Ministrai pageidauja kanclerius skirti be konkurso

Su ministerijų kancleriais problemų turintys ministrai laukia, kad jų pareigos taptų politinio pasitikėjimo.

Kanclerių pavertimas politinio pasitikėjimo pareigūnais leistų ministrams juos skirti be konkurso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kanclerių pavertimas politinio pasitikėjimo pareigūnais leistų ministrams juos skirti be konkurso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kanclerių pavertimas politinio pasitikėjimo pareigūnais leistų ministrams juos skirti be konkurso.<br>D.Umbraso nuotr.
Kanclerių pavertimas politinio pasitikėjimo pareigūnais leistų ministrams juos skirti be konkurso.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2018, 10:02 AM

Dabar ministerijų kancleriai yra karjeros tarnautojai, skiriami ketverių metų kadencijai konkurso būdu. Kanclerių pavertimas politinio pasitikėjimo pareigūnais leistų ministrams juos skirti be konkurso, taip pat paprasčiau atleisti.

Seimas praėjusią savaitę priėmė įstatymą, kad ministerijų kancleriai bus politinio pasitikėjimo, o jų kadencija baigsis drauge su ministro.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

L.Kukuraičio vadovaujamoje ministerijoje kanclerė nesirodo darbe

To laukia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – dėl jos kanclerės „darbietės“ Danguolės Juozapavičienės pastarąjį pusmetį buvo atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Ministro Lino Kukuraičio atstovė spaudai Eglė Samoškaitė BNS patvirtino, kad įsigaliojus pataisoms kanclerė bus atleista.

Tarnybinis patikrinimas jos atžvilgiu tęsėsi nuo liepos, nes pradėjus tyrimą D. Juozapavičienė dėl atostogų arba nedarbingumo nustojo rodytis darbe.

Šis patikrinimas buvo atliktas dėl ministerijai ir jai pavaldžių įstaigų, daugiausia socialinės globos namų, vykdytų viešųjų pirkimų, kaip įtariama, pritaikytų buvusio kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus įmonei „Conversio“.

D. Juozapavičienė darbe pasirodė praėjusį pirmadienį – trečiadienį, tačiau nuo ketvirtadienio vėl pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą.

Pasak E. Samoškaitės, kanclerė buvo supažindinta su tarnybinio patikrinimo išvadomis, kad tarnybinio nusižengimo nepadarė.

„Tarnybinis patikrinimas kanclerei buvo baigtas, patikrinimo metu buvo nustatyti tam tikri pažeidimai (pavyzdžiui, laiku nebuvo parengtos reikiamos vidaus tvarkos), bet komisija ministrui pasiūlė pripažinti, kad kanclerė nepadarė tarnybinio nusižengimo“, – BNS sakė ministro atstovė spaudai, vėliau patvirtinusi, jog ministras pasirašė patikrinimo išvadas.

Ji taip pat patvirtino, kad D. Juozapavičienė bus atleista iš pareigų, įsigaliojus naujam įstatymui.

„Remiantis šiuo teisės aktu, ministerijos kancleris, iki šio įstatymo įsigaliojimo neterminuotai priimtas į pareigas ir šio įstatymo įsigaliojimo dieną ėjęs ministerijos kanclerio pareigas, atleidžiamas įstatymų nustatyta tvarka“, – kalbėjo E. Samoškaitė.

Vidaus reikalų ministerija liko be kanclerio

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija (VRM) nuolatinio kanclerio neturi nuo sausio, kai tuometinis kancleris Algirdas Stončaitis pradėjo vadovauti Vyriausybės kanceliarijai.

Kelis kartus atidėjusi ketinimus skelbti konkursą, galiausiai ministerija pareiškė, jog lauks, kada kancleriai taps politinio pasitikėjimo pareigūnais.

„Dabar reikėtų palaukti kol įsigalios priimtas įstatymas. Kai įsigalios, vykdysime“, – BNS sakė ministro Eimučio Misiūno atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Šiuo metu VRM kanceliarijai laikinai vadovauja ministerijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorė Ilona Pileckienė.

Prezidentė sprendimo dar nepriėmė

Prezidentės spaudos tarnyba BNS informavo, kad šalies vadovė dar vertina priimtas pataisas.

Seime priimto įstatymo iniciatoriai sako, kad taip bus užtikrinamas darnus valstybės valdymas, nes politinio pasitikėjimo tarnautojas dabar yra Vyriausybės kancleris, o nuo kitų metų bus ir Prezidento kanceliarijos vadovas.

Pataisas kritikuojantys politologai ir viešojo valdymo ekspertai teigia, kad tokia naujovė atvers galimybę politizuoti ministerijų administracijas. Opozicija sako, kad kanclerius padarius politinės komandos nariais, kurie keisis drauge su ministrais, nebeliks darbų tęstinumo ministerijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024