Kalėdoms Vilnius kviečia vyno taurei, Kaunas – šaukštui medaus. Ką pasirinksime?

Kauno ir Vilniaus rungtynės dėl pranašesnio miesto įvaizdžio (ir vaizdo) persikėlė ir į šventinę plotmę. Nors kritiškai nusiteikusieji neretai sako, kad šių dviejų miestų varžybos dėl pranašumo primena anekdotinę situaciją, kai vyrai pirtyje matuojasi, kurio ilgesnis...

 A.Jančys.
 A.Jančys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 7:12 AM, atnaujinta Dec 17, 2018, 10:30 AM

Vis dėlto daugeliui varžybos tarp Kauno ir Vilniaus net labai rimtai atrodo. Tūlas kaunietis patriotas išdidžiai pareiškia, kad jų meras V.Matijošaitis pažadino ilgai snaudusią miesto energiją, išlygino gatves ir ėmėsi atnaujinti jau prakeiksmu pačių kauniečių lūpose tapusią Laisvės alėją.

Sostinės mero R.Šimašiaus ryškus nuopelnas esą tėra nupjautos tujos prie Neries. Ir dar tas slenkantis Gedimino kalnas, kurio šlaitus sutvirtinti padėjo hidroinžinieriai iš Kauno.

Sostinės mylėtojas tuo metu atkerta, esą tegu kauniečiai nors ir kepurinę savo atnaujintos autobusų stoties salėse šoka – vis tiek Vilniaus nepavys. Pagal statistinius rodiklius Kauno savivaldybė – tik ketvirtoje vietoje, gerokai atsilieka nuo Vilniaus.

Artėjančios Kalėdos dar paspartino rungtynes. Abiejų miestų savivaldybės jau pakuoja dovanas savo partneriams – savivaldybės įmonėms, firmoms, vykdančioms bendrus projektus su miesto valdžia, miestui išskirtinai nusipelniusiems asmenims.

Sostinės savivaldybė pasirinko paprasčiausią variantą. Dovanų nupirko 600 butelių vyno: 300 butelių baltojo, 300 raudonojo. Iš viso beveik už 12 tūkst. eurų. Jiems specialiai sukurtos etiketės su Vilniaus logotipu bei simbolika. Vyno buteliai bus pakuojami į taip pat specialiai užsakytas raudonas kartono dėžutes su langeliu.

O Kauno savivaldybės dovanų sąraše vyno nėra. Galbūt taip yra todėl, kad dabartinė miesto valdančioji komanda už kai ką dėkinga blaivybės vertybes išpažįstantiems valstiečiams. Tad dovanoti vyną ar kitą alkoholinį gėrimą būtų tarsi spjūvis į veidą pagrindiniam blaivybės revoliucijos įkvėpėjui.

Galbūt Kauno meras V.Matijošaitis įsirašė į abstinentų gretas? Meras mėgsta staigmenas, ryžtingus sprendimus, tad visko gali būti. Pagaliau, tai asmeninis žmogaus pasirinkimas. Ar, kaip senovėje žmonės sakydavo, kiekvienas ulioja vis kitaip.

O Vilnių valdantiems liberalams tai kas – jie kaip tik įtūžę ant į blaivybės riterius įsišventinusių politikų, dar ir partija po teismus tampoma, tai tik ir lieka prisisriaubti vyno.

Taip, tarp Kauno savivaldybės dovanų nėra nei vyno, nei šampano, tačiau tos dovanos įvairesnės ir kaunietiškai dosnios. Suprantu, kad posakis „kaunietiškas dosnumas“ skamba paradoksaliai, maždaug kaip „švaistūnas suvalkietis“ ar „atlapaširdis škotas“, betgi Kalėdos – stebuklų metas, kai Kūčių vakarą net avys žmonių balsais mekena.

Kauno savivaldybė partneriams parengė labai įvairių dovanų – ir kalėdinių puošmenų eglutėms, ir stalinių kalendorių, ir medaus, raguolių.

Kauno savivaldybės atstovai paaiškino, jog dovanos bei suvenyrai galimi iš kelių variantų. Dovanos pasirenkamos ir teikiamos atsižvelgiant į partnerių rangą, vizito svarbą ir kitus kriterijus.

Rūšiuojant dovanas irgi pasireiškė kaunietiškai mąstysenai būdingas praktiškumas.

Pavyzdžiui, nesate labai ryškus ir daug prisidėjęs prie Kauno suklestėjimo? Gausite tik naujo pavyzdžio Kalėdų eglutės žaisliuką. Na, gal dar kokį čiulpinuką pridės.

Žaisliukai betgi dailūs ir ne visai pigūs, 6,20 euro už vieną, o tų žaisliukų nupirkta net 800.

Naujo pavyzdžio žaisliukai ant kalėdinės eglutės juk tikrai gražu ir linksma, ar dar reikia papildomo stimulo, taigi svaigalų, tam linksmumui? Žinoma, ne.

Esate labiau nusipelnęs – dar gausite storą ir spalvingą 2019 metų stalinį kalendorių. Irgi nepigų, po 3,80 euro, iš viso jų nupirkta 500 vienetų.

Neseniai teko matyti ne stalinį, o sieninį kalendorių su nuogomis gražuolėmis. Galime būti šimtu procentu tikri, kad savivaldybė partneriams dalys ne tokius.

O laimingiausieji, taigi labiausiai nusipelniusieji, gaus visą kalėdinį rinkinį: sauso medaus (skeptikai burbtelėtų: geriau – sauso vyno), arbatos, meduolį ir kalėdinį žaisliuką priedo.

Tokio komplekto kaina – 10,65 euro, iš viso tokių žiemos laikui pravarčių komplektų nupirkta 120 vienetų.

Tikrai Kauno savivaldybės dovanos partneriams ir įvairesnės, įdomesnės, ir sveikatai naudingesnės. Na, kas gi užginčys, kad stalinis kalendorius kepenims tikrai mažiau žalingas už butelį vyno?

Ir vis dėlto pasvėrus visus kauniečių valdžios dovanų privalumus ir kritiškai įvertinus vilniečių pasirinkimą (vyną) kažkodėl atrodo, kad šiuo atveju Vilniaus savivaldybės partneriai dovanomis bus labiau patenkinti nei kolegos iš Kauno.

Bet tikėkimės, kad suklydome, ir Lietuva jau kitokia. Net ir lyginant su keleriais metais ankstesne, kai Kauno savivaldybės sąrašuose sveikatai žalingo (bet daugeliui patinkančio) vyno dar buvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.