Nepriklausomybės kovų šimtmečiui – žygiai, atkurti mūšį su bermontininkais

Kitąmet minėdama nepriklausomybės kovų šimtmetį Krašto apsaugos ministerija planuoja rengti žygius į kovų vietas ir atkurti mūšį su bermontininkais.

Minint nepriklausomybės kovų šimtmetį, planuojama rengti žygius į kovų vietas ir atkurti mūšį su bermontininkais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Minint nepriklausomybės kovų šimtmetį, planuojama rengti žygius į kovų vietas ir atkurti mūšį su bermontininkais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2018, 9:53 AM

Pagerbs valstybingumo įtvirtinimą

„Šiemet minime atkurtos Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį, tačiau tikrasis valstybingumas buvo įtvirtintas 1919 – 1920 metais nepriklausomybės kovose – savanorių žygdarbiais kovojant su bolševikais, bermontininkais ir želigovskininkais“, – sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

„Jauna Lietuvos kariuomenė, nors negausi ir menkai aprūpinta, atrėmė puolimus apgynė ir išsaugojo Lietuvos valstybingumą“, – pabrėžė jis.

Deltuvoje, Ukmergės rajone, planuojama paminėti pirmąjį Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės artilerijos šūvį, taip pat surengti Lietuvos kariuomenės mūšio su bermontininkais rekonstrukciją.

Kėdainių rajone, Taučiūnuose, numatoma sutvarkyti pirmojo žuvusio Lietuvos kariuomenės savanorio Povilo Lukšio kovos ir žūties vietą, parengti ir išleisti kelionių po Laisvės kovų ir karinio paveldo vietas vadovą.

Planuojami žygiai į mūšių vietas

Be to, Lietuvos kariuomenė planuoja surengti žygius po svarbiausių Nepriklausomybės kovų mūšių vietas.

1918 metais atkurtą Lietuvos valstybę reikėjo apginti, iškart po to suburta Lietuvos kariuomenė stojo į mūšius ne tik su bolševikais, bet ir su bermontininkais, lenkais.

Lietuvos kariuomenės gretose kovojo per 10 tūkst. savanorių, Nepriklausomybės kovų pabaigoje kariuomenė išaugo iki 40 tūkstančių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.