Ant vieno populiariausių Vilniaus tiltų klesti rusiškos tradicijos

Į Vilnios upę metami šampano buteliai arba išgėrus daužomos taurės, svaidomi blizgučiai ir šiukšlės – tai kiekvieną savaitgalį stebi aplinkiniai gyventojai, vestuvininkams apsilankius ant jų pamėgto tilto.

Ant Paplaujos tilto klesti rusiškos tradicijos.
Ant Paplaujos tilto klesti rusiškos tradicijos.
Tiek pėstieji, tiek automobilių vairuotojai ant Paplaujos tilto turėtų būti atsargesni – čia nuolat pilna stiklo šukių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tiek pėstieji, tiek automobilių vairuotojai ant Paplaujos tilto turėtų būti atsargesni – čia nuolat pilna stiklo šukių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dažnai vestuvininkų atsinešti ir ištuštinti buteliai atsiduria Vilnios upėje.
Dažnai vestuvininkų atsinešti ir ištuštinti buteliai atsiduria Vilnios upėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 10:35 PM

Aukštaičių ir Paupio gatvių gyventojams kiekvienas šeštadienis – išbandymas. Juk tądien jie tampa daugybės triukšmingų vestuvių liudininkais.

Paplaujos tiltas – vienas labiausiai vestuvininkų pamėgtų. Savaime suprantama, kad santuokos pradžią jie stengiasi švęsti taip, kad prisimintų visą gyvenimą.

Tad nuo Paplaujos tilto ne tik skraido šampano buteliai. Iš limuzinų ir nešiojamųjų garsiakalbių griaudėja muzika, vestuvininkai čia pat surengia vaišes.

Sprendžia apie palikuonis

Kas šeštadienį – po 7 ar 8 vestuves. Tiek jų pro savo namų langą stebi Aukštaičių gatvės gyventojas.

„Išgeria šampano butelį ir meta į Vilnią, nuo tilto žiūrėdami, kuriuo galu iškils. Jeigu iš vandens išlenda kaklelis, vadinasi, porai gims berniukas, jeigu dugnas – mergaitė.

Ta tradicija mėtyti butelius į upę gyvuoja jau daugybę metų. Turbūt nesunku nuspėti, iš kur ji atkeliavusi“, – nusišypsojo apie Paplaujos tiltą užplūstančius vestuvininkus pasakojęs vilnietis.

Jis pastebėjo, kad dažniau taip elgiasi rusų arba lenkų kalba kalbantys vestuvininkai, nors pasitaiko ir lietuvių.

Vyro žodžiais, tradicijos atvažiuoti ant tilto laikosi ne patys turtingiausi vilniečiai. Vis dėlto vestuvėms jie negaili santaupų, todėl ir švenčia triukšmingai. „Turtuolių vestuvės kitokios ir vyksta kitose vietose“, – tvirtino pašnekovas.

Tenka kartu linksmintis

„Mes juos stebime. Ir juokiamės, ir piktinamės. Gerai, kad žiemą vestuvininkų kiek sumažėja. Galbūt juos dabar atbaido ir aplink vykstančios statybos. Tačiau ateis pavasaris ir limuzinai vėl suks į Paupį“, – atsiduso Aukštaičių gatvės gyventojas.

Ant tilto dūžta ne tik buteliai. Vestuvininkai daužo ir taures. Kartais piršlienė čiumpa šluotelę ir stiklo šukes sušluoja, nors dažniausiai jos taip ir lieka. Būna, kad linksmybių dalyviai ir paspiria šukes.

Šeštadieniais Aukštaičių ir Paupio gatvių gyventojams tenka klausytis ne tik garsios muzikos. Per nešiojamuosius garsiakalbius skamba vestuvių vedėjų juokeliai, kartais griaudėja rusiškas popsas. O jau juoko, krykštavimų netrūksta kiekvieną savaitgalį.

Paskui atidarius limuzino bagažinę rengiamos vaišės. Aišku, susirinkti šiukšlių skuba ne visi vestuvininkai.

„Linksminamės kartu, juk vestuvės ne naktimis vyksta. Smagu žiūrėti, kaip koks vestuvininkas blizgančiu kostiumu ir smailais batų galais gatvės viduryje skeryčiojasi“, – juokėsi vilnietis.

Nieko naujo nesugalvoja

Ypač smagu stebėti, kaip vestuvininkus muštruoja fantazija nepasižymintys fotografai. Nebūna vestuvių, kad jie neprašytų dalyvių ant tilto suvaidinti, sportininkų žargonu, žemo starto arba pašokti į viršų.

„Visa vestuvių svita pasilenkia. Tenka ir ilgus sijonus pasikaišyti, ir paltų skvernus palaikyti“, – pasakojo daugybę vestuvių stebėjęs liudininkas.

Kartais fotografai vestuvininkams išdalija skrybėles, kartais į dangų kyla balti balandžiai, kurie paskui suka ratus aplink Užupį.

O prieš tai įsimylėjėliai ant tilto, įtraukto į Kultūros vertybių registrą, turėklų kabina spynas, o raktus meta į Vilnią.

Todėl anksčiau per akciją „Darom“ iš upės dugno ištraukdavo ne tik butelių, stiklo šukių. Būdavo ir raktų.

Pažeidėjams tektų pakratyti kišenes

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams nėra pavykę užfiksuoti nusižengimų švenčiant vestuves Aukštaičių ir Paupio gatvėse.

Pasak šio skyriaus vedėjo Andžejaus Dinikio, aplinkiniai gyventojai nesiskundė, kad santuokos pradžią švenčiantys jaunieji nuo Paplaujos tilto į Vilnios upę mėtytų šampano butelius.

Jeigu pareigūnai užfiksuotų tokį pažeidimą, asmeniui dėl Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo gali grėsti iki 600 eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.