„Dovanėlė“ kolegijos studentams – po Naujųjų sutikimo teks plačiau praverti pinigines

„Visi esame šoke, mat ką tik paaiškėjo, kad už studijas kitais metais teks mokėti kokias 300 eurų daugiau ir ši žinia buvo labai netikėta. Žmonėms, kurie moka už studija savo lėšomis ir visus metus dirba bei taupo tam, kad susimokėtų už mokslą, svarbus kiekvienas euras“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Šiaulių valstybinėje kolegijoje burnos higienisto specialybės besimokanti Gerda Jankutė.

Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Studentų po švenčių laukė nemaloni staigmena.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2018, 6:51 PM

Studentus pokyčiai nustebino

Antrojo kurso studentė teigė, kad už studijų metus moka 1500 eurų, tad jai studijų įmoka brangtų kiek daugiau nei porą šimtų eurų.

„Apie pokyčius sužinojome į savo pašto dėžutes gavę laiškus, kuriame buvo informacija, kad turėsime iš naujo pasirašyti studijų sutartis. Kilo klausimas, kodėl? Pavyko išsiaiškinti, kad tai susiję ir su įmokų dydžio pasikeitimu“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad kolegijos administracija studentams sakė, jog juos apie visus pokyčius informuoja iš karto, o štai kitų kolegijų studentų ši žinia veikiausiai dar nepasiekė, mat niekas nenori sumaišties. „Po Naujųjų metų visiems teks pasirašyti be išlygų, tik kol kas ta žinia nėra plačiai paskleista“, – apie išgirstas naujienas kalbėjo studentė.

G.Jankutė patikino, kad studijos tikrai kokybiškos ir būsima specialybė perspektyvi, bet jai ir daugeliui jos kolegų studentų buvo sunku patikėti, jog tokie studijų kainos pokyčiai įmanomi prasimokius kolegijoje daugiau nei pusantrų metų.

Į klausimą, ar iš tiesų studentai neturi kitų išeičių tik pasirašyti atnaujintas studijų sutartis, mergina atsakė, jog veikiausiai jokių alternatyvų šioje situacijoje nėra.

Įsakymas parašytas dar lapkritį

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Šiaulių valstybinės kolegijos direktore dr. Natalija Šedžiuviene ši patikino, kad situacija, dėl kurios į spaudą kreipėsi studentai jai yra žinoma, mat raštiško studentų kreipimosi dėl studijų įmokų dydžio keitimo yra sulaukusi ir kolegijos vadovybė.

„Pokyčiai nėra tokie drastiški, šių metų lapkričio 15 d. švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Pertrauskienė pasirašė įsakymą (Nr. V-901), kuriuo numatoma, kad „apskaičiuojant lėšų sumą studijoms 2019 ir vėlesniems metams, 2018 ir ankstesniais metais nustatytų studijų kainų dydžiai indeksuojami taikant šiuos koeficientus: kolegijose – 1,15; kitose mokslo ir studijų institucijose – 1,12.“, – dokumentą pacitavo direktorė. Ji patikslino, kad netrukus po šio įsakymo, ji, kaip įstaigos vadovė, taip pat parašiusi įsakymą, kad turi būti vykdoma tai, ką nurodo pirmasis dokumentas.

„Kainos nėra didinamos, jos indeksuojamos. Juk šalyje didėja minimali alga, keičiasi kainos, tad natūralu, kad indeksuojama ir studijų kaina. Studentų, kurie patys moka už studijas sutartyse numatyta, kad jei būtų indeksuojamos studijų kainos, tai ir jų mokamos studijų įmokos taip pat bus indeksuojamos. Tad mes prašome studentų pasirašyti priedą prie jau turimos studijų sutarties“, – kalbėjo N.Šedžiuvienė.

Įvardijo, kiek keisis kaina

Kolegijos vadovė patikslino, kad burnos higienos specialistų valstybės nustatyta metinė studijų kaina yra 1407 eurai (tokią pačią kainą moka ir savo lėšomis studijuojantys studentai), tad šiems studentams metams studijos brangsta 211,05 euro arba 17,6 euro per mėnesį.

„Suprantu, kad laikas šiai žiniai labai nedėkingas, šventinis laikotarpis, bet ministrės įsakymas įsigalioja nuo sausio 1-osios, tad padaryti to vasarą juk negalėjome. Finansiniai metai prasideda nuo sausio 1-osios“, – aiškino ji ir pridūrė, kad J.Petrauskienės pasirašytas įsakymas aktualus ir kitoms studijų įstaigoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.