Savus baudžia retai, o dangsto dažnai: girti vairavę prokurorai išvengė bausmių

Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas, kuris gruodžio 5-ają girtas vairuodamas automobilį sukėlė avariją, Naujųjų išvakarėse buvo atleistas. Tačiau toks griežtas sprendimas – greičiau išimtis negu taisyklė.

Vilniaus centre avariją girtas sukėlęs prokuroras D.Baraniūnas neišsisuko.
Vilniaus centre avariją girtas sukėlęs prokuroras D.Baraniūnas neišsisuko.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-03 19:43, atnaujinta 2019-01-24 20:42

Nors Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundžienė tvirtino, kad per pastaruosius 10 metų, be D.Baraniūno, tik dar du prokurorai vairavo automobilius girti, „Lietuvos ryto“ duomenimis, jų keliskart daugiau.

Daugelis jų arba visai išvengdavo atsakomybės, arba buvo baudžiami tiktai simbolinėmis nuobaudomis.

Bandė prisistatyti dėstytoju

Prieš ketverius metus griežtos bausmės išvengė girtas automobilį vairavęs Klaipėdos apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis.

Jis buvo sulaikytas, kai savo automobiliu „Audi“ važiavo iš sodo. Pareigūnas tuomet įpūtė 0,88 promilės alkoholio.

Policijos patruliams Klaipėdos universiteto dėstytoju prisistatęs prokuroras aiškino, kad išgėrė tiktai vieną skardinę alaus ir nesijautė girtas.

Maldavo pasigailėti

A.Velučio nusižengimas tuomet buvo svarstomas prokurorų etikos komisijoje.

Į posėdį atvykęs pažeidėjas maldavo neatleisti jo iš darbo, nes tuomet nebus kam rūpintis vieniša motina pensininke ir dviem vaikais. Jis net atsinešė savo apdovanojimus, tarp jų – ir gautus iš ugniagesių gelbėtojų tarnybos.

Prokurorų etikos komisija tuomet nusprendė, jog A.Velutis pažemino prokuroro vardą, tačiau siūlė skirti tik papeikimą.

Prokurorą užgraužė sąžinė?

Dėl Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus, kuris vairuodamas girtas sukėlė avariją, elgesio net nebuvo pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Jis automobiliu girtas trenkėsi į medį 2012 metų išvakarėse – iškart po Kalėdų.

Tačiau šį įvykį prokuroras nuslėpė, apie tai ilgai nepranešė ne tik policijai, bet ir prokuratūros vadovams.

Tačiau 2013 metų pavasarį, sužinojęs, kad tai iškils į viešumą, jis generaliniam prokurorui surašė tarnybinį pranešimą ir prisipažino, jog girtas trenkėsi į medį.

„Tąkart labai išsigandau dėl galimų pasekmių, nes turiu du mažamečius vaikus ir didelių finansinių įsipareigojimų, kuriuos sumokėjus man lieka 1000–1200 litų, o žmonos atlyginimas nedidelis.

Be to, nenorėjau, kad prokuratūros vardas viešai būtų minimas neigiamai. Labai gailiuosi dėl to, kas atsitiko“, – savo pranešime rašė G.Tarasevičius.

Prisipažinimą pamiršo?

Dar 2013 metų gegužės pradžioje, gavę šį prisipažinimą, Generalinės prokuratūros vadovai jį ilgam paslėpė stalčiuje.

Tik praėjus daugiau kaip metams – 2014-ųjų birželio 9 dieną tuometis generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis įpareigojo vidaus tyrimų skyriaus vadovę Danutę Blažienę pateikti išvadą, ar galima dėl G.Tarasevičiaus prisipažinime nurodytų faktų pradėti tarnybinį patikrinimą.

Galimas dalykas, kad siekiant apsaugoti avariją sukėlusi prokurorą buvo specialiai vilkinama tai daryti.

Būtent tai ir nurodė gautą informaciją įvertinusi D.Blažienė. Ji pasiūlė net nepradėti patikrinimo, nes nubausti prokurorą galima tik per pusę metų, kai apie jo pažeidimą sužinojo generalinis prokuroras.

Už stulpą susimokėjo

Apie tai, kad girtas avariją padarė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Tomas Meškauskas, prokuratūros atstovė R.Stundžienė teigė net neturinti duomenų.

Redakcijos duomenimis, prieš kelerius metus šis prokuroras Vilniaus rajone, netoli Riešės, automobiliu trenkėsi į gatvės apšvietimo stulpą.

Avarijos kaltininkui tuomet teko atlyginti nuostolius – sumokėti apie 10 tūkstančių litų, tačiau į viešumą įvykis nepateko.

Gelbėjo tėvo sveikatą?

Nebuvo atliktas tarnybinis patikrinimas ir dėl Vilniaus prokuroro Dainiaus Kunigėlio, kuris 2011 metais Švenčionių rajone įkliuvo girtas prie vairo.

Šią bylą išnagrinėjęs Švenčionių teismas konstatavo, kad D.Kunigėlis turėjo teisę vairuoti automobilį išgėręs, nes privalėjo gelbėti savo tėvo, kuriam staiga pablogėjo sveikata, gyvybę.

Įtarimą, kad prokuroras bando dangstytis tėvo sveikata, sukėlė tai, jog girtas prokuroras atsisakė policininkų pasiūlymo iškviesti greitąją pagalbą, be to, jis važiavo visai kitu maršrutu, negu buvo artimiausia ligoninė.

Be to, nebuvo užfiksuota ir nė vieno skambučio medikams.

Tačiau Vilniaus apygardos teismo šie argumentai neįtikino ir policijos skundas buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.