Antrąjį vasario savaitgalį Palanga kvepės stintomis

Tradicinis kurorto, o kartu ir visos Lietuvos renginys „Palangos stinta 2019“ visus į Palangą sukvies vasario 8-10 dienomis. Visas tris dienas pajūryje bus galima paskanauti stintų, sudalyvauti smagiose varžybose, stebėti stintų grilio čempionatą. Savo pagrindinius ginklus – ne kalavijus, o samčius – galanda ir geriausias švenčių idėjas rengia specialiai įsikūręs Stintų ordinas, kurio kavalieriai, ilgamečiai šios šventės entuziastai, sumanytojai ir skelbėjai, nuolat praturtina šią šventę originaliausiomis idėjomis, rungtimis, o ir patys pasipuošę savo apdarais, tampa nuostabiu renginio akcentu.

 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Palangos stintų ordinas laukia svečių.
 Šventės simbolis – maža Baltijos jūros žuvelė.
 Šventės simbolis – maža Baltijos jūros žuvelė.
Daugiau nuotraukų (4)

Dana Lukauskienė

Dec 28, 2018, 8:27 AM, atnaujinta Dec 28, 2018, 1:27 PM

Jau žvangina samčiais

2019-aisiais Palangoje bus surengta jau 16-oji stintų šventė. Kasmet šventės organizatoriai siekia ją padaryti išskirtinę, įnešti naujų idėjų, naujų iššūkių, rungčių, tačiau nepamiršti ir senųjų tradicijų.

Kasmet paskanauti stintos į šventę suplūsta žmonės iš visos Lietuvos, netrūksta ir užsienio svečių. Svarbiausia šventės rengėjams, kad net žiemiškiausias oras nebaugintų įkaitusių šventės dalyvių širdžių. „Įkurdami Stintų ordiną siekiame šventę padaryti išskirtinę, įnešti naujų idėjų bei atrakcijų. Stintų ordinas neturi nieko bendra su karine struktūra. Tai – gurmanų būrys, tad ir riterių šventinimo įrankis yra ne kalavijas, o samtis. Stintų ordino riterio garbingas titulas suteikiamas už didelius nuopelnus populiarinant šventę „Palangos stinta“ bei pačią agurkais kvepiančią žuvį, – kalbėdamas apie tai, kad kiekvienais metais vasarį Palanga tampa Baltijos jūros stintų sostine, akcentavo stintų ordino maršalas Gintaras Sičiūnas.

Pagerbti žvejus ir paragauti kulinarinio paveldo

Pašnekovas atviravo, kad kiekvieno ordino riterio pareiga garsinti šią šventę bei stintas visais įmanomais būdais. Stintų ordino nariai kiekvienos šventės metu praeivių akis traukia pasidabinę specialiomis mantijomis lyg tikri riteriai, kavalieriai. Palangoje Stintų ordinas įsteigtas 2012 m. vasario 1 d., jo magistru paskelbtas Palangos stinta šventės sumanytojas, verslininkas Klaidas Pakutinskas, maršalu – Stintų ordino steigimo idėjos autorius, Gintaras Sičiūnas, kancleriu – vienas iš pagrindinių šventės organizatorių Nerijus Stasiulis. O per laiką šventės draugų, gerbėjų ir norinčiųjų paragauti šviežiai sugautos ir pagal senuosius lietuvių žvejų papročius paruoštos žuvelės kasmet Palangoje netrūksta. Ši šventė – tai unikali galimybė susipažinti su senosiomis žvejybos tradicijomis, pagerbti žvejus, o kartu ir paskanauti kulinarinio paveldo. Juk seno žvejo paslaptys byloja, kad gardžiausias patiekalas yra tas, kurio receptą žino tik pats žvejys.

Šventės simbolis – maža Baltijos jūros žuvelė

2019-ųjų vasarį rengiamoje tradicinėje jau 16 metų skaičiuojančioje šventėje kvapia, gerų meistrų rankomis gaminama žuvele pakvips visa J. Basanavičiaus gatvė. Veiks kermošius, žvejų varžytuvės. Įmantriausius stintų patiekalus siūlys ir kavinės, o vieną iš jų, paskelbtą Stintų ordino būstine, tradiciškai papuoš gintaro meistro Alberto Bukausko sukurta 2 metrų ilgio gintarinė stinta.

„Mes negalėtume įsivaizduoti Palangos be stintų šventės, nekantriai jos laukiame, galvojame apie naujoves, kurias siūlysime svečiams ir palangiškiams, bei tradicijas. Įsivaizduokite, maža Baltijos jūros žuvelė, prieš daugelį metų buvusi nelabai reikšminga, Palangoje įgavo šventės simbolio prasmę. Ji domina, traukia į Palangą daug žmonių. O ir kulinarinio paveldo meistrai gali pasivaržyti savo gebėjimais, kuris skaniau ją paruoš, kurio meistro rankos pamalonins net išrankiausio gurmano skonį. Apie stintų šventę daug kalbėta, daug spaudoje rašyta, tačiau geriausia ir svarbiausia kiekvienos šventės dalis – pačiam čia pabūti, viską savo akimis matyti, paliesti, užuosti, paragauti“, – kalbėjo G. Sičiūnas. Anot jo, šios šventės tradicijos pamažu įgauna ir tarptautinį mastą – ji rengiama ir Latvijoje (Liepojoje), Lietuvoje ( Palangoje bei Neringoje), Kaliningrado srityje.

G. Sičiūno teigimu, kiekviena šalis turi savas tradicijas. Štai Latvijoje orientuojamasi į žvejybą, Lietuvoje – į degustaciją, Rusija – perima mūsų gerąsias tradicijas, jas praturtina savomis spalvomis.

Noriai Palangos stintų šventėje dalyvauja ir užsienio svečiai. G. Sičiūnas mena netgi Kinijos ambasadoriaus apsilankymą. „Noriai į tradicinę stintų šventę suvažiuoja svečiai iš Švedijos, Norvegijos, Suomijos, kurie labai dažnai stebisi, kodėl skanaujama, tokia, jų kraštuose nevalgoma žuvis. Tačiau, kai paragauja, būtinai apsilanko ir antrą kartą. Svarbiausia, kad į šventę atvykstantieji nepamirštų geros nuotaikos, šventiško nusiteikimo ir šypsenos. O muzikos, renginių, skonių ir kvapų tikrai Palangoje netrūks“, – kviesdamas visus atvykti į Palangą kalbėjo Stintų ordino maršalas G. Sičiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.