Arūnas Dumalakas. Verygos anketą – į kiekvieną barą

Naujųjų metų pradžioje pats laikas čiupti vadinamąją Verygos anketą. Juk joje yra klausimas: „Kaip dažnai per praėjusius metus jums kilo noras išgerti rytą, kad būtų lengvos pagirios?“

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2019, 10:28 AM

Ne vienam toks rytas buvo sausio 1-ąją.

Daugelis metų sandūroje atlieka savotišką sąžinės sąskaitą. O sveikatos apsaugos ministro pavarde vadinama anketa krebždena slapčiausias kerteles. Ar dažnai ir daug buvo išgerta, gal apsvaigus kilo potraukis smurtauti, o gal dėl alkoholio net buvau susižalojęs?

Ir be reikalo gydytojai, kurie turi pacientams pasiūlyti šią anketą užpildyti, purkštauja: esą tie, kurie priklausomi nuo alkoholio, visada tai neigia, todėl naivu tikėtis, kad anketą užpildys sąžiningai.

Kiti medikai tikina pavargę pacientams dėstyti, kas yra anketoje minimas alkoholio vienetas. Anot jų, visiems klausimams paaiškinti prireiktų trečdalio vizito laiko.

Tad daugelis gydytojų Verygos anketas nukišę į stalčius kaip į sąžinės užkaborius.

Psichologai įsivažiuoja dar toliau: esą pacientai anketas suprato kaip laisvės suvaržymą. O pas gydytoją eilėje laukiantis ne vienas žmogus turbūt yra pagalvojęs, kad sąžiningai atsakęs į klausimus gali prisidaryti kliūčių įsidarbinant ar prašant vairuotojo pažymėjimo.

Tad pernai tas anketas užpildė 26 tūkst. pacientų, bet A.Veryga iniciatyvos atšaukti nežada. Jam net 200 probleminių vartotojų, kuriuos esą padėjo nustatyti anketos, yra puikus rezultatas.

Bet jis galėtų būti kur kas geresnis. Nenori gydytojai pacientams kaišioti anketų – ir nereikia. Kam? Juk parduotuvėse dar yra alkoholinių gėrimų skyriai. Perki butelį degtinės ar alaus – privalai užpildyti Verygos anketą. Jei parašei, kad alkoholio nevartoji arba išgeri nedaug, vadinasi, buvai nesąžiningas ir butelio negausi.

Dar geriau būtų įvesti visuotinį Verygos anketų pildymą baruose. Taip Lietuvos blaivintojai žengtų lemiamą žingsnį: visai nesunku būtų įrodyti, kad lietuviai yra girtuoklių tauta ir alkoholio vartojimą būtina dar labiau sugriežtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.