L. Kukuraitis atskleidė naujų detalių apie mergaitės laukiančią šeimą Naujojoje Zelandijoje

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis daugiau papasakojo apie Naujojoje Zelandijoje gyvenančią šeimą, pas kurią turėtų gyventi šiuo metu globos namuose gyvenanti devynerių metų mergaitė. Šią istoriją žiniasklaida plačiai aptarinėti pradėjo prieš keletą savaičių.

L. Kukuraitis atskleidė naujų detalių apie mergaitės laukiančią šeimą Naujojoje Zelandijoje.<br> T.Bauro nuotr. koliažas. 
L. Kukuraitis atskleidė naujų detalių apie mergaitės laukiančią šeimą Naujojoje Zelandijoje.<br> T.Bauro nuotr. koliažas. 
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis<br>T.Bauro nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis<br>T.Bauro nuotr.
 Ketvirtadienį norą globoti savo seserį išreiškė jos brolis. <br> T.Bauro nuotr. 
 Ketvirtadienį norą globoti savo seserį išreiškė jos brolis. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 3:05 PM, atnaujinta Jan 3, 2019, 5:00 PM

O ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nario Mindaugo Puidoko surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo ir mergaitės brolis Arūnas Leščiauskas. Jis patvirtino, kad sieks sesers globos.

Šeima jau globoja du lietuvių vaikus

L.Kukuraitis, reaguodamas į greitai kintančią situaciją, tvirtino, kad Naujojoje Zelandijoje mergaitės laukianti šeima yra tvarkinga ir atitinka visas normas.

„Kalbant apie tą porą, ji atitinka visus reikalavimus, sąlygas, kurios yra būtinos, siekiant įvaikinti vaikus iš Lietuvos“, – sakė L.Kukuraitis.

Jis tvirtino, kad šeima nėra senyvo amžiaus, kaip kad buvo skelbiama anksčiau. Jie globoja dar du vaikus iš Lietuvos.

„Ta pora dabar jau globoja keletą vaikų iš Lietuvos, pati pora nėra senyvo amžiaus, kaip yra skelbiama. Jie bendrauja nemažai su kitomis šeimomis, kurios yra į globą paėmusios lietuvių vaikus. Tas tautinis lietuvių identitetas yra palaikomas, kiek man yra žinoma. Net šeimos šventėje jis yra pakankamai išreiškiamas“, – pasakojo ministras.

L.Kukuraitis žurnalistams pasakojo, kad lietuvių vaikus globojančios užsieniečių šeimos yra papildomai stebimos.

„Tos šeimos, kurios įvaikina vaikus kitoje šalyje, turi nuolat teikti ataskaitas, mūsų tarnybos žino apie jas, turi informacijos apie kiekvieną įvaikintą šeimą ir ją seka bent keletą metų“, – ketvirtadienį pasakojo L.Kukuraitis.

Jis šią situaciją palygino su Lietuvos atveju, kai įvaikinus vaiką už ją atsakinga tampa tik šeima. „Užsienyje yra stebėsena“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Jis prieštaravo teiginiams, kad teikiama pirmumo teisė mergaitę norintiems įvaikinti užsieniečiams, o ne artimiesiems. „Tai neatitinka tiesos, mergaitė buvo teikta lietuvių šeimoms arba įvaikinimui, arba globai nuo 2015 metų balandžio mėnesio. Ir daugiau nei po metų buvo pradėtos tarptautinio įvaikinimo galimybės įgyvendinimo procedūros. Tai reiškia, kad daugiau nei metus buvo kviečiamos šeimos, bet nebuvo gauta nė vieno prašymo“, – kalbėjo ministras.

Vilties gali turėti ir brolis

Ministras L.Kukuraitis džiaugėsi, kad mergaitės pilnametis brolis nusprendė siekti sesers globos.

„Jei tai užtikrintų galimą mergaitės gyvenimą šeimoje, o ne globos namuose, tai yra pagrindinis tikslas. Pirmiausia brolis turi pereiti visas procedūras, ne tik viešai. Tada būtų stabdoma tarptautinio įvaikinimo procedūra. Jei brolis atitiks teisę globoti ir auginti seserį ir jei pati mergaitė norės, tai turi būti išreiškiama rašytine forma. Jei abu tie dalykai įvyks, daugiau niekas negalės tam sukliudyti įvykti“, – situaciją komentavo L.Kukuraitis.

„Mergaitė ir jos seserys raštu yra išreiškusios sutikimą ir norą būti įvaikintos Naujosios Zelandijos šeimos. Kol kas tas noras nėra pakeistas, jis egzistuoja. Ir tai yra svarbus aspektas sprendžiant dėl jos ateities“, – pasakojo L.Kukuraitis. Jis sakė, kad itin svarbu tinkamai atsižvelgti į mergaitės apsisprendimą.

M.Puidoko teiginių komentuoti nepanoro

M.Puidokas spaudos konferencijos metu išreiškė nepasitikėjimą ministru. Jis teigė, kad L.Kukuraitis savo pareigų eiti nebegali.

„Sunku vertinti, kai visoje toje istorijoje yra nemažai politizavimo ir sąmokslo kūrimo. Kai nėra gilinamasi į faktus, kuriamos prielaidos ir pučiamas burbulas. Gal jis naudingas pačiam politikui ir nebesinori to daugiau komentuoti“, – sakė L.Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.