Prieš lemtingą sprendimą dėl tautinių kostiumų – L. Matijošaitytės ir A. Širinskienės susitikimas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė siūlo pripažinti, kad valstiečiai nepadarė pažeidimo dalindami fondo „Švieskime vaikus“ už Ramūno Karbauskio įmonių lėšas pasiūtus vaikiškus tautinius kostiumus, nors politinės reklamos požymių ir matyti, bet šis klausimas kol kas nėra iki galo išspręstas.

 A.Širinskienė nepanoro prognozuoti, koks bus VRK verdiktas.
 A.Širinskienė nepanoro prognozuoti, koks bus VRK verdiktas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-19 17:32, atnaujinta 2018-12-19 17:44

Tašką šioje istorojoje turėtų padėti pati VRK, vertindama pristatytas tyrimo išvadas.

Jei vis tik būtų nuspręsta, kad galimai buvo padaryta pažeidimų, VRK surinkta medžiaga būtų perduodama Generalinei prokuratūrai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Jos turėtų įvertinti, ar nebuvo pažeistos įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, lėšų gavimo ir panaudojimo. Išvada antradienį pristatyta VRK posėdyje, o apsispręsti dėl jos ketinama penktadienį.

Likus porai dienų iki lemtingo svarstymo, Seimo užkulisiuose imta kalbėti apie tai, kad šį itin jautrų klausimą valstiečiai galimai siekė aptarti su VRK vadovybe.

Tikisi klausimą išspręsti dar šiemet

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad penktadienį bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų.

„Darbo grupė tyrė, komisijos nariams ir partijai buvo pateikta išvada, o penktadienį spręsime, ar pritarti išvadoje pateiktiems siūlymams, pripažinti ar nepripažinti pažeidimus ir kreiptis į atitinkamas institucijas.

Jei bus pritarta kreipimuisi į atitinkamas institucijas – Valstybinę mokesčių inspekciją ar Generalinę prokuratūrą – šioms institucijoms bus pateikta informacija ir jos VRK surinktą medžiagą vertins pagal savo kompetenciją“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad kol kas sunku prognozuoti, koks bus sprendimas, ar palaikys VRK nariai darbo grupės išvadas ir siūlymus.

Į klausimą, ar dėl minėtos išvados antradienį įvyko jos ir Seimo narės Agnės Širinskienės susitikimas, L.Matjošaitytė pripažino, tačiau tikino, kad bendraudama su valstiečių atstove šio klausimo nelietė.

„Šiuo klausimu – nebendravome. Po VRK posėdžio turėjome susitikimą su Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininku Rimantu Baltaduoniu, kartu buvo Vyriausybės ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Šiame susitikime neplanuotai sudalyvavo ir ponia Širinskienė, nes buvo kalbama apie referendumą“, - kalbėjo VRK vadovė.

Paklausta apie tai, ar pastaruoju metu nėra sulaukusi iš valstiečių partijos lyderių kokio nors spaudimo, kad tyrimas dėl tautinių kostiumų dalybų šalies mokyklose būtų baigtas, VRK vadovė tai paneigė: „Galiu užtikrintai pasakyti, kad nei iš LŽVS, nei iš kitų politinių partijų dėl šio tyrimo spaudimo nesulaukiau. Jei toks spaudimas būtų, aš kaip institucijos vadovė, turėčiau apie tai pranešti Seimui“.

A.Širinskienė savo nuomonės neatskleidžia

LŽVS frakcijos narė A. Širinskienė paklausta, koks VRK sprendimas jai atrodo labiausiai tikėtinas, plačiau komentuoti situacijos nepanoro: „Nieko negalvoju, pakalbėsime, kai išvados bus priimtos. Savo nuomonę turiu, bet nenoriu, kad mano komentarai būtų suprasti kaip bandymas daryti įtaką nepriklausomai institucijai.“

Politikė teigė dalyvavusi VRK vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo ir užsienio lietuviai, premjero patarėjai ir užsienio reikalų ministro atstovas bei VRK vadovė.

„Pasitarimas vyko dėl referendumo, tad ir kalbėjome apie referendumą, o su VRK darbuotojais nebuvau viena pasilikusi, tai ir negalėjau daryti ir nedariau jokio poveikio.

To posėdžio metu užsienio lietuviai išsakė nuogąstavimus dėl esamo referendumo reguliavimo“, – aiškino politikė ir patikslino, kad dėl minėto referendumo organizavimo iškilo tam tikrų teisinių kolizijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.