Bėdų persekiojamam Liberalų sąjūdžiui – nedidelis VRK stebuklas

Liberalų sąjūdis gali lengviau atsikvėpti: Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išsiaiškino, kad ši partija buvo nuslėpusi sutartį su skandalingais britų konsultantais, tačiau nuobaudų išvengs. Kodėl?

E.Gentvilo vadovaujamam Liberalų sąjūdžiui pavyko išvengti nuobaudų.
E.Gentvilo vadovaujamam Liberalų sąjūdžiui pavyko išvengti nuobaudų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-28 08:26

VRK bėdų persekiojamam Liberalų sąjūdžiui ir buvusiam jų kandidatui į Vilniaus merus Remigijui Šimašiui švenčių išvakarėse sukūrė nedidelį stebuklą.

Nors VRK nustatė, kad Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašas nedeklaravo daugiau kaip penktadalio savo prieš trejus metus vykusios politinės kampanijos išlaidų ir taip pažeidė įstatymą, nuo rimtesnių nemalonumų politikus apsaugojo suėjęs senaties terminas.

Administracinė nuobauda už pažeidimą galėjo būti skiriama ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo jo nustatymo. Tuo metu buvusios machinacijos į viešumą išlindo tik šiemet, išsiskyrus liberalų ir R.Šimašiaus keliams.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, R.Šimašiaus pergalės rinkimuose Liberalų sąjūdis siekė pasitelkęs į pasaulinį skandalą patekusios britų kompanijos „Cambridge Analytica“ pagrindinę įmonę „SCL Elections“.

Dar pavasarį pagrindinių šalies partijų atstovai neigė su šia kompanija turėję bet kokių reikalų, tačiau lapkritį paaiškėjo, kad liberalai britams už paslaugas buvo pakloję 30 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus britai turėjo parengti į Vilniaus merus kandidatavusiam R.Šimašiui prijaučiančių rinkėjų duomenų bazę.

Sutartyje buvo numatyta, kad renkant ir apdorojant gautus vilniečių duomenis bus naudojama rinkėjams paveikti sukurta „Ripon“ programa.

Ji buvo pasitelkta ir respublikonų rėmėjams identifikuoti per JAV prezidento rinkimus. Dėl to pavasarį pasaulyje buvo kilęs milžiniškas skandalas.

R.Šimašius neigė žinojęs, kad partija jo labui buvo pasamdžiusi britų konsultantus. Sostinės meras tvirtino, kad „SCL Elections“ paslaugomis nesinaudojo, ir mano, jog britai primenami iš keršto.

O R.Šimašiaus rinkimų kampanijos savanoriams dirigavęs Vilniaus savivaldybės tarybos sekretorius Simonas Girdzijauskas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad britų kompanijos siūlyti įrankiai esą nepasiteisino, todėl vaikščiojant po rinkėjų butus buvo naudojami seni patikrinti dalykai – pieštukai ir popierius.

Vis dėlto ši versija buvo paneigta – patys liberalai pranešė aptikę S.Girdzijausko susirašinėjimą su kitais kampanijos dalyviais, kuris atskleidė, kad „Ripon“ programa vis dėlto buvo naudojama.

Tiesa, Liberalų sąjūdis negalėjo VRK nurodyti, ar Vilniaus rinkėjų duomenų bazė realiai buvo sukurta ir panaudota per savivaldos, ar vėlesnius rinkimus.

Gali būti, kad tai dar bandys aiškintis Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?