Šiauliuose tęsiasi karas – meras nušalino laikinąjį direktorių

Praėjusią savaitę dviejų atstatydintų savo komandos narių – administracijos direktoriaus Antano Bartulio ir vicemero Domo Griškevičiaus – netekęs Šiaulių meras Artūras pats perėjo į puolimą.

Meras A.Visockas (dešinėje) nušalino nuo pareigų M.Veličką (viduryje). Administratoriaus pareigas eis G.Sitnikas.
Meras A.Visockas (dešinėje) nušalino nuo pareigų M.Veličką (viduryje). Administratoriaus pareigas eis G.Sitnikas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 2:36 PM, atnaujinta Dec 17, 2018, 2:41 PM

Pirmadienio rytą meras savo potvarkiu nušalino nuo pareigų laikinąjį administracijos direktorių Marijų Veličką. Darbo partijos nariui jau anksčiau buvo bandyta reikšti interpeliaciją, bet meras A.Visockas nesulaukė politikų palaikymo.

Šįkart M.Velička apkaltintas galimai padaręs tarnybinį pažeidimą –  delsęs pasirašyti dokumentą, todėl jo nebespėta įkelti į šią savaitę šaukiamą Tarybos posėdį. Šiaulių meras pareiškė, kad šis klausimas ypač svarbus, nes susijęs su Lietuvos kariuomenės projektu, kurio vertė – net 45 milijonai eurų.

A.Visockas pažymėjo, kad į kariuomenės investicijas pretendavo ir Telšiai, kuriems vadovauja M.Veličkos bedrapartietis: „Kad neprarastume investicijų, specialiai dėl šio klausimo gruodžio 27-ąją bus šaukiamas dar vienas neeilinis Tarybos posėdis“.

Be to, mero potvarkyje akcentuota, kad tai nebe pirma M.Veličkos „nuodėmė“ – jis apkaltintas nesiėmęs veiksmų dėl J.Janonio gimnazijos pastato remonto, todėl miestui iškilo grėsmė grąžinti iš Valstybės investicijų programos lėšų gautus apie 220 tūkstančių eurų.

„Šiuose veiksmuose (neveikime) yra šiurkštaus tarnybinio nusižengimo, kurie galimai sukėlė labai didelę – 45 mln. ir 220 tūkst. eurų žalą Šiaulių miesto savivaldybei, požymių“, – rašoma potvarkyje.

Čia pat pažymima, kad M.Velička gali bandyti daryti poveikį pavaldiniams, be to, gali sunaikinti ar paslėpti duomenis ir dokumentus, todėl priimtas sprendimas jį nušalinti, kol bus ištirtas galimas šiurkštus tarnybinis nusižengimas.

Meras pavedė sudaryti komisiją, kuri ne vėliau kaip per 20 darbo dienų išsiaiškins visą situaciją, o administracijos direktoriaus pareigos laikinai patikėtos socialdemokratui Gintautui Sitnikui.

Į tradicinę pirmadienio spaudos konferenciją atėjęs M.Velička atmetė visus mero kaltinimus. Jis sakė, kad parašą padėjo tą pačią dieną, praėjus vos dviem valandoms nuo dokumento gavimo: „Nieko čia neatsitiko, manau, kad savo pareigas atlikau tinkamai. Šį klausimą bus galima patvirtinti neeiliniame Tarybos posėdyje“.

Jis pažymėjo, kad nėra kaltas ir dėl J.Janonio gimnazijos remonto. Projektas įstrigo, nes sutartį pasirašyti atsisakė du geriausią kainą pasiūlę rangovai, o trečiasis pasirodė esąs nevykęs - įmonė nespėja atlikti darbų laiku.

M.Velička įsitikinęs, kad tikroji nušalinimo priežastis – Šiaulių arenos istorija: „Taip siekiama užkirsti kelią man nagrinėti šią situaciją ir paslėpti galus. Klausimų kyla ir dėl nurodymo advokatams nebetęsti proceso ir sudaryti taikos sutartį, ir dėl arenos koncesijos sutarties priežiūros komisijos dalies narių nekvietimo į posėdį“.

Pasak M.Veličkos, nedidelis ratas žmonių – meras A.Visockas, buvęs administracijos direktorius A.Bartulis ir buvęs vicemeras D.Griškevičius – suinteresuoti, kad šie klausimai neiškiltų: „Miestas atsisakė ieškinio, todėl nebegalės reikšti koncesininkui pretenzijų. Sužlugdyta galimybė atgauti 270 tūkstančių eurų“.

Iš pradžių nušalintąjį M.Veličką išprašyti iš spaudos konferencijos bandęs meras A.Visockas vėliau replikavo, kad arenos istorija yra labiau nei aiški: „Aministracijos direktorius A.Bartulis išsiderėjo geresnes sąlygas, o 22 iš 25 posėdyje dalyvavusių Tarybos narių patvirtino tokį sprendimą. Direktorius tik vykdė politikų valią, o dabar tie patys politikai jį atleido iš darbo“.

M.Velička sakė, kad dėl nušalinimo kreipsis į darbo ginčų komisiją, o STT ruošia raštą dėl miestui padarytos žalos.

Meras A.Visockas pažymėjo, kad Telšių vyriausiajame policijos komisariate jau atliekamas tyrimas dėl galimo A.Bartulio ir D.Griškevičiaus apšmeižimo: „Raginu ir kitą pusę rinktis teisės kelią. Jei turi geresnių pasiūlymų dėl arenos, prašau, teikite Tarybai, priimkite sprendimus, juk turite daugumą“.

Jau po spaudos konferencijos žurnalistams buvo perduoda, kad Savivaldybės darbuotojai turi įrodymų, kad M.Velička dokumentą pasirašė ne per dvi valandas – neva jis turėjo galimybę padaryti gerokai anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.