Dėdė Ramūnas vėl galės atrišti savo dovanų maišą

Dėde Ramūnu prisistatęs Ramūnas Karbauskis jau galės ramiai vaikams ar jų tėveliams dalyti dovanas, nupirktas už jam priklausančių įmonių pinigus. Taip juokauta po rinkimų prievaizdų sprendimo.

 R.Karbauskis.<br> M.Patašiaus nuotr.
 R.Karbauskis.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-26 13:28

Po devynis mėnesius trukusio tyrimo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar nutarė, kad įgyvendintas valstiečių vedlio R.Karbauskio planas valstybės šimtmečio proga ikimokyklinukus aprengti tautiniais kostiumais neprasilenkia su įstatymais.

Nors tyrimo metu paaiškėjo, kad šioje akcijoje dalyvavo bemaž vien tik valdančiosios partijos atstovai, VRK nutarė, jog tai nėra politinė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reklama.

Komisijai balsuojant dėl valstiečiams palankios išvados balsai pasidalijo per pusę. Sprendimą lėmė VRK vadovės Lauros Matjošaitytės, kurią kai kurie komisijos nariai kaltino išskirtiniu palankumu valdantiesiems, balsas.

Dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurti stilizuoti tautiniai kostiumai ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo pradėti dalyti Vasario 16-osios išvakarėse.

Skelbiama, kad neįvardijama įmonė jų pasiuvo 18 tūkst. vienetų, už kuriuos R.Karbauskiui priklausančios įmonės sumokėjo daugiau kaip 500 tūkst. eurų.

Projektą vykdė R.Karbauskio įsteigtas labdaros fondas, įtraukęs savanorius, kurių dauguma buvo Seimo valstiečių frakcijos nariai ir jų padėjėjai.

Bet, kaip aiškino fondo vadovė Vaida Mandrijauskaitė, darželiuose politikai prisistatydavo vardais: „Savanoriai buvo gavę atmintines, kad turi prisistatyti kaip fondo atstovai ar ambasadoriai ir vengti politikavimo.“

Tiesa, nebuvo paaiškinta, kodėl, pavyzdžiui, valstietė Guoda Burokienė apie savo savanorišką veiklą papasakojo vietos žiniasklaidai, o už politikę šlovinantį straipsnį, kuriame ji buvo pristatoma ne kaip „teta Guoda“, sumokėta iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

VRK priklausantis konservatorius Vilius Semeška mano, kad dalis faktų patvirtina, jog R.Karbauskis labdaros projektą sumaniai panaudojo politiniams tikslams – partijai ir jos nariams garsinti.

Gali būti, kad prie tautinių kostiumų temos teks grįžti. Mat, nors ir nedrąsiai, dauguma VRK narių vakar pritarė siūlymui surinktą medžiagą perduoti Generalinei prokuratūrai bei Valstybinei mokesčių inspekcijai. Prašoma įvertinti, ar įgyvendinant projektą nebuvo pažeistos įstatymų nuostatos dėl paramos skyrimo, lėšų gavimo ir panaudojimo.

„Kilo įtarimų, ar Agrokoncernas nepatyrė dvigubos – finansinės ir mokestinės – naudos. Tai gali nustatyti tik kompetentingos institucijos“, – aiškino darbo grupei vadovavusi Svetlana Misevičienė.

Beje, prieš posėdį VRK gavo Agrokoncerno laišką, kuriame komisija kaltinama politikavimu, o pasiūlymas kreiptis į prokuratūrą ir Mokesčių inspekciją įvertintas kaip sąmoninga ir tikslinga valstybinės institucijos veikla, nukreipta prieš privačias įmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.