prie durų pastatė lauko tualetus

Savivaldybei mielesnės ne teisinės, bet laukinės priemonės ginčui spręsti. Todėl nelaukiant teismo sprendimo prie baro, kurio iškaba specialistams kelia abejonių, buvo atvežti net penki biotualetai. Gal jų dvokas privers verslininkus persigalvoti?

Baro šeimininkai manė, kad biotualetai išrikiuoti prieš karinės technikos paradą, kuris vyko lapkričio 23-iąją, tačiau po renginio jų niekas nė neketino išvežti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Baro šeimininkai manė, kad biotualetai išrikiuoti prieš karinės technikos paradą, kuris vyko lapkričio 23-iąją, tačiau po renginio jų niekas nė neketino išvežti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių buvo nurodyta tualetus užkelti ant terasos, bet jie ant jos netilpo.
Iš pradžių buvo nurodyta tualetus užkelti ant terasos, bet jie ant jos netilpo.
Nesugebėję teisinėmis priemonėmis įveikti M.Gelažniko valdininkai  Didžiojoje gatvėje prie jo parduotuvės pastato, kurio fasadą darko  kolonos, 2011 metų pavasarį taip pat pastatė du biotualetus.
Nesugebėję teisinėmis priemonėmis įveikti M.Gelažniko valdininkai Didžiojoje gatvėje prie jo parduotuvės pastato, kurio fasadą darko kolonos, 2011 metų pavasarį taip pat pastatė du biotualetus.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 2:33 PM

Vietoj penkių žvaigždučių – penki biotualetai. Jų prie pat įėjimo durų sulaukė Islandijos gatvėje įsikūręs baras „Uncle Sam’s American Pub“.

Savivaldybė pripažįsta, kad užeigos klientus atbaidantys biotualetai, kurie jau skleidžia ne tik oro gaiviklių kvapus, stovės iki gruodžio 23-iosios.

Dėl tokių valdžios veiksmų mėginęs skųstis baro šeimininkės bendrovės „Dėdė Semas“ direktorius Edvinas Juškevičius liko it musę kandęs. O dėl tokioje vietoje išrikiuotų biotualetų kenčia ne tik baras, bet ir kitoje gatvės pusėje esanti kavinė „Caffeine“, kitos užeigos.

E.Juškevičius įsitikinęs, kad savivaldybė taip keršija už nepaklusnumą, – sulaukęs reikalavimo baras jam nepakluso, todėl prasidėjo teismų maratonas, kuris nesibaigęs iki šiol.

Surakino viena grandine

Kai lapkričio 23-iąją į Islandijos gatvę buvo atvežti biotualetai, baro „Uncle Sam’s American Pub“ darbuotojai manė, kad jie skirti karinės technikos parado žiūrovams.

Kitą dieną įvyko paradas, pirmadienį atvažiavo bendrovės „ToiToi“ darbuotojas išvalyti biotualetų.

Atlikęs darbą juos taip ir paliko prie baro durų.

Kad nebaidytų klientų, baro darbuotojai biotualetus pastūmė penkis metrus į terasos galą. Bet netrukus atvažiavo bendrovės „Grinda“ darbuotojas ir surakino biotualetus grandine.

Barmenas mėgino darbininko klausti, ką jis daro, bet vyras nelabai turėjo ką atsakyti: „Aš pats nežinau.

Man liepė tualetus surakinti į krūvą.“ Dabar jų pastumti į šoną nuo įėjimo neįmanoma.

Klientai pradėjo skųstis

Supratęs, kad pastatyti prie baro tualetus yra savivaldybės nurodymas, E.Juškevičius paprašė teisininkės Rūtos Milieriūtės surašyti valdžios vyrams paklausimą.

Savivaldybei teisininkė priminė, kad biotualetai buvo pastatyti prie maitinimo įstaigos ties langais, blokuojant įėjimą.

„Susisiekus su įmone, kuriai priklauso šie biotualetai, buvo paaiškinta, jog įmonė vykdo savivaldybės administracijos nurodymus biotualetus atvežti čia ir juos pastatyti būtent šioje vietoje ir niekur kitur“, – rašė savivaldybei R.Milieriūtė.

Anot jos, dėl to maitinimo įstaiga tapo nepatraukli klientams. Klientai ėmė skųstis administracijai dėl nehigieniškos aplinkos, reikšti nepasitenkinimą dėl ribotos galimybės būti terasoje.

Dėl to bendrovė „Dėdė Semas“ patiria tiesioginių nuostolių, dėl tokių savivaldybės veiksmų negali vykdyti įprastinės veiklos.

„Tai yra verslo subjekto teisės verstis ekonomine veikla nepagrįstas ribojimas ir varžymas, tai iš esmės draudžia Lietuvos Respublikos teisės aktai“, – įsitikinusi R.Milieriūtė.

Ji bendrovės vardu paprašė susitikimo su savivaldybės administracijos vadovais.

Įmonė kreipėsi į teismą

Po paklausimo ir prašymo susitikti bendrovė „Dėdė Semas“ sulaukė mero Remigijaus Šimašiaus žinutės: „Jei įvyks susitikimas, jo metu taip pat būtinai aptarkite nelegaliai pakabintos iškabos klausimą. Taip pat ir terasos, kuri, kiek man žinoma, nelegaliai užima dalį viešosios erdvės, klausimą.“

Bet susitikimas taip ir neįvyko, o bendrovės teisininkė sužinojo, kad jos surašytas paklausimas dingo iš savivaldybės dokumentų sistemos. Kai ir daugybę kartų paskambinus valdininkai nieko konkretaus neatsakė, bendrovė „Dėdė Semas“ kreipėsi į teismą.

Įmonė paprašė teismo nustatyti, ar tokie savivaldybės veiksmai yra protingi, o jeigu ne – įpareigoti už tai atsakyti.

Atsakymas sukėlė juoką

Tiesa, savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas mėgino paaiškinti, kodėl ties Islandijos ir Vilniaus gatvių sankirta atsirado biotualetai.

Esą gyventojai skundėsi, kad greta įsikūrusių barų lankytojai šlapinasi ne tik įstaigų tualetuose, bet ir gatvėse, kiemuose, tarpuvartėse ir kitose vietose. Žmonių srautai šioje miesto dalyje dideli, o maitinimo įstaigose esančių tualetų – per mažai.

„Vykdydama įstatyme numatytą funkciją, atsižvelgdama į gyventojų skundus bei interesus ir siekdama prisidėti prie problemos sprendimo savivaldybė pastatė 5 biotualetus.

Biotualetai pastatyti Islandijos gatvėje netoli susikirtimo su Vilniaus gatve, nes tai patogiausia vieta abiejų gatvių kavinių ir barų klientams“, – dėstoma G.Lepersko atsakyme.

E.Juškevičiui toks atsakymas kelia juoką: „Vienas skundas yra 2014 metų, kai mūsų Islandijos gatvėje nė kvapo nebuvo, o kitas – iš Subačiaus gatvės, kuri yra kitoje Senamiesčio pusėje.“

Dėl tualetų trūkumo savivaldybė į bendrovę „Dėdė Semas“ niekada net nesikreipė.

„Niekas dėl to su verslininkais nerengė susitikimų.

Jei jau tikrai labai reikia biotualetų, galėjo ateiti ir pasitarti dėl vietų, kuriose būtų galima juos pastatyti“, – aiškino E.Juškevičius.

Klientai apeina ratu

Juokinga jam atrodo ir tai, kad skundą dėl biotualetų „Dėdė Semas“ parašė policijai, tačiau atsakymą gavo ne iš pareigūnų, o iš savivaldybės: „Policijos bandėme prašyti pagalbos, o atsakė tie, kuriais skundžiamės.“

E.Juškevičiaus žodžiais, sunku pasakyti, kiek baras neteko lankytojų, tačiau pastačius biotualetus jam ne kartą teko matyti situaciją, kai atėję rezervuoti stalų žmonės, pažvelgę pro langą į gatvę, staiga imdavo kalbėti, kad dar pagalvosią.

„Dėl tokio savivaldybės žingsnio kenčiame ne tik mes. Jeigu teismo sprendimas bus nepalankus, jį skųsime. Bet kiek ši istorija gali tęstis?“ – klausė verslininkas.

Pasiūlė iškabą nuplėšti

Nesutarimų tarp savivaldybės ir „Dėdės Semo“ priežastis – iškaba. Savivaldybės nuomone, ji yra nelegali.

Apie tai ne kartą kalbėta ir savivaldybės tarybos posėdžiuose. Daugiausia dėl iškabos piktinosi tarybos narys Markas Adamas Haroldas. „Sostinei“ jis pakartojo esąs įsitikinęs – iškaba nelegali. O dėl biotualetų politikas neturįs nuomonės – nesąs komunalinio ūkio specialistas.

Viename tarybos posėdyje net buvo siūloma iškabą tiesiog nuplėšti, tačiau savivaldybės Turto departamento direktorius Vygintas Jakas sudrausmino: „Tokiu atveju būsime apkaltinti savavaldžiavimu.“

Dar balandžio mėnesį Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad iškaba virš baro iškelta neteisėtai, įpareigojo per 20 darbo dienų nuo teismo sprendimo šią išorinę reklamą pašalinti savo lėšomis.

Tačiau iškaba „Uncle Sam’s“ kabo iki šiol, nes baras teismo sprendimą apskundė aukštesnei instancijai. Teismo procesas dar nesibaigęs.

E.Juškevičius tikino, kad iškaba nėra bendrovės turtas. Esą ji priklauso įmonei, kuri anksčiau toje vietoje nuomojosi patalpas. Dabartiniai baro šeimininkai patalpų nuomos sutartį tik perrašė.

Užgrobė valstybinę žemę?

Savivaldybė su „Dėde Semu“ ginčijasi ir dėl lauko terasos, kaltindama neteisėtai užėmus dalį valstybinės žemės.

Į šį ginčą įtraukta ir Nacionalinė žemės tarnyba.

Tuo metu E.Juškevičius tikino, kad pusė lauko terasos įrengta privačiame sklype, kita dalis iš tiesų patenka į valstybei priklausančią teritoriją.

Jis tvirtino, kad įrengė terasą laikydamasis reikalavimų – pėstiesiems palikta net daugiau šaligatvio, nei reikalaujama. Tačiau savivaldybė leidimo įrengti terasą nesuteikė.

Kolonas siekė nugriauti penkerius metus

Panašiomis priemonėmis anksčiau buvo kovojama ir su verslininku Mariumi Gelažniku.

Nesugebėję teisinėmis priemonėmis įveikti M.Gelažniko valdininkai Didžiojoje gatvėje prie jo parduotuvės pastato, kurio fasadą darko kolonos, 2011 metų pavasarį pastatė du biotualetus (nuotr.).

Prieš M.Gelažniko drabužių parduotuvės „Class VIP“ duris biotualetai pastatyti nepraėjus nė mėnesiui po teismo nutarties, leidžiančios nugriauti savavališkai pastatytas parduotuvės kolonas.

Biotualetai papiktino ir M.Gelažniko kaimynus. Virš jo parduotuvės pastato antrajame ir trečiajame aukštuose įrengti butai.

Biotualetus gyventojai savivaldybei siūlė pastatyti kitapus Didžiosios gatvės, prie fontano.

Kiti vilniečiai buvo įsitikinę, kad biotualetus geriausia priglausti prie Rotušės sienos. Bet šiam siūlymui taip pat nepritarta.

Tąkart savivaldybės paaiškinimas buvo toks: statyti biotualetus Didžiojoje gatvėje skatino turistų, keliaujančių nuo Aušros vartų link miesto centro, srautas. Šie biotualetai esą yra maršruto viduryje.

Vieta prie M.Gelažniko parduotuvės neva tinkamiausia, nes šaligatvis plačiausias, šalia nėra lauko kavinių.

Savivaldybė, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Kultūros paveldo departamentas M.Gelažniką nesėkmingai mėgino priversti nugriauti prie parduotuvės nelegaliai pastatytas kolonas penkerius metus, kol galų gale jas pavyko nuversti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.